Επίσκεψη Αβραμόπουλου - Μουζάλα στη Λέσβο: «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε αβοήθητους τους πρόσφυγες στο κρύο»

Επίσκεψη Αβραμόπουλου - Μουζάλα στη Λέσβο: «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε αβοήθητους τους πρόσφυγες στο κρύο»
LESBOS, GREECE - JANUARY 18: EU Commissioner for Migration, Home Affairs and Citizenship Dimitris Avramopoulos (3rd L) visits refugee camps in Lesbos, Greece on January 18, 2017. (Photo by Ayhan Mehmet/Anadolu Agency/Getty Images)
LESBOS, GREECE - JANUARY 18: EU Commissioner for Migration, Home Affairs and Citizenship Dimitris Avramopoulos (3rd L) visits refugee camps in Lesbos, Greece on January 18, 2017. (Photo by Ayhan Mehmet/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

«Ένα πολύ σημαντικό και ξεκάθαρο μήνυμα» έστειλε σήμερα από τη Μυτιλήνη όπου βρέθηκε ο επίτροπος Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισκεπτόμενος τους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια και στον Καρά Τεπέ. «Όλοι μας, Έλληνες και Ευρωπαίοι, έχουμε το ανθρωπιστικό καθήκον να συμβάλλουμε στην άμεση βελτίωση της κατάστασης στα νησιά τόσο για τους μετανάστες όσο και για τους κατοίκους», τόνισε.

Ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφτηκε τη Μυτιλήνη συνοδευόμενος από τον Έλληνα υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον Philippe de Brauer, διευθυντή της Διεύθυνσης Ανθρωπιστικών Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνο για την χρηματοδότηση των ΜΚΟ, τον Maarten Verwey, συντονιστή της εφαρμογής της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και τους Σπύρο Γαληνό, δήμαρχο Λέσβου, Μανώλη Βουρνού, δήμαρχο Χίου, και Μιχάλη Αγγελόπουλο, δήμαρχο Σάμου. Σκοπός του να εξετάσει από κοντά τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη Λέσβο και κατ’ επέκταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από την εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και τον εγκλωβισμό στα νησιά περισσότερων των 10.000 μεταναστών και προσφύγων.

Αφού ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι «οι Έλληνες -και το γνωρίζουν αυτό σε ολόκληρη της Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο- έχουν δείξει την ανθρωπιά τους στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, μιας κρίσης που πρέπει να σημειώσω ότι κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του και δεν πρέπει να αφεθεί να την αντιμετωπίσει μόνο του», είπε πως «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε αβοήθητους τους πρόσφυγες στο κρύο να αντιμετωπίζουν τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες του χειμώνα χωρίς να έχουν μία στέγη πάνω από το κεφάλι τους». «Πρέπει να βρεθούν λύσεις σήμερα! Τώρα! Όχι αύριο, όχι την επόμενη εβδομάδα», τόνισε.

Όπως είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίζει να στηρίζει και να βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, όπως ακριβώς κάνουμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, θέτοντας στη διάθεση της ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε χρηματοδοτική βοήθεια, καθιστώντας την το σημαντικότερο αποδέκτη χρηματοδοτήσεων από τα ταμεία των Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ακόμα περισσότερα να διαθέσουμε περαιτέρω βοήθεια όταν και οπότε αυτή χρειασθεί». «Μεγάλο μέρος αυτής της χρηματοδοτικής βοήθειας έχει διατεθεί προς τους διεθνείς οργανισμούς εταίρους μας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα», σημείωσε.

Ο κ. Αβρμόπουλος από τη Λέσβο κάλεσε όμως τους διεθνείς οργανισμούς εταίρους «να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την παροχή άμεσης βοήθειας προς όσους έχουν ανάγκη στα νησιά».

Επίσης, απηύθυνε «έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσουν να αυξήσουν το ρυθμό μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα και να παρέχουν ασφαλές καταφύγιο για τους πρόσφυγες στις χώρες τους». Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η δήλωση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Τουρκία είναι αυτή που μας επέτρεψε να βάλουμε ένα τέλος στην τραγική απώλεια ζωών στο Αιγαίο. Ωστόσο η διαχείριση της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης που έχει γνωρίζει η Ευρώπη συνεχίζει να αποτελεί συλλογική Ευρωπαϊκή ευθύνη. Το επαναλαμβάνω. συλλογική ευρωπαϊκή ευθύνη. Η πραγματικότητα είναι ότι αποτελέσματα θα έχουμε μόνο με τη συνεργασία των τοπικών αρχών και των κατοίκων εδώ στα νησιά».

Για τις δομές στα νησιά

Αναφερόμενος στην ανάγκη επέκτασης των υπαρχόντων η δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας στα νησιά του Αιγαίου, ο κ. Αβραμόπουλος αφού εξέφρασε «την ευγνωμοσύνη του προς τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους των νησιών για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τις άμεσες συνέπειες της προσφυγικής κρίσης», δήλωσε πως είναι «βέβαιος ότι θα βρεθεί ο χώρος για να εγκαταστήσει η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες σκηνές ειδικά προσαρμοσμένες για δύσκολες καιρικές συνθήκες -όπως αυτές που ζήσαμε τον τελευταίο καιρό».

«Θέλω να επισημάνω κάτι και το λέω ξεκάθαρα», είπε ο κ. Αβραμόπουλος. «Αυτό αποτελεί προσωρινή και όχι μόνιμη λύση. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό σας για να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Καταρχήν μεταφέροντας τις ομάδες των ευάλωτων ατόμων στην ηπειρωτική χώρα. Επιστρέφοντας όσους δεν δικαιούνται άσυλο. Και επιταχύνοντας τις διαδικασίες επιστροφής στην Τουρκία όσων μπορούν να εξασφαλίσουν προστασία εκεί».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, για το αν αναφέρεται σε ανοικτές νέες δομές ή σε κέντρα κράτησης, ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε καταρχάς πως «οτιδήποτε γίνεται είναι προσωρινό. Αυτή η κατάσταση δεν θα διαρκέσει για πάντα». Υποστήριξε δε πως «τα κέντρα κράτησης θα βοηθήσουν στη καλύτερη διαχείριση αυτής της υπόθεσης. Θα διευκολυνθούν οι διαδικασίες για την επιστροφή κυρίως με τη σωστή λειτουργία των επιτροπών και των υπηρεσιών και στην αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικότητας».

Πάντως σε δήλωση του επί του θέματος, ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε αργότερα πως «ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για την αναγκαιότητα νέων κλειστών και ανοικτών χώρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση. Ελπίζω να σας έγινε σαφές αυτό» είπε ο Έλληνας Υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής.

Στήριξη των νησιών

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη στήριξης των νησιών και των τοπικών τους οικονομιών. «Αναγνωρίζουμε όλοι τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά. Απαιτούνται αναπτυξιακές δράσεις και σχέδια στήριξης που θα συμβάλλουν στην οικονομική ενίσχυση των κατοίκων των νησιών. Και χαίρομαι ειλικρινά που η κυβέρνηση συζητάει αυτό τον καιρό τέτοια μέτρα με τις τοπικές αρχές». Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Ελληνική κυβέρνηση καλούμεθα να βρεθούμε στο πλευρό των νησιών που δοκιμάζονται», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Για τις ΜΚΟ

Αναφερόμενος στα όσα το τελευταίο διάστημα δημοσιοποιήθηκαν περί προβλημάτων από την απορρόφηση των κονδυλίων που διατέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως «για τη διαχείριση των κονδυλίων συγκροτήθηκε διαχειριστική επιτροπή, υπόλογη και υπεύθυνη έναντι Ελλάδας και Ευρώπης. Παρακολουθούν δε το όλο θέμα οι αρμόδιες υπηρεσίες. Οι ΜΚΟ οφείλουν διαχειρίζονται με διαφάνεια τα χρήματα που διατίθενται. Ο έλεγχος υπάρχει».

Σχολιάζοντας το όλο θέμα ο κ. Μουζάλας είπε πως το ένα δισεκατομμύριο στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Αβραμόπουλος «δεν διατέθηκε, αλλά είναι προς διάθεση. Έχουμε κάνει μια τεράστια απορρόφηση από τα έκτατα κονδύλια η οποία αγγίζει το 70% και έχουμε απορροφήσει το 12% από τα τακτικά κονδύλια».

«Εμείς στην Ελλάδα κάνουμε τη δουλειά μας και την κάνουμε πολύ καλά. Αυτό που πρέπει να αναδειχθεί στην Ευρώπη είναι ότι ανάμεσα σε 60.000 μετανάστες και πρόσφυγες, που αναγκαστήκαμε ξαφνικά εξαιτίας του παράνομου κλεισίματος των συνόρων να δεχτούμε στη χώρα μας εγκλωβισμένους, είναι περίπου 1.700 σε σκηνές. Όλοι οι άλλοι με ό,τι προβλέπεται. Δεν μιλάμε για πολυτέλειες αλλά για ανθρώπινη επιβίωση.

Παρά την αντίθεση μας στις θεσμικές οργανώσεις και τις ΜΚΟ διατέθηκαν σε αυτές τα χρήματα που διατέθηκαν. Συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας της πως δεν μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο σε αυτά τα χρήματα. Εμείς με λιγότερα χρήματα από αυτά που πήρανε οι ΜΚΟ και οι θεσμικές οργανώσεις έχουμε καλύψει πάνω από 70% των αναγκών. Πιθανά θα ζητηθεί οι ΜΚΟ να ελεγχθούν οικονομικά», κατέληξε ο κ. Μουζάλας.

Δημοφιλή