«Χιλιάδες» οι αιτήσεις για υπηκοότητα στο μικρότερο κράτος του κόσμου, λόγω Brexit και Τραμπ

«Χιλιάδες» οι αιτήσεις για υπηκοότητα στο μικρότερο κράτος του κόσμου, λόγω Brexit και Τραμπ
Sealandgov.org

Πρόκειται για το μικρότερο κράτος στον κόσμο: το Πριγκιπάτο της Sealand είναι ένα θαλάσσιο οχυρό- πλατφόρμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου σε διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της East Anglia (Μεγάλη Βρετανία), του οποίου ηγείται ο πρίγκιπας Μάικλ της Sealand. O πατέρας του, ταγματάρχης Ρόι Μπέιτς, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Sealand το 1967.

Αυτή τη στιγμή, μόλις δύο άτομα ζουν στην πλατφόρμα – ωστόσο, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα στη Βρετανία, «χιλιάδες» είναι οι αιτήσεις για υπηκοότητα στη Sealand, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως εκτιμά ο Μάικλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Η Sealand έχει το δικό της νόμισμα (κόπηκε για πρώτη φορά το 1974), εθνικό ύμνο, σημαία και Σύνταγμα.

«Μετά το δημοψήφισμα για το Brexit είχαμε εκατοντάδες αιτήσεις καθημερινά. Μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις 200 ημερησίως, και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε, καθώς η κατάσταση εδραιώνεται» είπε ο ίδιος στη Daily Mail- εκτιμώντας πως πρόκειται για ένα είδος διαμαρτυρίας για τις εξελίξεις σε ΗΠΑ και Βρετανία.

Αρκετές εκατοντάδες διαβατήρια έχουν εκδοθεί από τη δημιουργία του κράτους και μετά, και κάποια στιγμή η πλατφόρμα έφτασε στο σημείο να φιλοξενεί 50 άτομα. Ωστόσο, δεν έχουν εκδοθεί καινούρια μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, για λόγους ασφαλείας, αν και ο Μάικλ ελπίζει να το ξανακάνει.

Η Sealand ιδρύθηκε την Παραμονή Χριστουγέννων του 1966, όταν ο πατέρας του Μάικλ, Ρόι κατέλαβε το HM Fort Roughs επιδιώκοντας να το χρησιμοποιήσει ως βάση για πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό. Το 1967 θεσπίστηκαν νόμοι κατά των πειρατικών ραδιοφώνων, οπότε ο Ρόι ανακήρυξε το οχυρό ανεξάρτητο κράτος και τη σύζυγό του, Τζόαν, πριγκίπισσα.

Από τότε το...πριγκιπάτο έχει αντιμετωπίσει επιθέσεις από άλλους ραδιοφωνικούς παραγωγούς, ένα επεισόδιο με βρετανικό πολεμικό πλοίο και μια...απόπειρα πραξικοπήματος από Γερμανούς επιχειρηματίες.

Ο πρίγκιπας Μάικλ κατέστη μοναδικός ηγέτης μετά τον θάνατο της μητέρας του τον Μάρτιο. Ο πατέρας του είχε πεθάνει τον Οκτώβριο 2012. Ζει στο Έσεξ και χρηματοδοτεί τη Sealand πουλώντας τίτλους ευγενείας, όπως λόρδου, λαίδης, βαρόνου κ.α. Πιστεύει πως στο μέλλον ένας πληθυσμός «εκατοντάδων» θα μπορούσε να ζήσει στη Sealand, ίσως σε πλωτές πλατφόρμες. Πάντως, αν και τα παιδιά του ενδιαφέρονται για το κράτος του, ο ίδιος δεν αποκλείει την πώλησή του έτσι ώστε να καταστεί δυνατή μια μελλοντική επέκταση.

«Θέλουμε και άλλοι να ζήσουν εδώ, εκατοντάδες. Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο μέρος για να κατέχει κάποιος πολύ πλούσιος. Είναι μάλλον το μόνο μέρος στην Ευρώπη όπου μπορούν να έχουν ημι-αυτονομία. Και μετά είναι μόλις μια πτήση με ελικόπτερο από το Λονδίνο, όπου μπορείς να περάσεις το Σαββατοκύριακό σου».

Δημοφιλή