Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την αναγνώριση των ρομπότ ως «ηλεκτρονικά πρόσωπα»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την αναγνώριση των ρομπότ ως «ηλεκτρονικά πρόσωπα»
3D visual of a humanoid robot pointing/touching the screen
3D visual of a humanoid robot pointing/touching the screen
mennovandijk via Getty Images

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να κληθεί να ψηφίσει μια πρόταση να δοθεί νομική ισχύς στα ρομπότ, τα οποία θα αναγνωρίζονται ως «ηλεκτρονικά πρόσωπα». Στόχος είναι να μπορούν να αποδίδονται μελλοντικά ευθύνες στα ρομπότ για τις πράξεις και τα λάθη τους.

Το προσχέδιο, το οποίο παρουσίασε η σοσιαλίστρια Ευρωβουλευτής από το Λουξεμβούργο Mady Delvaux-Stehres τονίζει ότι οι ισχύοντες νόμοι είναι «ανεπαρκής» και δεν ανταποκρίνονται στην εποχή της «τεχνολογικής επανάστασης» και προτείνει την θέσπιση ηθικών αρχών για την αποφυγή μελλοντικών αδιεξόδων. Η πρόταση πέρασε από το την επιτροπή νομικών ζητημάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αναμένεται να ψηφιστεί τον Φεβρουάριο.

«Όσο πιο αυτόνομα είναι τα ρομπότ, τόσο λιγότερο θα θεωρούνται απλώς ως εργαλεία στα χέρια άλλων παραγόντων (όπως είναι ο ιδιοκτήτης, ο κατασκευαστής ο χειριστής κλπ)», σημειώνεται στο προσχέδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Independent, οι πωλήσεις των ρομπότ αυξήθηκαν κατά 29% το 2014, ενώ η παραγωγή εξαρτημάτων για την κατασκευή τους τριπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία. Η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι συνέπειές της έχουν αποτελέσει το θέμα της υπόθεσης αρκετών ταινιών επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο κανείς δεν περίμενε ότι η παραγωγή και η χρήση τους θα γινόταν τόσο σύντομα.

Ανάμεσα στις συνέπειες μιας «αποκάλυψης των μηχανών» είναι η αύξηση της ανεργίας, λόγω των αναθέσεων εργασιών σε ρομπότ. Ακόμα, τίθεται το ηθικό ζήτημα της εργασιακής ή και σεξουαλικής εκμετάλλευσης των ανθρωπόμορφων ρομπότ, αλλά και το ερώτημα του τι θα συμβεί εάν μια μηχανή διαπράξει ένα έγκλημα.

Υπενθυμίζουμε τέλος ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την μαζική παραγωγή ρομπότ-δολοφόνων, τα οποία θα χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης, αλλάζοντας τους κανόνες του πολέμου όπως τους γνωρίζαμε. Τα σχέδια έχουν ήδη βρεθεί στο στόχαστρο των πασιφιστών αλλά και όσων ανησυχούν για τις συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό που τους ανησυχεί περισσότερο είναι το γεγονός ότι τις βάσεις για το κατά πόσο θα δοθεί η άδεια σε ένα τέτοιο εγχείρημα θα χτιστούν από τον αμφιλεγόμενο εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Δημοφιλή