Συνελήφθη στην Κυψέλη Ιρανός διακινητής μεταναστών, μέλος διεθνικού κυκλώματος

Συνελήφθη στην Κυψέλη Ιρανός διακινητής μεταναστών, μέλος διεθνικού κυκλώματος
Eurokinissi

Στην Κυψέλη συνελήφθη στις 10 Ιανουαρίου 2016 ένας 35χρονος Ιρανός, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στο μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών και πλαστογράφησης εγγράφων που είχε εξαρθρωθεί από την ΕΛ.ΑΣ. τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κυψέλη ήταν η περιοχή στην οποία ζούσαν και δρούσαν τα περισσότερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ στην ίδια περιοχή είχαν γίνει πριν από περίπου ένα μήνα και άλλες συλλήψεις μελών.

Σε βάρος του 35χρονου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των βελγικών Αρχών για διακίνηση μεταναστών από το Ιράν προς χώρες της Ευρώπης. Το κύκλωμα στο οποίο συμμετείχε είχε εξαρθρωθεί από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος που σχημάτισε δικογραφία για 35 άτομα.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης είχαν εκδοθεί βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, τα οποία επέτρεψαν μαζικές άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου και καταγραφή της δραστηριότητας των μελών του κυκλώματος εκτός οικίας, με συσκευές ήχου, εικόνας ή με άλλα ειδικά τεχνικά μέσα.

Από τις πολύμηνες αστυνομικές έρευνες προέκυψε ότι βασικό ρόλο στο εγκληματικό δίκτυο έχει 28χρονος Ιρανός, όπως και ένας 28χρονος Αλγερινός, που έχει κατηγορηθεί στην Ισπανία λόγω της συμμετοχής του σε τρομοκρατική οργάνωση και ένας 41χρονος Ιρανός που διατηρεί καφετέρια σε κεντρικό δρόμο της Κυψέλης και σε βάρος του εκκρεμεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις Βελγικές Αρχές για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διακινεί πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και τη Συρία προς την Ευρώπη.

Από τις τηλεφωνικές συνομιλίες του που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι τα μέλη του κυκλώματος είχαν συνεργούς στο Ιράν, οι οποίοι εξασφάλιζαν έκδοση νόμιμων θεωρήσων ―visas από ευρωπαϊκές πρεσβείες στην Τεχεράνη με τις οποίες επιτρεπόταν στους μετανάστες να ταξιδέψουν προς Λονδίνο, Βρυξέλλες, Βερολίνο, κ.ά. Όταν έφταναν στην ευρωπαϊκή πόλη, το κύκλωμα τούς προμήθευε με υψηλής ποιότητας πλαστογραφημένα διαβατήρια. Μόνο στις 8 Δεκεμβρίου, ημέρα όπου ξεκίνησε η αστυνομική επιχείρηση σύλληψης των εμπλεκομένων, είχαν οργανωθεί 5 ταξίδια με πτήσεις από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος προς Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, κ.ά.

Τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραγγελίες γινόντουσαν με τις εξής φράσεις:

τετράδια = διαβατήρια

κάρτες = ταυτότητες

καθαρό = έγγραφα χωρίς σφραγίδες

πελάτες ή επιβάτες = διακινούμενοι

πρόγραμμα = ειδικό λογισμικό αλλοίωσης διαβατηρίων

Σύλληψη στο αεροδρόμιο

Την ίδια ημέρα συνελήφθη για άλλη υπόθεση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος, ένας 42χρονος υπήκοος Καζακστάν, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Διεθνές Ένταλμα Σύλληψης των Αρχών Καζακστάν, κατηγορούμενος για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία και παράνομη απόκτηση, κατοχή, μεταφορά και διανομή όπλων.

Δημοφιλή