Οι προκλητικές δηλώσεις Τραμπ κατά της ΕΕ και η πρώτη αντίδραση των Ευρωπαίων

Πώς απάντησε η ΕΕ στις προκληκτικές δηλώσεις Τραμπ
(COMBO) This combination of file photos created on January 16, 2017 shows US President-elect Donald Trump (December 16, 2016 in Orlando, Florida) and German Chancellor Angela Merkel (R, September 17, 2013 in Magdeburg).Chancellor Angela Merkel made a 'catastrophic mistake' in letting migrants flood into Germany, US President-elect Donald Trump said in a newspaper interview on January 15, 2017. / AFP / Jim WATSON AND Ronny HARTMANN (Photo credit should read JIM WATSON,RONNY HARTMANN/AFP/Getty Images)
(COMBO) This combination of file photos created on January 16, 2017 shows US President-elect Donald Trump (December 16, 2016 in Orlando, Florida) and German Chancellor Angela Merkel (R, September 17, 2013 in Magdeburg).Chancellor Angela Merkel made a 'catastrophic mistake' in letting migrants flood into Germany, US President-elect Donald Trump said in a newspaper interview on January 15, 2017. / AFP / Jim WATSON AND Ronny HARTMANN (Photo credit should read JIM WATSON,RONNY HARTMANN/AFP/Getty Images)
JIM WATSON via Getty Images

Η προσέγγιση στη Ρωσία, «το καταστροφικό λάθος της Μέρκελ» με τη μεταναστευτική πολιτική, το «παρωχημένο» ΝΑΤΟ. Πέντε ημέρες προτού ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις με αυτές του τις δηλώσεις σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild και τη βρετανική The Times.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ εκτίμησε επίσης ότι η Βρετανία «είχε καλούς λόγους» που αποχώρησε από την ΕΕ, στην οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, κυριαρχεί η Γερμανία. Προέβλεψε μάλιστα ότι το Brexit θα είναι τέτοια «επιτυχία» που θα ωθήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν τον δρόμο αυτό. Για την ίδια την ΕΕ τόνισε: «Για τις ΗΠΑ δεν παίζει κανέναν ρόλο το εάν η ΕΕ είναι ενωμένη ή διχασμένη. Δεν έχει σημασία για εμένα.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντέδρασαν στις επικρίσεις Τραμπ ζητώντας από την ΕΕ να επιδείξει περισσότερη ενότητα.

«Η Ευρώπη κρατάει στα χέρια της το πεπρωμένο της», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Τραμπ. «Αναμένω την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου. Κατόπιν φυσικά θα συνεργαστούμε μαζί του σε κάθε επίπεδο», συμπλήρωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Ο αντικαγκελάριος και προέδρος των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ «συνέστησε» σε όλους ηρεμία και να αποφεύγουν «βιαστικές» αντιδράσεις και τόνισε ότι η Γερμανία «δεν είναι αδύναμη και υποδεέστερη».

O απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε από την πλευρά του ότι ήταν ανάρμοστο εκ μέρους του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ασκήσει τόσο άμεσα κριτική στην πολιτική μιας άλλης χώρας με το να χαρακτηρίζει την απόφαση που έλαβε το 2015 η καγκελάριος της Γερμανίας σχετικά με το προσφυγικό ένα «καταστροφικό σφάλμα».

«Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι ανάρμοστο για έναν εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ να εμπλέκεται στην πολιτική άλλων χωρών με έναν τόσο άμεσο τρόπο και θα πρέπει να απαντήσει σε αυτό» είπε ο Κέρι στην δημοσιογράφο το CNN Κριστίν Αμανπούρ προσθέτοντας «Θα πρέπει να απαντήσει σε αυτό, καθώς από την Παρασκευή θα είναι υπεύθυνος για αυτήν την σχέση».

«Αρχικά (το ΝΑΤΟ) είναι παρωχημένο διότι δημιουργήθηκε πριν από πολλά πολλά χρόνια», υπογράμμισε ο Τραμπ, και επειδή «δεν ασχολείται με την τρομοκρατία, οι χώρες (μέλη) δεν πληρώνουν αυτό που θα έπρεπε». Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ φάνηκε να αμφισβητεί την υποχρέωση των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να επιδεικνύουν αλληλεγγύη σε περίπτωση που κάποιο μέλος δεχθεί επίθεση, αν δεν συμβάλλουν περισσότερο στα έξοδα.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ συνεισφέρουν περίπου το 70% των στρατιωτικών εξόδων του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας,Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ απαντώνταςμετά τη συνάντηση του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε, ότι οι παραπάνω δηλώσεις Τραμπ για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ προκάλεσαν «έκπληξη και ταραχή».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, για τη Γερμανία η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αυτοσκοπός, όπως της καταλογίζει ο κ. Τραμπ, αλλά μια «κοινότητα με κοινό πεπρωμένο» προπαντός ενόψει των κινδύνων σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, την ελευθερία, την ευημερία. Ο κ. Σέφερ επισήμανε ακόμη, ότι οι δηλώσεις Τραμπ δεν συμπίπτουν με αυτές που έχουν κάνει οι υποψήφιοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της νέας κυβέρνησης. Πάντως, θα πρέπει τώρα να περιμένει κανείς έως ότου αναλάβει η νέα κυβέρνηση και να δει στη συνέχεια ποια θα είναι οι πολιτική της, είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ επανέλαβε «την απόλυτη εμπιστοσύνη του» στη διατήρηση της «ισχυρής δέσμευσης» των ΗΠΑ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, την ώρα που ο Τραμπ κινδυνεύει να τροφοδοτήσει τους φόβους κάποιων χωρών, κυρίως στην ανατολική Ευρώπη, οι οποίες ανησυχούν για την ανάληψη της προεδρίας από τον δισεκατομμυριούχο και την πιθανή προσέγγισή του με τη Ρωσία.

«Η Ευρώπη είναι πάντοτε έτοιμη να συνεχίσει την διατλαντική συνεργασία», διαβεβαίωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας σε υψηλούς τόνους ότι «Η ΕΕ δεν έχει ανάγκη συμβούλους απ' έξω για να της λένε τι να κάνει».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απηύθυνε προειδοποίηση στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τους κινδύνους από τις εμπορικές πολιτικές προστατευτισμού, προσθέτοντας ότι οι προερχόμενες από τη Ρωσία «πλαστές ειδήσεις», όπως τις αποκάλεσε, ισοδυναμούν με πόλεμο προπαγάνδας.

«Όποιος θέλει ανάπτυξη --και πιστεύω πως αυτή η κυβέρνηση Τραμπ θα είναι μια κυβέρνηση φιλική προς την ανάπτυξη-- πρέπει να είναι υπέρ των ανοικτών αγορών», δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal. «Ο προστατευτισμός μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα πλεονεκτήματα, όμως είναι πάντα βλαβερός μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Η εφημερίδα αναφέρει πως ο Σόιμπλε έδωσε τη συνέντευξη πριν από τη δημοσίευση μιας συνέντευξης του Τραμπ στη γερμανική εφημερίδα Bild, στην οποία ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ απειλεί να επιβάλει δασμό 35% στα οχήματα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε ειρωνικά στις δηλώσεις Τραμπ. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε απλώς: «Διαβάσαμε τη συνέντευξη με ενδιαφέρον». Ωστόσο, ο Γάλλος Επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, ξεκαθάρισε πως αμφιβάλλει για τη δυνατότητασυμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία αφού η δεύτερη παραμένει μέλος της ΕΕ και χαρακτήρισε «φαντασίωση» την εκτίμηση του νεοεκλεγέντος αμερικανού προέδρου ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο στην έξοδο από την ΕΕ. Ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε επίσης: «Η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι αφελής και η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιδράσει».

Την πεποίθηση ότι η ΕΕ «θα παραμείνει ενωμένη», εξέφρασε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι. Σε δηλώσεις της σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., η κ. Μογκερίνι ανέφερε πως σέβεται τις απόψεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, «αλλά πιστεύω ότι η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη στο μέλλον». Επικαλούμενη συζήτηση που είχε σήμερα με το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, υπενθύμισε πως όσο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλος της ΕΕ, δεν θα υπάρξουν διμερείς διαπραγματεύσεις για συμφωνίες εμπορίου με τρίτες χώρες, κάτι που ισχύει - όπως είπε - για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Νωρίτερα, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι από την πλευρά της χαιρέτισε τη δέσμευση του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου να εργαστεί για μια εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία. Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον είχε επίσης χαρακτηρίσει «πολύ καλό νέο» τη χείρα που έτεινε στη χώρα του ο κ. Τραμπ για την άμεση σύναψη διμερούς εμπορικής συμφωνίας.

Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σχολίασε πως η επόμενη αμερικανική διοίκηση θα διαμορφώσει με την ΕΕ μια «πολιτική σχέση», η οποία ευχήθηκε να είναι σχέση «συνεργασίας». Όπως ανέφερε, το εν λόγω ζήτημα έχει τεθεί σε συζήτηση που είχε με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και υπάρχει η «βούληση» να χτιστεί μια τέτοια σχέση.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν θα σχολιάσει «προθέσεις προτού γίνουν πολιτικές», και πως προσβλέπει σε μια συνεργασία στη βάση των «κοινών συμφερόντων». «Η ΕΕ έχει τις δικές της συμπαγείς, αυτόνομες και δυνατές πολιτικές» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως ακόμα και αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν, θα συζητηθούν με τη νέα διοίκηση μόλις αναλάβει καθήκοντα.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τραμπ για τη συμφωνία που έχει υπογραφεί με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και τέθηκε σε ισχύ ακριβώς πριν από έναν χρόνο, απηύθυνε έμμεση προειδοποίηση στον διάδοχό του.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να θυμούνται ότι αυτή η συμφωνία είναι αποτέλεσμα πολυετούς εργασίας κι αποτελεί μια συμφωνία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της διεθνούς κοινότητας, όχι μόνο των ΗΠΑ και του Ιράν» διεμήνυσε ο κ. Ομπάμα με δελτίο Τύπου. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε με το Ιράν θα ήταν χειρότερες εάν το Ιράν βρισκόταν στο κατώφλι της παραγωγής πυρηνικών όπλων», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «η συμφωνία για το Ιράν πρέπει να συγκριθεί με τις εναλλακτικές επιλογές—μια διπλωματική επίλυση που θα εμποδίζει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα είναι σαφώς προτιμότερη από ένα ελεύθερο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή άλλον ένα πόλεμο στη Μέση Ανατολή» συμπλήρωσε ο νυν επικεφαλής του αμερικανικού κράτους».

Δημοφιλή