Έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Μοντ Πελεράν

Έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Μοντ Πελεράν
Cyprus Flag
Cyprus Flag
PromesaArtStudio via Getty Images

Με στόχο την ετοιμασία ενός κειμένου εργασίας που θα διαβιβαστεί στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων αρχίζει σήμερα, Τετάρτη, στο Μοντ Πελεράν η Διάσκεψη για την Κύπρο σε επίπεδο τεχνοκρατών, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στη Γενεύη την περασμένη Πέμπτη.

Ουσιαστικά οι συνομιλίες αποτελούν συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης για την Κύπρο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην έδρα του ΟΗΕ στην Ευρώπη, αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή και θα ασχοληθούν με καίρια ερωτήματα που αφορούν το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, θα ετοιμαστούν εναλλακτικά σενάρια για τους επικεφαλής των μερών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για την Κύπρο, θα καταγραφούν οι θέσεις των πλευρών και οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν πιο συγκεκριμένα και διεξοδικά τις ανησυχίες και τις προσεγγίσεις που υπάρχουν.

Η Λευκωσία είναι απολύτως προετοιμασμένη για το Μοντ Πελεράν και απολύτως συντονισμένη με την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι η Λευκωσία είναι απολύτως προετοιμασμένη για το Μοντ Πελεράν και απολύτως συντονισμένη με την ελληνική κυβέρνηση, με την οποία, όπως είπε, έχει καθημερινή επαφή.

Αναφερόμενος στη βαθιά διάσταση απόψεων με τα κόμματα του κέντρου, ο κ. Αναστασιάδης απηύθυνε έκκληση για ανακωχή, τονίζοντας ότι κοινός είναι ο στόχος για απαλλαγή από την κατοχή και τη δημιουργία συνθηκών ειρηνικής συμβίωσης και επανέλαβε ότι σε αυτές τις πολύ δύσκολες κρίσιμες στιγμές για τον τόπο, δεν θα ξεφύγει από τις αρχές που τέθηκαν για επίλυση του Κυπριακού.

«Οι αποφάσεις που αφορούν τη διαδικασία των συνομιλιών είναι ένα και άλλο οι θέσεις Αρχών, που πρέπει να τηρούνται στις διαπραγματεύσεις» ανέφερε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς έχουν στόχο μια λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων, αλλά του συνόλου του λαού. Μιας λύσης, πρόσθεσε, που θα δημιουργεί προϋποθέσεις, ώστε μια ευρωπαϊκή χώρα να ανταποκρίνεται σε όσα και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν στους πολίτες τους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποστήρισε ότι, μέσα από αποφάσεις ευθύνης και πρωτοβουλίες, έγινε κατορθωτό για πρώτη φορά από το 1964 να συζητείται στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία η κατάργηση των εγγυήσεων και η απαλλαγή από τον κατοχικό στρατό.

Απαντώντας σε όσους ανησυχούν ότι κινδυνεύει η Κυπριακή Δημοκρατία, κατέστησε σαφές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από τον διάλογο και τη συμμετοχή της σε διεθνείς διασκέψεις, που αφορούν ή άπτονται της επίλυσης του Κυπριακού, αλλά από την κατοχή.

Επίσης απέρριψε τη θέση κάποιων κομμάτων ότι υποβαθμίζεται ο θεσμός του Προέδρου όταν συμμετέχει, εκπροσωπώντας την ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Σημαντικές οι διαφορές στα κεφάλαια διακυβέρνησης και περιουσιακού, δηλώνουν μέλη της ελληνοκυπρικής διαπραγματευτικής ομάδας

Σημαντικές είναι οι διαφορές, που παραμένουν και μετά τη διάσκεψη της Γενεύης, στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και του περιουσιακού μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή και Κύπρο Χρυσοστομίδη.

Σε δηλώσεις τους στο ΡΙΚ, ανέφεραν ότι η μεγαλύτερη διαφορά είναι στο ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στο δικαίωμα αποκατάστασης της περιουσίας.

Η κ. Μαρκουλή είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει στη θέση ότι προτεραιότητα πρέπει να έχει ο αρχικός ιδιοκτήτης και όχι ο χρήστης, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά διατηρεί την αντίθετη άποψη.

Στο θέμα της διακυβέρνησης, πέραν της διαφωνίας στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει στη θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου σε όλους τους τομείς λειτουργίας του κράτους.

Ουδόλως εξυπηρετεί η συντήρηση ανύπαρκτων θεμάτων για τα τεκταινόμενα στην πρόσφατη διάσκεψη της Γενεύης, τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σχολιάζοντας τα όσα αναφέρονται για τη στάση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά στη Γενεύη, ο κ.Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν μπορεί να διεξάγεται συζήτηση για θέματα που δεν υφίστανται».

Επανέλαβε ότι έχει καταστεί σαφές και από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Αθήνα και από τον ίδιο τον κύριο Κοτζιά ότι είναι αγαστή η συνεργασία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για την έκκληση του προέδρου της Δημοκρατίας για ανακωχή, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος είπε ότι ο κυπριακός λαός αναμένει από όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εξεύρουν το ελάχιστο όριο συνεννόησης, με τοποθετήσεις σε ήπιους τόνους, χωρίς υπερβολές και παραποίηση γεγονότων.

Αναφερόμενος στην έναρξη, εντός της ημέρας, των εργασιών της ομάδας τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, ο κ.Παπαδόπουλος επισήμανε ότι «η διαδικασία είναι συνεχής και σε εξέλιξη».

Πρόσθεσε ότι η τεχνοκρατική επιτροπή θα επιχειρήσει να θέσει τη βάση των συζητήσεων μέσα από καταγραφή θέσεων και απάντηση ερωτήσεων, για να διαμορφωθεί το πλαίσιο εντός του οποίου θα μπορέσει να επαναρχίσει, το συντομότερο, η διάσκεψη σε πολιτικό επίπεδο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή