Ο Σόιμπλε ξαναχτυπά και επαναφέρει τον «εφιάλτη» των πολύμηνων διαπραγματεύσεων. Αδιέξοδο στην αξιολόγηση

Ο Σόιμπλε ξαναχτυπά και επαναφέρει τον «εφιάλτη» των πολύμηνων διαπραγματεύσεων. Αδιέξοδο στην αξιολόγηση
BERLIN, GERMANY - DECEMBER 14: German Finance Minister Wolfgang Schaeuble arrives for the weekly German federal Cabinet meeting on December 14, 2016 in Berlin, Germany. (Photo by Ute Grabowsky/Photothek via Getty Images)
BERLIN, GERMANY - DECEMBER 14: German Finance Minister Wolfgang Schaeuble arrives for the weekly German federal Cabinet meeting on December 14, 2016 in Berlin, Germany. (Photo by Ute Grabowsky/Photothek via Getty Images)
Ute Grabowsky via Getty Images

Τον «εφιάλτη» των πολύμηνων διαπραγματεύσεων επαναφέρει στο τραπέζι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τη στιγμή που όλες οι πλευρές μοιάζει αδύνατο να βρουν σύντομα κοινό τόπο για να προχωρήσουν την αξιολόγηση.

Ακολουθώντας τη συνήθη πρακτική του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «χτύπησε» ακριβώς τη στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρούσε να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει προκληθεί από το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων. Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία 24ώρα Ελληνικές πηγές μετέδιδαν πληροφορίες για επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση.

Παρόλα αυτά οι πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών αναφέρουν ότι είναι άγνωστη η ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, ειδικά από τη στιγμή που οι διαφορές μεταξύ όλων των πλευρών παραμένουν αγεφύρωτες. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση επιχείρησε να βρει συμμάχους οι οποίοι θα υποστηρίξουν το εναλλακτικό σχέδιο σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, προκειμένου να «ξεπαγώσει» η αξιολόγηση του προγράμματος.

Τις προτάσεις αυτές φαίνεται πως τις άκουσε με ενδιαφέρον ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, δηλώνοντας μάλιστα την πίστη του ότι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Αντίθετα κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης διαπίστωσαν ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά ανοιχτά θέματα τα οποία θα πρέπει να κλείσουν πριν δοθεί εντολή στους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Για παράδειγμα, όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει στα ενεργειακά, τα εργασιακά και το δημοσιονομικό. Οι αποστάσεις που χωρίζουν όλα τα μέρη παραμένουν μεγάλες με την Αθήνα να επιμένει ότι θα χρειαστεί πολιτική και όχι τεχνική συμφωνία. Και αυτό γιατί κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαπιστώνουν ότι οι θέσεις όλων των εμπλεκομένων παραμένουν αμετάβλητες γεγονός που δεν μπορεί να αλλάξει με τεχνικές διαπραγματεύσεις.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η επανάληψη των θέσεων του ΔΝΤ και χθες από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ο οποίος χαρακτήρισε εφικτή τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, επαναλαμβάνοντας όμως τις γνωστές απαιτήσεις του Ταμείου για περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου ορίου, εφόσον ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά. Ερωτηθείς για την παράταση του αυτόματου δημοσιονομικού «κόφτη», ο κ. Ράις αρνήθηκε να κάνει σχόλιο. Προανήγγειλε δε ότι τις επόμενες εβδομάδες το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει δύο εκθέσεις για τη χώρα μας: η μία θα περιλαμβάνει ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και η άλλη αξιολόγηση των ελληνικών προγραμμάτων.

Σε αυτό το κλίμα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέλεξε να δυναμιτίσει ακόμα μια φορά την ατμόσφαιρα. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, διαμηνύει πως αν τελικά το ΔΝΤ δεν λάβει μέρος, τότε θα πρέπει να υπάρξει λύση από την Ευρώπη και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις και έγκριση του νέου σχεδίου από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Δημοφιλή