Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Oι σπουδές του μέλλοντος

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Oι σπουδές του μέλλοντος
shutterstock

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας επηρέασε τα πάντα στη σημερινή εποχή, την επικοινωνία, το εμπόριο και γενικά τον τρόπο ζωής μας. Η εκπαίδευση δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή την εξέλιξη.

Στην εποχή του διαδικτύου, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να σπουδάσουν… εξ αποστάσεως, στην άνεση του σπιτιού τους, αφού οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας καθιστούν πολλές φορές δύσκολη τη συμβατική παρακολούθηση κάποιου προγράμματος σπουδών. Με τα προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων, παρά τους οικογενειακούς, επαγγελματικούς ή οποιουσδήποτε άλλους περιορισμούς που τους κρατούσαν μακριά από τη δια ζώσης παρακολούθηση των σπουδών τους, μπορούν πια να παρακολουθούν και να έχουν ίσες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους φοιτητές.

Η υπάρχουσα τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο και την ευκαιρία να ακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, όπου κι αν βρίσκονται. Με τα προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, οι φοιτητές μπορούν να είναι ευέλικτοι και να έχουν οι ίδιοι τον έλεγχο των σπουδών τους αφού έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα πρόγραμμα παρακολούθησης μαθημάτων που να ταιριάζει στην καθημερινότητά τους και φυσικά στην οικονομική τους ευχέρεια. Επίσης, oι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να συνυπάρξουν διαδικτυακά με συμφοιτητές και καθηγητές σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον, ίσως πιο προσιτό από ένα αμφιθέατρο πανεπιστημίου, όπου θα νιώθουν οικεία και άνετα να επικοινωνήσουν.

Aκολουθώντας τον παλμό της σύγχρονης εποχής, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, προσφέρει πλήρως αναγνωρισμένα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα με τη μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο παιδαγωγικό μοντέλο, έχει ως βασικό του στόχο τη διευκόλυνση του φοιτητή στον δρόμο προς τη γνώση. Πρότυπο του συγκεκριμένου μοντέλου αποτέλεσε το πρώτο 100% διαδικτυακό πανεπιστήμιο στον κόσμο, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας, προσαρμοσμένο βέβαια στις ανάγκες των φοιτητών σε Ελλάδα και Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανήκει στο διεθνές δίκτυο της Laureate International Universities που αποτελείται από 70+ διαπιστευμένα πανεπιστήμια σε 25 χώρες σε όλη τη Βόρεια και Νότια Αμερική, Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή, με πάνω από 70,000 προσωπικό και 1,000,000 φοιτητές παγκοσμίως.

Μιλώντας λοιπόν για εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο πολύ κοντινό μέλλον, μπορεί να μιλάμε για τον συμβατικό τρόπο εκπαίδευσης, όπου όλοι οι φοιτητές ανεξαρτήτως ηλικίας και φάσης της ζωής τους, θα συναντώνται σε ένα virtual campus, έτοιμοι για μάθηση.

Πηγές: ΕUC - Μονάδα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης