Υπάρχει λόγος που το κασμίρ είναι τόσο ακριβό

Υπάρχει λόγος που το κασμίρ είναι τόσο ακριβό
Travelif via Getty Images

Είναι μεγάλη ευχαρίστηση να νιώθεις ένα μαλακό κασμιρένιο πουλόβερ να ακουμπά πάνω στο δέρμα σου. Αυτό το εξαιρετικά μαλακό ύφασμα δεν είναι φτιαγμένο από κλωστές από σύννεφα και ουράνια τόξα, αλλά από μαλλί κατσίκας του κασμίρ, τα μόνα ζώα που μπορούν να παράγουν αυτό το τόσο καλής ποιότητας μαλλί.

Η Pam Haendle, που έχει μία φάρμα με κατσίκες του κασμίρ, ξεκίνησε να εκτρέφει κατσίκες του κασμίρ όταν πήρε σύνταξη και αυτή την στιγμή έχει στην φάρμα της περίπου 55 κατσίκες τον χειμώνα και 90 το καλοκαίρι. Η ίδια αναφέρει γιατί οι κατσίκες του κασμίρ είναι τόσο ακριβές, κάνοντας και το κασμίρ αντίστοιχα ακριβό.

«Μία κατσίκα του κασμίρ δεν παράγει και πολύ μαλλί. Μπορείς να κουρέψεις το μαλλί μόνο μία φορά τον χρόνο και οι περισσότεροι από εμάς το κάνουν κουρεύουν ταυτόχρονα και το κάτω μέρος (που βρίσκεται πιο κοντά στο δέρμα). Μπορείς να βγάλεις περίπου 170 με 220 γραμμάρια καλής ποιότητας τρίχα, αλλά μόλις υποστεί την απαραίτητη επεξεργασία θα καταλήξεις να έχεις περίπου 113 γραμμάρια», αναφέρει η Haendle στην The Huffington Post.

Όπως τονίζει η ίδια χρειάζονται περίπου 4 κατσίκες του κασμίρ για να φτιαχτεί ένα πουλόβερ.

Ο Karl Spilhaus, πρόεδρος του Cashmere and Camel Hair Manufacturer’s Institute, συμφώνησε με αυτό. «Είναι μία πολύ περιορισμένη πηγή, αφού υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός που εκτρέφεται στον κόσμο. Όπως τα διαμάντια ή ο χρυσός είναι σπάνια, οπότε η τιμή είναι αντίστοιχη».