Βασανίζουν άλογα και έγκυες φοράδες κάνοντας τους αφαίμαξη. Οι καταγγελίες για το επικερδές εμπόριο αίματος

Βασανίζουν άλογα και έγκυες φοράδες κάνοντας τους αφαίμαξη. Οι καταγγελίες για το επικερδές εμπόριο αίματος
Mare run with colt in beautiful field at sunrise
Mare run with colt in beautiful field at sunrise
Callipso via Getty Images

Πριν από μερικές ημέρες είδα στα εισερχόμενα ένα mail που μου τράβηξε την προσοχή αφού είχε τον τίτλο «Αίμα αλόγων». Ήταν μια ενημέρωση για τη συγκέντρωση υπογραφών που «τρέχει» διαδικτυακά στην πλατφόρμα του Avaaz προκειμένου να κατατεθεί αίτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Κομισιόν και το Συμβούλιο για να υιοθετηθεί νομοθεσία που να απαγορεύει σε χώρες της ΕΕ την εισαγωγή προϊόντων που παράγονται από τον βασανισμό των ζώων.

Τι σχέση όμως έχει το αίμα αλόγων με αυτό;

Όπως φαίνεται, το εμπόριο αίματος αλόγων είναι μια ιδιαίτερα επικερδής επιχείρηση που ανθεί στις ΗΠΑ, την Αργεντινή στις αποκαλούμενες «φάρμες αίματος» όπου και γίνεται η αφαίμαξη τους. Το αίμα των υπέροχων αυτών ζώων χρησιμοποιείται για αρκετούς σκοπούς όπως για διάφορες βιολογικές έρευνες, για την παρασκευή κτηνιατρικών φαρμάκων κα.

Ειδικότερα όμως το αίμα φοράδας που εγκυμονεί, το οποίο είναι φυσικά πιο περιορισμένο και άρα πιο ακριβό, περιλαμβάνει μια συγκεκριμένη ορμόνη που στη συνέχεια εγχύνεται στα γουρούνια καθώς βοηθά στην αύξηση του ρυθμού αναπαραγωγής τους.

Το ερώτημα, όπως πολύ εύστοχα το θέτει και η αρθρογράφος του Guardian, Michele Hanson, σε σχετικό παλαιότερο δημοσίευμα είναι ένα: Γιατί; Πόσο περισσότερο πια πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός αναπαραγωγής των χοίρων όταν πχ στο Ηνωμένο Βασίλειο ήδη σφαγιάζονται 3 γουρούνια το δευτερόλεπτο! Πόσο περισσότερο χοιρινό έχουμε ανάγκη να φάμε;

Βέβαια, το πιο σοκαριστικό σκέλος της ιστορίας δεν είναι ίσως ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτή η αφαίμαξη αλλά ο τρόπος με τον οποίο εξασφαλίζεται το αίμα του ζώου και η συγκεκριμένη ορμόνη. Υπάρχουν αναφορές πως τα άλογα, που η αφαίμαξη είναι ο μόνος λόγος ύπαρξής τους, είναι γατζωμένα σε ειδικά μηχανήματα και συχνά εξασθενούν τόσο πολύ που πέφτουν κάτω λιπόθυμα ή/και πεθαίνουν.

Φυσικά οι φοράδες, προκειμένου να παραχθεί η πολυπόθητη αυτή ορμόνη, εξαναγκάζονται σε διαδοχικές τεχνητές εγκυμοσύνες και εκτρώσεις. Αυτά δε που επιβιώνουν της αφαίμαξης απλά...συνεχίζουν να υποφέρουν.

Σύμφωνα δε με την ομάδα που ξεκίνησε τη συγκέντρωση υπογραφών αλλά και βάσει σειράς άλλων δημοσιευμάτων «Πίσω από το βιομηχανικό βασανισμό αλόγων βρίσκονται ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρίες που πωλούν το αίμα σε τεράστιες κτηνοτροφικές μονάδες για να αυξήσουν την παραγωγή κρέατος. Η ΕΕ δηλώνει ότι σκέφτεται να λάβει μέτρα, αλλά ως τώρα δεν έχει κάνει τίποτα...Ας μην επιτρέψουμε να δολοφονηθούν κι άλλα άλογα! Οι Υπουργοί συναντιούνται σε 2 βδομάδες – ας κάνουμε την ΕΕ να νιώσει την πίεση, με ένα εκατομμύριο φωνές για να απαγορευτεί το βάρβαρο εμπόριο αίματος εγκύων αλόγων».

Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 1,5εκατ υπογραφές και ο αριθμός αυξάνει...ενώ ο νέος στόχος είναι οι 2εκατ υπογραφές.

Δημοφιλή