Ο δημιουργός του ιστορικού πορτρέτου του Ομπάμα, «HOPE», παρουσιάζει τα νέα σύμβολα ελπίδας της Αμερικής

Ο δημιουργός του ιστορικού πορτρέτου του Ομπάμα, «HOPE», παρουσιάζει τα νέα σύμβολα ελπίδας της Αμερικής

Πριν από μία εβδομάδα, μια καμπάνια με τον τίτλο «We the People» έκανε την εμφάνισή της στη γνωστή crowd-funding πλατφόρμα Kickstarter. Στόχος της, όπως αναγραφόταν στη σελίδα της καμπάνιας, ήταν να συγκεντρώσει έγκαιρα χρήματα για τα έξοδα της δημιουργίας μιας σειράς θεματικών έργων τέχνης από διάφορους καλλιτέχνες, προκειμένου να μπορέσει να τα διαθέσει στους διαδηλωτές που θα λάβουν μέρος στην πορεία κατά της κυβέρνησης Trump, την ημέρα της ορκωμοσίας του νεοεκλεγέντα προέδρου των Η.Π.Α. στην Ουάσινγκτον.

Ο χρηματικός στόχος της καμπάνιας ήταν τα $60.000. Σήμερα, μια εβδομάδα μετά την έναρξή της, η καμπάνια έχει συγκεντρώσει περισσότερα από $1.2εκ.

Η ιδέα για την καμπάνια του «We the People» προέκυψε εν μέρει από την ιστορική, πλέον, εικονογράφηση του Barack Obama από τον καλλιτέχνη Shepard Fairey, με τίτλο «HOPE», η οποία απεικόνιζε το νέο πρόσωπο ελπίδας της Αμερικής. Αυτό πριν από 8 χρόνια, όταν ο Obama είχε αναλάβει το τιμόνι της χώρας.

«Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια εντελώς διαφορετική περίοδο, μια περίοδο που χρειάζεται νέες εικόνες που θα απορρίπτουν το μίσος, το φόβο και τον ανοιχτό ρατσισμό, όλα εκ των οποίων έφτασαν να θεωρούνται φυσιολογικά κατά την προεδρική καμπάνια του 2016», γράφουν οι δημιουργοί της καμπάνιας στο Kickstarter. «Γι'αυτό, την μέρα της ορκωμοσίας, το “We the People” θα πλημμυρίσει την Ουάσινγκτον με ΝΕΑ σύμβολα ελπίδας», συμπληρώνουν.

Το Amplifier Foundation, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός με βάση το Σιάτλ που βρίσκεται πίσω από την καμπάνια, έχει ήδη αναθέσει σε καλλιτέχνες τη δημιουργία «εικόνων που θα διαταράξουν την άνοδο του μίσους και του φόβου», συμπεριλαμβανομένων των Shepard Fairey, Ernesto Yerena και Jessica Sabogal.

«Η δική μας Αμερική είναι μια χώρα ισότητας απέναντι στην ανθρωπότητα που δεν μειώνει και δεν κάνει διακρίσεις», λέει ένας εκπρόσωπος της καμπάνιας στο σχετικό βίντεο. «Αυτές οι ιδέες δεν είναι κομματικές. Είναι τα θεμέλια της Αμερικής και, την ημέρα της ορκωμοσίας, με τη δική σας βοήθεια, θα βεβαιωθούμε πως τα θυμούνται όλοι».

Ακριβώς για αυτό το λόγο, τα πρόσωπα που επέλεξαν να απεικονίσουν οι καλλιτέχνες ως «νέα σύμβολα ελπίδας» της Αμερικής, είναι και αυτά που το Amplifier Foundation αναγνωρίζει ως πλέον ευάλωτα στο πολιτικό κλίμα της εποχής που διανύουμε: Λατίνους, Αφροαμερικανούς, Μουσουλμάνους και άτομα της LGBTQ κοινότητας.

Ο Fairey είπε στο PBS πως επιλέχθηκαν συγκεκριμένοι φωτογράφοι για να φωτογραφήσουν τα μοντέλα των πόστερ, πριν οι καλλιτέχνες αναλάβουν την εικονογράφησή τους, προκειμένου το κάθε ζευγάρι φωτογράφου-μοντέλου να διαθέτει κοινή φυλετική ή/και εθνική ταυτότητα. «Η Μουσουλμάνα γυναίκα φωτογραφήθηκε από τον Ridwan Adhami, ο οποίος είναι αναγνωρισμένος φωτογράφος και περήφανος Μουσουλμάνος», είπε ο Fairey. «Η Λατίνα γυναίακ φωτογραφήθηκε από την Arlene Mejorado, η οποία ζει στο San Antonio και είναι περήφανη Αμερικανίδα πρώτης γενιάς, ενώ ο μικρός Αφροαμερικανός φωτογραφήθηκε από τη Delphine Diallo, μια Γαλλίδα και Σενεγαλέζα φωτογράφο που ζει στη Νέα Υόρκη».

Τα χρήματα της καμπάνιας θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για την εκτύπωση και τη διανομή των εικονογραφήσεων-έργων τέχνης στους διαδηλωτές της Ουάσινγκτον την ημέρα της ορκωμοσίας, καθώς και στους διαδηλωτές του Women's March την 21η Ιανουαρίου, υπό τη μορφή αφισών, πλακάτ αλλά και ολοσέλιδων καταχωρήσεων στη Washington Post. Όλες οι εικονογραφήσεις θα είναι επίσης διαθέσιμες για δωρεάν download στο επίσημο site του Amplifier Foundation, από τις 19 Ιανουαρίου.

Δημοφιλή