Ο Έλληνας μετρ του Λευκού Οίκου

Ο Έλληνας μετρ του Λευκού Οίκου
U.S. President Barack Obama and first lady Michelle Obama host a state dinner for Singapore Prime Minister Lee Hsien Loong and his wife Mrs. Lee Hsien Loong to the White House in Washington U.S., August 2, 2016. REUTERS/Mary F. Calvert
U.S. President Barack Obama and first lady Michelle Obama host a state dinner for Singapore Prime Minister Lee Hsien Loong and his wife Mrs. Lee Hsien Loong to the White House in Washington U.S., August 2, 2016. REUTERS/Mary F. Calvert
Mary Calvert / Reuters

Ποιο μπορεί να είναι το επόμενο βήμα στην καριέρα σου όταν ο πιο σημαντικός άνθρωπος στον πλανήτη σού έχει εμπιστευτεί τα επίσημα δείπνα του; «Μα ο Λευκός Οίκος δεν είναι η βασική μου επαγγελματική δραστηριότητα», απαντά με μεγάλη φυσικότητα ο κ. Ευάγγελος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή και ο οποίος αυτές τις ημέρες ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τον Μπαράκ Ομπάμα, την οικογένειά του και το προσωπικό του Λευκού Οίκου. Για τέσσερα ολόκληρα χρόνια υπηρέτησε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με την επίσημη ιδιότητα του catering manager, του ανθρώπου δηλαδή που επιμελείται και έχει την ευθύνη του συνόλου της παραγωγής που συνεπάγεται ένα «τραπέζι» του Αμερικανού προέδρου σε επίσημους προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο.

Και όμως. Για τον γεννημένο στο εξωτερικό Ευάγγελο Μητσοτάκη η ζωή συνεχίζεται. Παράλληλα με τα υψηλά καθήκοντα στην Ουάσιγκτον, «έτρεχε» ένα πλήθος από επαγγελματικές δραστηριότητες με αιχμή τη λειτουργία ενός επιτυχημένου ελληνικού εστιατορίου στo γειτονικό Μέριλαντ με την επωνυμία «Mykonos Grill», την προετοιμασία ενός δεύτερου στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και την επιμέλεια και άλλων επίσημων δείπνων και πάρτι για λογαριασμό εξίσου διάσημων προσωπικοτήτων από τον χώρο του θεάματος: Ρόμπερτ ντε Νίρο, Μαντόνα, Μέριλ Στριπ, Σιλβέστερ Σταλόνε, κ.ά. Στα highlights της αξιοθαύμαστης πορείας του Ελληνα μετρ περιλαμβάνεται η επιμέλεια του δείπνου των βραβείων Οσκαρ δύο φορές μέχρι σήμερα.

Ο Λευκός Οίκος ήρθε ως επιστέγασμα μιας εντυπωσιακής καριέρας 28 ετών, που περιλαμβάνει υψηλές θέσεις ευθύνης σε πολύ γνωστά εστιατόρια και ξενοδοχεία, ενώ στην Ελλάδα εργάστηκε ως διευθυντής εστιατορίων στον Αστέρα Βουλιαγμένης και στο Grand Resort Lagonissi. Το διάστημα που δούλεψε στη χώρα μας, είχε επιμεληθεί επίσημα δείπνα πολλών πρωθυπουργών, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μέχρι τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά. Πριν βρεθεί στη σημερινή θέση, τον είχαν εμπιστευτεί ο σεβασμιώτατος αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η εμπλοκή του στον Λευκό Οίκο αφορά μόνο στα επίσημα δείπνα του προέδρου Ομπάμα και θα ολοκληρωθεί με την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ. Κι αν αναρωτιέστε για το επώνυμό του, δεν κάνετε λάθος: έχει συγγενική σχέση με την ελληνική πολιτική οικογένεια, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι ξάδελφος του παππού του.

Ακολουθεί η συνέντευξη στην Καθημερινή

Τι ακριβώς κάνει o μετρ του Λευκού Οίκου;

Catering manager είναι ο άνθρωπος που φροντίζει για το στήσιμο μιας εκδήλωσης στο σύνολό της: το μενού σε συνεργασία με τον σεφ, τις επιλογές κρασιών σε συνεργασία με τους σομελιέ. Επιμελείται όλο το διαδικαστικό του δείπνου, από την άφιξη των προσκεκλημένων έως και τη λήξη της εκδήλωσης. Φροντίζει για τη σωστή εκτέλεση του πρωτοκόλλου και της εθιμοτυπίας, καθώς επίσης και για λεπτομέρειες που σχετίζονται με το διατροφικό προφίλ των καλεσμένων (αλλεργίες, δυσανεξία, κ.λπ.).

Τι γαστρονομικές προτιμήσεις έχει ο πρόεδρος Ομπάμα; Θα λέγατε ότι είναι «εύκολος» ή «δύσκολος» στις γεύσεις;

Ο πρόεδρος τρώει τα πάντα, δεν έχει ιδιαιτερότητες σε ό,τι αφορά τη διατροφή του, λατρεύει την αμερικανική κουζίνα, το μαύρο τσάι, καθώς δεν πίνει ποτέ καφέ, τα αμύγδαλα. Γενικά είναι πολύ εύκολος άνθρωπος στο φαγητό.

Τα ίδια ισχύουν και για τη Μισέλ Ομπάμα;

Να διευκρινίσω ότι προσωπικά δεν έχω καμία εμπλοκή με το φαγητό της Μισέλ Ομπάμα ή των παιδιών. Η ίδια ακολουθεί μια πολύ πιο αυστηρή διατροφή, έχοντας ιδιαίτερη αδυναμία στις δροσερές σαλάτες. Και δεν είναι φίλος του κρέατος. Με δική της πρωτοβουλία δημιουργήθηκε σε έκταση στο πίσω μέρος του Λευκού Οίκου λαχανόκηπος, όπου καλλιεργούνται βιολογικά προϊόντα.

O πρόεδρος γνωρίζει καθόλου την ελληνική κουζίνα;

Εννοείται πως γνωρίζει παρά πολύ καλά την ελληνική κουζίνα. Μην ξεχνάτε ότι ο πρόεδρος κατάγεται από το Σικάγο, όπου βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές κοινότητες στις ΗΠΑ με πολλά ελληνικά εστιατόρια, επομένως γνώριζε και γνωρίζει καλά την ελληνική κουζίνα και δεν είναι τυχαίο ότι αγαπά το ελληνικό γιαούρτι, αλλά και το μέλι, τη σπανακόπιτα, τον μπακλαβά και το ούζο.

Τι άνθρωπος είναι από κοντά ο Μπαράκ Ομπάμα;

Ευφυής, ειλικρινής, εξαιρετικά ευγενής, με απίστευτη αίσθηση του χιούμορ, πραγματικά δεν ξέρει τι να πρωτοπεί κανείς γι’ αυτόν τον άνθρωπο. Μόνο αν τον έχεις ζήσει από κοντά, ξέρεις πραγματικά ποιος είναι. Θα έλεγα ότι η Αμερική θα αντιληφθεί το μέγεθος του ανδρός πολλά χρόνια αργότερα. Για μένα είναι ο πολιτικός που προσπάθησε να κάνει μεταρρυθμίσεις μπροστά από την εποχή του.

Δημοφιλή