Κύκλωμα θησαύριζε «βαπτίζοντας» ελληνικές πατάτες του εξωτερικού που πωλούνταν στις λαϊκές αγορές

Κύκλωμα θησαύριζε «βαπτίζοντας» ελληνικές πατάτες του εξωτερικού που πωλούνταν στις λαϊκές αγορές
Sooc

Ελληνικές «βάφτιζε» πατάτες κοινοτικής προέλευσης κύκλωμα που εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία.

Οι ελληνοποιήσεις γινόντουσαν με «όχημα» εταιρεία που δραστηριοποιούνταν από το 2014 στο χονδρικό εμπόριο αγροτικών προϊόντων. Τα πέντε μέλη του κυκλώματος διοχέτευαν στην αγορά της Αττικής και της Πελοποννήσου κοινοτικής προέλευσης πατάτες, τις οποίες διαφήμιζαν ως εγχώριες για να ανεβάζουν την τιμή και τη ζήτηση.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις προέβαιναν σε επεξεργασία του προϊόντος ώστε αυτό να προσομοιάζει εξωτερικά με αυτό της εγχώριας παραγωγής.

Αρχηγικό ρόλο είχαν δύο Έλληνες, εταίροι της επιχείρησης. Δικογραφία σχηματίστηκε για ακόμα τρία άτομα, δύο Έλληνες και μία Ελληνίδα, οι οποίοι μέσω των εμπορικών επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονταν προέβαιναν στην έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτες συναλλαγές με λήπτη την εταιρία που ανήκε στα αρχηγικά μέλη.

Η επιχείρηση μπήκε στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Αστυνομίας που διαπίστωσε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2015, χρονικό διάστημα για το οποίο πραγματοποιήθηκε ποσοτικός έλεγχος, διαπιστώθηκε ότι με τη χρήση συνολικά 497 εικονικών τιμολόγιων, αξίας 111.139,79 ευρώ, διατέθηκαν ως «ελληνικές» στην αγορά 282 τόνοι και 427 κιλά πατάτες κοινοτικής προέλευσης.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης λήφθηκαν λογιστικά αρχεία και δεδομένα από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονταν τα μέλη της οργάνωσης και προέκυψαν οι εικονικές συναλλαγές. Ενδεικτικά, από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Απρίλιο του 2015, η εταιρεία εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 208.777,91 ευρώ σε 558 περιπτώσεις, ενώ έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 57.054,43 ευρώ σε τουλάχιστον 43 περιπτώσεις.

Η δικογραφία σε βάρος των κατηγορουμένων υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκε στην κύρια ανάκριση.

Δημοφιλή