29χρονη κινδυνεύει να πεθάνει αν φιλήσει τον άντρα της. Η ζωή με ένα σπάνιο σύνδρομο

29χρονη κινδυνεύει να πεθάνει αν φιλήσει τον άντρα της. Η ζωή με ένα σπάνιο σύνδρομο
Erik Dreyer via Getty Images

Μια 29χρονη γυναίκα από τη Μινεσότα των ΗΠΑ είναι αλλεργική στον σύζυγό της, σε βαθμό που δεν μπορεί να τον φιλήσει ή να περάσει χρόνο μαζί του στο ίδιο δωμάτιο. Αν το κάνει, κινδυνεύει να πεθάνει. Η Τζοάνα Γουάτκινς υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο (Mast Cell Activation Syndrome), μια σοβαρή διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος, που την καθιστά αλλεργική σχεδόν στα πάντα, ακόμη και στην μυρωδιά του άνδρα της, σύμφωνα με το BBC.

Το ζευγάρι αναγκάζεται να καταφύγει σε ασυνήθιστες πρακτικές για μοιραστεί κάτι, π.χ. μια ταινία. Οι δυό τους βλέπουν το ίδιο έργο, αλλά σε διαφορετικά δωμάτια άλλων ορόφων και ταυτόχρονα, καθώς παρακολουθούν, ανταλλάσσουν μηνύματα με σχόλια για το έργο.

Η Τζοάνα ζει μόνη της σε μια σοφίτα με σφραγισμένα παράθυρα και κλειστές πόρτες και με ειδικά μηχανήματα να φιλτράρουν τον αέρα για να τον καθαρίσουν από αλλεργιογόνους παράγοντες. Η νόσος θα μπορούσε να απειλήσει τη ζωή της εξαιτίας ενός αλλεργικού σοκ. Όταν η γυναίκα, που ήταν δασκάλα, παντρεύτηκε το 2013, δεν περίμενε ότι η πάθησή της θα εξελισσόταν τόσο σοβαρά. Το 2016, το ζευγάρι συνειδητοποίησε πλέον ότι ήταν αδύνατο να μοιρασθεί μια κοινή ζωή.

Αυτό συνέβη σταδιακά, καθώς η Τζοάνα άρχισε να νιώθει όλο και πιο άσχημα, κάθε φορά που ο άνδρας της έμπαινε στο δωμάτιό της. Κάποια στιγμή, άρχιζε μέσα σε ελάχιστα λεπτά να έχει σοβαρά συμπτώματα αναφυλαξίας, οπότε ο σύζυγός της αναγκαζόταν να βγει από το δωμάτιο. Τελικά, αντιλήφθηκαν ότι οι ζωές τους έπρεπε να αλλάξουν δραματικά.

Η γυναίκα είχε προηγουμένως αλλεργικές αντιδράσεις απέναντι στους γονείς της, σε φίλους και σε άλλους ανθρώπους, αλλά το μεγάλο της δράμα ήταν όταν αυτό πλέον συνέβη και με τον σύντροφό της. Η φαρμακευτική αγωγή για το εν λόγω σύνδρομο δεν τη βοηθά μέχρι στιγμής και έτσι το ζευγάρι δεν ξέρει εάν και πότε τα πράγματα θα βελτιωθούν. Και οι δύο δήλωσαν ότι αγαπιούνται και θα περιμένουν όσο χρειαστεί.

Οι γιατροί δοκιμάζουν διάφορες θεραπείες, αλλά μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα, οπότε αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις για την εξέλιξη των πραγμάτων. Η γυναίκα, όπως ανέφερε, μπορεί να έχει αλλεργικές αντιδράσεις ακόμη κι αν μυρίσει ένα τσιγάρο ή μια πίτσα από άλλα σπίτια σε απόσταση, γι' αυτό αναγκάζεται να μένει με κλειστά παράθυρα, ιδίως όταν ο άνεμος φυσάει προς το μέρος του σπιτιού της.

Η Τζοάνα δεν έχει φύγει από τη σοφίτα της για πάνω από ένα χρόνο, παρά μόνο για να πάει στους γιατρούς. Οι μόνοι άνθρωποι με τους οποίους δεν έχει απειλητικές για τη ζωή της αλλεργικές αντιδράσεις, είναι τα αδέλφια της που τη βοηθάνε. Αλλά και αυτά, προτού μπουν στο δωμάτιό της, δεν πρέπει να έχουν φάει καυτερά φαγητά, πρέπει να έχουν κάνει ντους με συγκεκριμένο σαπούνι και να φοράνε μάσκες και ειδικά ρούχα, όταν την πλησιάζουν. Ακόμη και τότε όμως, παρά τις τόσες προφυλάξεις, μετά από κάθε επίσκεψή τους, η κατάσταση της Τζοάνα χειροτερεύει.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)