Ο ΟΗΕ διαψεύδει δημοσιεύματα περί δυσαρέσκειας του Αντόνιο Γκουτέρες προς τον Νίκο Κοτζιά

Ο ΟΗΕ διαψεύδει δημοσιεύματα περί δυσαρέσκειας του Αντόνιο Γκουτέρες προς τον Νίκο Κοτζιά
(Photo credit should read PHILIPPE DESMAZES/AFP/Getty Images)
(Photo credit should read PHILIPPE DESMAZES/AFP/Getty Images)
PHILIPPE DESMAZES via Getty Images

Τα Ηνωμένα Έθνη διέψευσαν δημοσιεύματα περί δυσαρέσκειας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντονιο Γκουτέρες με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ που υπογράφει ο Αποστόλης Ζουπανιώτης.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι ο κ. Γκουτέρες «ήταν τόσο ενοχλημένος, που αρνείται να καθίσει στο ίδιο δωμάτιο με τον Ελληνα υπουργό στο εγγύς μέλλον», ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα, Φερχάν Χακ, τόνισε ότι αυτό «δεν είναι ακριβές» και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να δηλώσω ότι ο γγ ασχολήθηκε και θα συνεχίζει να ασχολείται με όλες τις διάφορες πλευρές σε σχέση μ' αυτό. Έχετε δει όσα δήλωσε ο γγ την περασμένη εβδομάδα κι απλά θα σας παραπέμψω στο κείμενο των όσων είπε».

Ο κ. Χακ υπογράμμισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να ελπίζουν ότι θα υπάρξει συμφωνία: «Προφανώς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα είναι μία διαρκής και βιώσιμη συμφωνία και θα εργαστούμε με καλή πίστη με όλες τις διάφορες πλευρές», κατέληξε.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όπως αναφέρει το τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ, η Βρετανία αναμένεται να παρουσιάσει, έως την Πέμπτη, στα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.), το σχέδιο ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της διεθνούς δύναμης ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Διπλωμάτες του Σ.Α. αναμένουν ότι θα υπάρξει ένα επικαιροποιημένο τεχνικό κείμενο, που δεν θα συναντήσει ιδιαίτερα προβλήματα για να εγκριθεί ομόφωνα.

Την Παρασκευή, η ειδική αντιπρόσωπος του γγ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ θα ενημερώσει τις χώρες που συμμετέχουν με δυνάμεις στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τη Δευτέρα μαζί με τον ειδικό σύμβουλο Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα ενημερώσουν τα μέλη του Σ.Α. κεκλεισμένων των θυρών για την αποστολή των καλών υπηρεσιών - συμπεριλαμβανομένης και της Γενεύης - και την προετοιμασία που γίνεται για την ανταπόκριση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην, μετά τη διευθέτηση, κατάσταση.

Δημοφιλή