«Ιπτάμενη πόλη» ξανά στην Κίνα μετά από δύο χρόνια: Ποια είναι η εξήγηση του φαινομένου

«Ιπτάμενη πόλη» ξανά στην Κίνα μετά από δύο χρόνια: Ποια είναι η εξήγηση του φαινομένου
YouTube

Πριν από δύο χρόνια, αίσθηση είχε προκαλέσει βίντεο από την Κίνα, όπου φαινόταν η οπτασία μιας «ιπτάμενης πόλης» στον ουρανό, εκπλήσσοντας τους κατοίκους του Τζιανγκξί και του Φοσάν.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι θεωρίες γύρω από αυτήν είχαν «οργιάσει», με τις πιο «προσγειωμένες» να κάνουν λόγο για μια περίπτωση του σπανίου οπτικού φαινομένου/ οφθαλμαπάτης που ακούει στο όνομα «fata morgana», και τις πιο «εξωτικές» να μιλούν για εικόνες από παράλληλα σύμπαντα ή εξωγήινους κόσμους.

Παρεμφερές φαινόμενο φαίνεται επαναλήφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ξανά στην Κίνα- αυτή τη φορά πάνω από την πόλη Γιουεγιάνγκ στην επαρχία Χουνάν. Ωστόσο, ειδικοί επιστημαίνουν ότι το φαινόμενο προκαλείται από την αποκαλούμενη «ομίχλη ακτινοβολίας».

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, το φαινόμενο έλαβε χώρα στις 14 Ιανουαρίου κοντά στη λίμνη Κιανμού στη Γιουεγιάνγκ, και κάτοικοι και τουρίστες που βρίσκονταν στην περιοχή τράβηξαν βίντεο, όπου φαίνονται υψηλά κτίρια στο βάθος, να αιωρούνται πάνω από τα σύννεφα. Το βίντεο κυκλοφόρησε ευρέως στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, μετεωρολόγοι επιχειρούν να συγκρατήσουν τις «εξωτικές» θεωρίες, με τον Λι Ντονγκγιάνγκ, αναπληρωτή διευθυντή του Μετεωρολογικού γραφείου της Γιουενγιάνγκ, να εξηγεί στο Xinhua πως τα κτίρια είναι πραγματικά, απλά καλύπτονταν από ομίχλη ακτινοβολίας: Ένα φαινόμενο που παρατηρείται όταν το έδαφος ψυχραίνεται, προκαλώντας συμπύκνωση της υγρασίας στον αέρα (σημειώνεται πως η «ακτινοβολία» δεν έχει να κάνει με ραδιενέργεια). Η συγκεκριμένη ομίχλη παρατηρείται κυρίως τον χειμώνα, όταν ο ουρανός είναι καθαρός και γενικά οι καιρικές συνθήκες χαρακτηρίζονται από ηρεμία: Ο αέρας κοντά στην επιφάνεια ψυχραίνεται το βράδυ μέσω θερμικής ακτινοβολίας, μειώνεται η δυνατότητά του να συγκρατεί υγρασία και δημιουργείται ομίχλη, η οποία διαλύεται σύντομα μετά την ανατολή του ήλιου, καθώς το έδαφος θερμαίνεται.

Αντίθετα, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της Daily Mail, το «fata morgana» είναι ένα σπάνιο φαινόμενο – οφθαλμαπάτη που έχει αποτέλεσμα την οπτική παραμόρφωση αντικειμένων σε μεγάλη απόσταση, και σημειώνεται τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά, όταν ο ήλιος θερμαίνει την ατμόσφαιρα και δημιουργείται σημαντική διαφορά θερμοκρασιών.

Δημοφιλή