Θηλυκός καρχαρίας γέννησε μικρά χωρίς τη συμμετοχή αρσενικού

Θηλυκός καρχαρίας γέννησε μικρά χωρίς τη συμμετοχή αρσενικού
Leopard sharks occur in the Eastern Pacific ocean, in temperate-cool and warm-temperate waters.
Leopard sharks occur in the Eastern Pacific ocean, in temperate-cool and warm-temperate waters.
User10095428_393 via Getty Images

Ένας θηλυκός καρχαρίας λεοπάρδαλη έγραψε ιστορία, καθώς είναι ο πρώτος καρχαρίας από το συγκεκριμένο είδος που κατάφερε να φέρει στον κόσμο τρία μικρά χωρίς τη συμμετοχή αρσενικού.

Η έρευνα που έγινε για τη Leonie, τον ασέξουαλ θηλυκό καρχαρία δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, τεκμηριώνοντας για πρώτη φορά παγκοσμίως τις διαφορές ανάμεσα στην κανονική αναπαραγωγή και την παρθενογένεση.

Η Leonie γέννησε στο ενυδρείο Reef HQ της Townsville που βρίσκεται στο Queensland της Αυστραλίας, παρά το γεγονός ότι είχε αποχωριστεί τον αρσενικό σύντροφό της, Leo, από το 2013, λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι υπέυθυνοι με τον χώρο του ενυδρείου.

Τον Απρίλιο του 2016, η Leonie γέννησε τρία αυγά, τα οποία αργότερα εκκολάφτηκαν σε νεογνούς καρχαρίες - λεοπαρδάλεις, επίσης γνωστούς κι ως καρχαρίες - ζέβρες, σύμφωνα με το Brisbane Times.

Το ενυδρείο μοιράστηκε την ευχάριστη είδηση στη σελίδα του στο Facebook, το περασμένο έτος, λέγοντας στους followers της σελίδας ότι ήταν στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την άφιξη της Cleo και της CC, δύο μικρών θηλυκών καρχαριών.

Αρχικά οι ερευνητές πίστευτα ότι η Leonie γέννησε τα αυγά της, μετά την αποθήκευση σπέρματος από τον σύντροφό της Leo, κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου που βρίσκονταν μαζί- πρόκειται για μία μέθοδο που έχει τεκμηριωθεί παλαιότερα σε άλλους καρχαρίες.

Μετά όμως από τα τεστ DNA, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα μικρά έφεραν μόνο τα κύτταρα της Leonie, συμπεραίνοντας η ότι διαδικασία της σύλληψης της Leonie ήταν η γνωστή παρθενογένεση.

Πηγή: Independent

Δημοφιλή