Μαξίμου: Η απεμπλοκή του ΔΝΤ μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Μαξίμου: Η απεμπλοκή του ΔΝΤ μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για το κλείσιμο της αξιολόγησης
REUTERS/Francois Lenoir
REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / Reuters

Το κρίσιμο βήμα για την απεμπλοκή του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα κάνει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει η δεύτερη αξιολόγηση. Για πρώτη φορά κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ «μπορεί να αποτελέσει διέξοδο» για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σημειώνεται ότι η έμμεση κυβερνητική παρέμβαση έρχεται την επομένη της συνέντευξης Σόιμπλε, ο οποίος για πρώτη φορά επισημαίνει ότι το ΔΝΤ μπορεί να αντικατασταθεί από τον ESM.

Κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν πριν από λίγο ότι «η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών που αποτελεί διαρκή τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος».

«Η άποψη ότι η Ευρώπη έχει θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης από μόνη της, δεν είναι καινούρια. Κερδίζει διαρκώς έδαφος σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και από την ελληνική πλευρά είναι εν τέλει καλοδεχούμενη, αρκεί οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις να παρθούν γρήγορα», υπογραμμίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Κομισιόν: H Eπιτροπή συνεχίζει να εργάζεται για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα όπως προκύπτει από τη Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) επιβεβαίωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερστάιν.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το ενδεχόμενο να συμφωνηθεί νέο πρόγραμμα με τον ESΜ σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να μη συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, ο κ. Βίντερστάιν σημείωσε πως ο ρόλος του ΔΝΤ στα προγράμματα στήριξης περιλαμβάνεται στη Συνθήκη του ESM και πως η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με το ΔΝΤ σε αυτό το πλαίσιο. «Το ΔΝΤ επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να συστήσει στο Διοικητικό του Συμβούλιο τη σύναψη νέου προγράμματος με την Ελλάδα μόλις επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού. Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούμε. Δεν θα προβούμε σε εικασίες στη βάση υποθετικών σεναρίων, είτε αυτά προέρχονται από δηλώσεις είτε όχι» κατέληξε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Δημοφιλή