Nintendo Switch: Η νέα παιχνιδομηχανή της Nintendo είναι το μεγάλο «στοίχημα» της ιαπωνικής εταιρείας

Nintendo Switch: Η νέα παιχνιδομηχανή της Nintendo είναι το μεγάλο «στοίχημα» της ιαπωνικής εταιρείας
TOKYO, JAPAN - JANUARY 13: (CHINA OUT, SOUTH KOREA OUT) A staff displays the new game console 'Nitendo Switch' during its unveiling event on January 13, 2017 in Tokyo, Japan. The console will be on sale on March 3 in Japan, United States and Europe at the price of 300 U.S. dollars. (Photo by The Asahi Shimbun via Getty Images)
TOKYO, JAPAN - JANUARY 13: (CHINA OUT, SOUTH KOREA OUT) A staff displays the new game console 'Nitendo Switch' during its unveiling event on January 13, 2017 in Tokyo, Japan. The console will be on sale on March 3 in Japan, United States and Europe at the price of 300 U.S. dollars. (Photo by The Asahi Shimbun via Getty Images)
The Asahi Shimbun via Getty Images

Τη δυνατότητα χρήσης τόσο ως φορητή παιχνιδομηχανή, όσο και ως κλασική παιχνιδομηχανή- κονσόλα για το σπίτι, που συνδέεται με την τηλεόραση, έχει το Switch- η νέα παιχνιδομηχανή της ιαπωνικής Nintendo. Ωστόσο, το θεωρούμενο από πολλούς μεγάλο «στοίχημα» της ιαπωνικής εταιρείας- η οποία επιδιώκει μέσω αυτού να ανεβεί ξανά στην «πρώτη κατηγορία», όπου κυριαρχούν τα Xbox One και PlayStation 4- συνοδεύεται από τιμή την οποία πολλοί στον ειδικό Τύπο θεωρούν υψηλή: Ειδικότερα, η τιμή του Switch στις ΗΠΑ θα είναι 299,99 δολάρια, ενώ στην Ιαπωνία 29.980 γιεν, δηλαδή 20% παραπάνω από τον προκάτοχό του, Wii U, ο οποίος δεν κατάφερε να σημειώσει μεγάλη επιτυχία (εν αντιθέσει με το πρώτο Wii, το οποίο είχε βγει το 2006).

Όπως αναφέρει το Reuters, η ανακοίνωση της τιμής του Switch προκάλεσε πτώση της τιμής της μετοχής της Nintendo, η οποία άγγιξε το 6,3%. Όπως εκτιμά ο Φούμιο Ματσουμότο της ιαπωνικής Dalton Capital, μια τιμή γύρω στα 25.000 γιεν θα είχε προκαλέσει θετικές εντυπώσεις, ωστόσο αυτή η τιμή θεωρείται μάλλον υψηλή- αν και, όπως συμπλήρωσε, «η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιείται τόσο ως οικιακή κονσόλα όσο και ως φορητή συσκευή, οπότε η μεγαλύτερη τιμή είναι σε έναν βαθμό κατανοητή, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά παιχνίδια για να δικαιολογούν αυτή την τιμή εκκίνησης».

Το Wii, που βγήκε το 2006, είχε προσελκύσει πολλούς casual gamers χάρη σε παιχνίδια fitness και αθλημάτων, φέρνοντας κέρδη ρεκόρ για την εταιρεία. Ωστόσο, το Wii U που ακολούθησε ήταν αποτυχία, τόσο λόγω της έλλειψης δημοφιλών παιχνιδιών όσο και της μετάβασης πολλών παικτών στον χώρο του mobile gaming (smartphones, tablets), με αποτέλεσμα η εταιρεία να σημειώνει ζημίες επί τρία χρόνια. Η Nintendo εν τέλει εισήλθε στον χώρο του mobile gaming πέρυσι, φέρνοντας τον Super Mario στο iPhone, αλλά στον πυρήνα της δραστηριότητάς της εξακολουθούν να βρίσκονται οι κονσόλες. Όσον αφορά στα παιχνίδια για το Switch, η Nintendo ανακοίνωσε πως πάνω από 50 δημιουργοί αναπτύσσουν 80 τίτλους για το Switch, οκτώ εκ των οποίων θα είναι διαθέσιμοι κατά το λανσάρισμά του στην Ιαπωνία, περιλαμβανομένου του «The Legend of Zelda: Breath of the Wild».

Όσον αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του TheVerge, το Switch διαθέτει μια οθόνη αφής 6,2 ιντσών, 720 p, που τρέχει σε ανάλυση 1280 x 720 όταν η συσκευή χρησιμοποιείται ως φορητή παιχνιδομηχανή. Εάν ο χρήστης επιλέξει να τη βάλει στο ειδικό dock για να τη χρησιμοποιήσει ως κονσόλα, συνδέοντάς την με την τηλεόραση μέσω HDMI, η συσκευή παρέχει εικόνα 1080p.

Όσον αφορά στον αποθηκευτικό χώρο, τα πράγματα είναι μάλλον πενιχρά αν ληφθούν υπόψιν τα δεδομένα των ανταγωνιστικών Xbox One και PS4 (που κινούνται μεταξύ 500 GB και 1 ΤΒ), καθώς το Switch έχει «μόλις» 23 GB - ωστόσο είναι επεκτάσιμος μέσω καρτών MicroSD, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα παιχνίδια δεν θα περιέχονται σε δισκάκια, αλλά σε GameCards (κάρτες), οι οποίες αφ'ενός παραπέμπουν στις παλαιότερες «χρυσές» εποχές των κονσολών της εταιρείας, και αφ'ετέρου μπορούν να αναλαμβάνουν οι ίδιες τα καθήκοντα αποθήκευσης του κάθε παιχνιδιού.

Η Nintendo υποστηρίζει πως η διάρκεια ζωής της μπαταρίας (όταν χρησιμοποιείται ως φορητή συσκευή) είναι μεταξύ 2,5 και 6 ωρών, ανάλογα με τις απαιτήσεις των γραφικών του κάθε παιχνιδιού. Επίσης, ευχάριστη έκπληξη προκάλεσε η ανακοίνωση της εταιρείας πως το Switch δεν θα είναι «region locked» (ο όρος region lock χρησιμοποιείται όταν μια κονσόλα μπορεί να παίζει μόνο τα παιχνίδια που κυκλοφορούν σε μια συγκεκριμένη περιοχή, πχ ένα αμερικανικό Nintendo 3DS παίζει τα παιχνίδια για την αμερικανική ζώνη, ενώ ένα ιαπωνικό για την ιαπωνική κ.ο.κ). Η συσκευή θα διαθέτει ακόμη τη δική της συνδρομητική online υπηρεσία. Όσον αφορά στα χειριστήρια, τα «Joy-Cons» (όπως τα αποκαλεί η εταιρεία) μπορούν είτε να προσκολλώνται στη συσκευή για χρήση ως φορητή παιχνιδομηχανή, είτε να αποσπώνται για χρήση ως κονσόλα.

Η κυκλοφορία του Nintendo Switch έχει προγραμματιστεί για τις 3 Μαρτίου.

Δημοφιλή