Κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο, συζήτησαν Κοτζιάς-Τζόνσον

Κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο, συζήτησαν Κοτζιάς-Τζόνσον
sooc

Η κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων και ζητήματα όπως η διαδικασία και ο τρόπος αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο βρέθηκαν στο επίκεντρο των εντατικών διαβουλεύσεων που είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίασε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου Νίκος Κοτζιάς και Μπόρις Τζόνσον μια συζήτηση που κράτησε πολλή ώρα και αφορούσε τις συνομιλίες στη Γενεύη.

"Κουβεντιάσαμε για το τι συνέβη στη Γενεύη και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε να συνεχιστεί η συζήτηση για τη λύση του Κυπριακού ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Έχω μείνει με την εντύπωση ότι ο Βρετανός συνάδελφός μου έχει κατανοήσει καλύτερα τις θέσεις μας όσον αφορά την ανάγκη να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων, καθώς και τα παρεμβατικά -κατά τη γνώμη μας παράνομα,- δικαιώματα οποιασδήποτε χώρας να παρεμβαίνει στην Κύπρο και συζητήσαμε για τη διαδικασία και τον τρόπο αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς σε δηλώσεις του προς την ΕΡΤ, λίγο μετά το πέρας της συνάντησης.

Κληθείς στη συνέχεια να σχολιάσει τα αρνητικά για την ελληνική πλευρά δημοσιεύματα μερίδας του διεθνούς Τύπου τόνισε τα εξής:

"Κάθε φορά που συναντώνται οι δύο πλευρές για να συζητήσουν το Κυπριακό, αντί κάποιοι να διαπιστώνουν την αδιαλλαξία της Τουρκίας και την έλλειψη θέλησης για πραγματική λύση του Κυπριακού - καθότι επιμένει να διατηρήσει τα εγγυητικά της δικαιώματα - επιρρίπτουν τις ευθύνες σε εμένα. Τη μια ότι τάχα παραιτήθηκα, την άλλη ότι τάχα δεν θα με στείλουν ξανά, θα με τιμωρήσουν… Αυτά είναι σχεδιασμένα και μεθοδευμένα πράγματα προκειμένου να δώσουν άλλοθι στην απαράδεκτη στάση που κρατούν ορισμένες πλευρές στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό".

Τέλος στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ έγινε συζήτηση για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, υπάρχει ανησυχία για τα φαινόμενα αποσταθεροποίησης και τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων προσπαθούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις σε άλλα κράτη.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή