Αμερικανοί ερευνητές λένε πως έχουν στοιχεία πως ο Χίτλερ δεν αυτοκτόνησε, αλλά διέφυγε στη Λατινική Αμερική

Αμερικανοί ερευνητές λένε πως έχουν στοιχεία πως ο Χίτλερ δεν αυτοκτόνησε, αλλά διέφυγε στη Λατινική Αμερική
SuperStock via Getty Images

Οι θεωρίες πως ο Αδόλφος Χίτλερ στην πραγματικότητα δεν αυτοκτόνησε στο καταφύγιό του στο Βερολίνο, αλλά διέφυγε στο εξωτερικό υπάρχουν εδώ και πολλές δεκαετίες- σχεδόν από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η επίσημη εκδοχή είναι πως ο ηγέτης του Γ' Ράιχ και η ερωμένη του, Εύα Μπράουν, αυτοκτόνησαν μαζί ενώ οι Σοβιετικοί στρατιώτες βρίσκονταν σε μικρή απόσταση- ωστόσο πολλοί το αμφισβητούν αυτό, υποστηρίζοντας ότι ο «Φύρερ» απέδρασε από τη γερμανική πρωτεύουσα και κατάφερε να διαφύγει, όπως και αρκετοί άλλοι Ναζί, που μετά την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας κατέφυγαν σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Τις θεωρίες αυτές διερευνούν για λογαριασμό του History Channel, για τη σειρά ντοκιμαντέρ «Hunting Hitler», ο Μπομπ Μπάερ, πρώην πράκτορας της CIA, και ο Τιμ Κένεντι, πρώην καταδρομέας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Daily Star, οι δύο τους εξετάζουν 12.000 έγγραφα από υπηρεσίες ασφαλείας από όλο τον κόσμο- και μεταξύ αυτών ένα των βρετανικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το οποίο ο Χίτλερ έφυγε με αεροπλάνο από το Βερολίνο στις 29 Απριλίου 1945- μία ημέρα πριν την επίσημη ημερομηνία θανάτου του (30 Απριλίου). Οι δύο ερευνητές ανακαλύπτουν μια άγνωστη πέμπτη έξοδο από το καταφύγιο, που οδηγεί σε έναν πρόχειρα κατασκευασμένο διάδρομο, και ταξιδεύουν στη Δανία και την Αργεντινή- όπου ανακαλύπτουν ένα στρατιωτικού τύπου συγκρότημα όπου ενδεχομένως να διέμεινε ο «Φύρερ» μετά τη φερόμενη άφιξή του στη χώρα.

Σημειώνεται πως η ταυτοποίηση του απανθρακωμένου πτώματος του Χίτλερ έγινε από την κάτω σιαγόνα του. Ωστόσο, ο Μπάερ λέει ότι υπάρχουν δύο ανεξάρτητες, αξιόπιστες και αντικειμενικές πηγές που αναφέρουν ότι ο Χίτλερ στην πραγματικότητα διέφυγε.

«Τα ιστορικά αρχεία είναι τόσο προβληματικά. Πέφτουμε συνέχεια σε μύθους και hoaxes. Εμείς απλά κοιτάμε τα στοιχεία. Κατά κάποιον τρόπο, είναι σαν οποιοδήποτε άλλο κυνήγι θησαυρού στην τηλεόραση. Έχει να κάνει με το ταξίδι» συμπληρώνει ο ίδιος.

Δημοφιλή