Το 70% των τουρκικών πολεμικών πλοίων συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα, λένε Τούρκοι εισαγγελείς

Το 70% των τουρκικών πολεμικών πλοίων συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα, λένε Τούρκοι εισαγγελείς
Turkish military ship in the open sea
Turkish military ship in the open sea
sundrawalex via Getty Images

Περίπου το 70% των πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού έπαιξαν κάποιο ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, καθώς τα πληρώματά τους είχαν ενημερωθεί προηγουμένως από τους διοργανωτές του, σύμφωνα με εισαγγελείς στην Άγκυρα.

Όπως αναφέρει η Hurriyet Daily News, σε κατηγορητήριο που απεστάλη σε δικαστήριο της Άγκυρας στις 13 Ιανουαρίου, οι εισαγγελείς που ζητούν την καταδίκη 72 μελών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού είπαν πως συνολικά 29 πλοία σε Γκολτσούκ, Ακσάζ, Μερσίνη, Καραντενίζ Ερεγκλισί και Φώκαια κινητοποιήθηκαν στις 9 μμ, 20 λεπτά πριν φτάσει στη διοίκηση η πρώτη ενημέρωση για το πραξικόπημα, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή «σχέδια για συγκέντρωση προσωπικού», για τους σκοπούς του πραξικοπήματος.

Βάσει του κατηγορητηρίου, 29 πλοία, δηλαδή το 70% του συνόλου, ειδικά αυτά στη Θάλασσα του Μαρμαρά, κινούνταν σε περιοχές όπου υπήρχε κάλυψη δικτύου κινητής τηλεφωνίας, ενώ στα περισσότερα ήταν δυνατή η παρακολούθηση των εξελίξεων μέσω τηλεοράσεων στα σκάφη. Επίσης, δύο από τα 29, τα Yavuz και Kemalreis, χρησιμοποίησαν όπλα κατά την απόπειρα πραξικοπήματος, με το Kemalreis να ρίχνει τρεις βολές με πυροβόλο στο νερό στις 16 Ιουλίου.

O ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο ως ενάγων, καθώς απήχθη τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος. Σχετικά με την απαγωγή αυτή, στα έγγραφα αναφέρεται ότι δημιουργήθηκε ομάδα υπό την ηγεσία του ειδικού γραμματέα του, Μαχμούτ Αρντούτς, και ότι η εντολή δόθηκε από τον αρχιπλοίαρχο Ιρφάν Αραμπατσί.

Δημοφιλή