Οι προειδοποιήσεις Ομπάμα στον Τραμπ στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου: «Θα είμαι εδώ εάν απειληθούν οι αξίες μας»

Οι προειδοποιήσεις Ομπάμα στον Τραμπ στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου: «Θα είμαι εδώ εάν απειληθούν οι αξίες μας»
U.S. President Barack Obama waves as he departs the briefing room at the conclusion of his final press conference at the White House in Washington, U.S., January 18, 2017. REUTERS/Kevin Lamarque TPX IMAGES OF THE DAY
U.S. President Barack Obama waves as he departs the briefing room at the conclusion of his final press conference at the White House in Washington, U.S., January 18, 2017. REUTERS/Kevin Lamarque TPX IMAGES OF THE DAY
Kevin Lamarque / Reuters

Την τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, αφού την Παρασκευή ορκίζεται ο νέος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Και σε αυτή την συνέντευξη Τύπου δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τον νέο πρόεδρο ότι δε θα μείνει σιωπηλός εάν απειληθούν θεμελιώδεις αξίες της χώρας.

Ειδικότερα, είπε ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε συζητήσεις για τον τρόπο διοίκησης του Τραμπ, ωστόσο «θα μιλήσει ανοικτά» στην περίπτωση που δει θεμελιώδεις αξίες να καταπατούνται, όπως σε περιπτώσεις διακρίσεων, προσπάθεια φίμωσης του Τύπου ή απόπειρες να απομακρυνθούν από τη χώρα παιδιά μεταναστών που μεγάλωσαν στις ΗΠΑ.

«Μιλήσαμε εγκάρδια», είπε, «δεν ξέρω πόσο πειστικός ήμουν, πρέπει να ρωτήσετε εκείνον. Του έδωσα την καλύτερη συμβουλή μου για συγκεκριμένα ζητήματα, εγχώρια και διεθνή. Έχοντας κερδίσει τις εκλογές με αντιρρήσεις για δικές μου πρωτοβουλίες, είναι σωστό να προχωρήσει με το δικό του όραμα». είπε επίσης. «Οι ενέργειες που κάνουμε έχουν τεράστιες συνέπειες και διακλαδώσεις. Αν θα κάνεις μεγάλες αλλαγές στην πολιτική, θα υπάρξουν συνέπειες και πρέπει να είσαι σίγουρος ότι το έχεις σκεφτεί καλά», τόνισε με νόημα.

Σημειώνεται ότι τις περασμένες ημέρες, οι συνεργάτες του Τραμπ διαρρέουν ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος σκέφτεται να σταματήσει τις ενημερώσεις Τύπου στο Λευκό Οίκο.

Ρωσία

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τον διάδοχό του στην προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίσει την προσπάθεια για τη μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει υπάρξει διστακτικός ως προς αυτό το ζήτημα. Παράλληλα, ζήτησε από την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση να αποτελέσει το παράδειγμα στο διεθνές σκηνικό, ώστε να αποφευχθεί το «bullying» κατά των μικρότερων κρατών. Όσο για τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, σημείωσε ότι αυτή η συγκυρία αποτελεί καλό παράδειγμα για το ρόλο του υπερασπιστή των βασικών δικαιωμάτων που πρέπει να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ στον κόσμο.

Τόνισε επίσης πως είναι προς το συμφέρον της χώρας του και ολόκληρου του κόσμου οι ΗΠΑ και η Ρωσία να διατηρούν μια εποικοδομητική σχέση, αλλά η στροφή της Ρωσίας σε ένα «πνεύμα ανταγωνισμού» υπό την προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως τόνισε, το καθιστά αυτό δύσκολο.

«Αυτή ήταν η προσέγγιση μου (σε αυτό το θέμα) καθ' όλη τη διάρκεια της προεδρίας μου», τόνισε ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Όπου συνέκλιναν τα συμφέροντα μας, συνεργαστήκαμε», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και όλου του κόσμου να έχουμε μια εποικοδομητική σχέση με την Ρωσία».

Για την αμνηστίας στην Τσέλσι Μάνινγκ

Αναφερόμενος στην απόφασή του να μειώσει την ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 35 ετών για τη διαρροή απόρρητων κυβερνητικών και στρατιωτικών εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks, ο Ομπάμα τόνισε ότι η ίδια έχει εκτίσει μια «σκληρή ποινή φυλάκισης» και ότι η πράξη του δε θα προκαλέσει στους πολίτες την αίσθηση ότι δε θα αντιμετωπίσουν την αντίστοιχη τιμωρία σε περίπτωση που γνωστοποιήσουν απόρρητες πληροφορίες. Η Μάνινγκ την περίοδο της σύλληψης της, πριν από έξι χρόνια, ήταν γνωστή ως Μπράντλει Μάνινγκ, αλλά πλέον δεν αυτοπροσδιορίζεται ως άνδρας. Αναμένεται να αποφυλακιστεί το Μάιο του 2017.

Το μέλλον για τον Ομπάμα

«Θέλω να γράψω. Θέλω να είμαι ήσυχος. Θέλω να περάσω πολύ χρόνο με τα κορίτσια μου», είπε απαντώντας στο τι θα κάνει από εδώ και πέρα. Αναφέρθηκε φυσικά και στην Μισέλ Ομπάμα, τη σύζυγό του λέγοντας: «Θέλω να σιγουρευτώ ότι η σύζυγός μου είναι πρόθυμη να με ανεχθεί ακόμη».

Δημοφιλή