Tι συμβαίνει στα αλήθεια όταν δεν κάνουμε συχνά ντους;

Tι συμβαίνει στα αλήθεια όταν δεν κάνουμε συχνά ντους;
Getty Images/iStockphoto

Σε περίπτωση που δεν ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που δηλώνουν φαν του κάμπινγκ, το πιο λογικό σενάριο είναι ότι κάνετε συχνά ντους.

Βέβαια ίσως να αποφεύγετε να κάνετε μπάνιο όταν ο καιρός είναι βροχερός ή όταν απολαμβάνετε διάφορα είδη αθλητισμού που σχετίζονται με το υδάτινο στοιχείο. Και μπορεί η εν λόγω τακτική να ακούγεται αρκετά αθώα αλλά όπως εξηγεί το TwentyTwoWords οι συνέπειές της είναι πιο επικίνδυνες από ό,τι εκτιμούν οι περισσότεροι από εμάς.

Τα κακά βακτήρια μπορεί να διαταράξουν την συνολική ισορροπία

Οι άνθρωποι καλύπτονται από περίπου 1.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων και επιπλέον 80 διαφορετικά είδη μυκήτων. Τα περισσότερα από αυτά τα βακτήρια είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση των επιβλαβών μικροβίων και ιών. Αλλά το σαπούνι μπορεί να αποτελέσει έναν δυνατό σύμμαχο στη μάχη των «καλών» βακτηρίων ενάντια των «κακών». Χωρίς το ντους, τα κακά βακτήρια που «επισκέπτονται» το σώμα μας μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα ή μετά από την επαφή μας με αρκετό κόσμο σε δημόσιους χώρους, θα ήταν ικανά να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο.

Θα βλάψετε το δέρμα σας

Όλοι- και περισσότερο οι γυναίκες- γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο δέρμα όταν δεν αφαιρείται το makeup ή όταν το πρόσωπό μας δεν ξεπλένεται: το σμήγμα και υπολείμματα βρωμιάς και ιδρώτα «κάθονται» πάνω στο πρόσωπό μας κατά τη διάρκεια της ημέρας και αν δεν το καθαρίζουμε τακτικά μπορεί να προκληθεί ακόμη και κάποιος ανεπιθύμητος ερεθισμός, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και η εμφάνιση μίας επικίνδυνης δερματίτιδας.

Θα μυρίζετε άσχημα

Ίσως η πιο προφανής άμεση και ξεκάθαρη συνέπεια που προκύπτει όταν κάποιος δεν κάνει τακτικά ντους είναι η έντονη μυρωδιά. Αυτή δεν προκαλείται μόνο εξαιτίας του ιδρώτα. Τα βακτήρια που πολλαπλασιάζονται στο σώμα μας παράγουν αέρια καθώς καταναλώνουν πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα. Αυτά με τη σειρά τους παραγάγουν ως και 30 διαφορετικές οσμές, οι οποίες δεν είναι και τόσο ευχάριστες.

Η μόνη εξαίρεση σε όλες τις αρνητικές συνέπειες που αναφέρθηκαν αποτελούν τα μαλλιά μας. Η αλήθεια είναι πως τα ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο με το τακτικό πλύσιμο. Αλλά γι' αυτό μπορείτε να βρείτε κάποια εναλλακτική λύση όπως να μην πλένετε το ίδιο συχνά με το σώμα σας τα μαλλιά σας ή να χρησιμοποιείτε το ιδανικό για τον τύπο μαλλιών σας σαμπουάν.

Δημοφιλή