Ο Ντράγκι απαντά στον Σόιμπλε και καθησυχάζει για τα επιτόκια. Προειδοποίηση και στον Τραμπ

Ο Ντράγκι απαντά στον Σόιμπλε και καθησυχάζει για τα επιτόκια. Προειδοποίηση και στον Τραμπ
Brussels, Belgium, February 11, 2015. -- German Finance Minister Wolfgang Schäuble (Schaeuble) (L) is talking with President of the European Central Bank Mario Draghi (R) prior an emergency Eurogroup finance ministers meeting at the European Council. (Photo by Thierry Tronnel/Corbis via Getty Images)
Brussels, Belgium, February 11, 2015. -- German Finance Minister Wolfgang Schäuble (Schaeuble) (L) is talking with President of the European Central Bank Mario Draghi (R) prior an emergency Eurogroup finance ministers meeting at the European Council. (Photo by Thierry Tronnel/Corbis via Getty Images)
Thierry Monasse via Getty Images

Απάντηση στους προβληματισμούς του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για την πολιτική που εφαρμόζει η ΕΚΤ στα επιτόκια.

Ειδικότερα, στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, αφού είχε ανακοινωθεί ότι παραμένουν αμετάβλητα τα επιτόκια, ο διοικητής της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, συστήνοντας υπομονή στην γερμανική πλευρά μέχρι να αποδώσουν πλήρως τα μέτρα.

«Η ανάκαμψη του συνόλου της ευρωζώνης είναι προς το συμφέρον όλων, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας. Τα πραγματικά επιτόκια θα ανέβουν, καθώς θα ενισχύεται η ανάκαμψη», ανέφερε. Και πρόσθεσε: «O Σόιμπλε είπε απλώς ότι υπάρχουν πολιτικά προβλήματα στην εξήγηση της στάσης πολιτικής της ΕΚΤ. Η δήλωσή του είναι κατανοητή».

Επανέλαβε δε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα.

Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Όσο για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είπε ότι θα συνεχιστεί ως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2017 και ίσως και αργότερα αν χρειαστεί. Και σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπήρξε αξιωματούχος της ΕΚΤ που να ζήτηση τον περιορισμό του προγράμματος.

Για τον Ντράγκι η ευρύτερη στάση πολιτικής της ΕΚΤ υπήρξε επιτυχής και ανέφερε ενδεικτικά πως από το 2015 καταγράφονται συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, τον Δεκέμβριο του 2016 η καταναλωτική εμπιστοσύνη ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του ίδιου έτους και το οικονομικό κλίμα ήταν το καλύτερο από το Μάρτιο 2011.

Η ΕΚΤ δημοσιοποίησε σήμερα τα κριτήρια για την ένταξη σε αυτό ομολόγων τα οποία μέχρι πρότινος εξαιρούνταν του προγράμματος, καθώς η απόδοση τους ήταν χαμηλότερη από το ελάχιστο επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ. Η κίνηση αυτή σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ αποτελεί μια έμμεση διεύρυνση του προγράμματος QE. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ντάγκι διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ παραμένει σε ετοιμότητα προκειμένου να διευρύνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (σ.σ από τον Απρίλιο μειώνεται στα 60 δισ. ευρώ το μηνιαίο όριο αγορών ομολόγων από την αγορά) εφόσον τούτο κριθεί απαραίτητο.

Αναφορά για χρέος

Παράλληλα, αναφέρθηκε εμμέσως στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, λέγοντας: «Δεν βλέπουμε το χρέος καμίας χώρας ως μη βιώσιμο». Η δήλωση αφορούσε σε ερώτηση που δέχτηκε για το ιταλικό χρέος. Πρόσθεσε ωστόσο πως στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει ένα πρόγραμμα και διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και το ΔΝΤ. «Τα ξέρετε αυτά», επισήμανε.

Προς Τραμπ: Να αποφευχθούν οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τραμπ, ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς να κάνει κάποιο σχόλιο, αλλά επισήμανε ότι υπάρχει ισχυρή συναίνεση στην G20 πως πρέπει να αποφευχθούν οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις.

Όσο για τις δηλώσεις του για την ικανότητα επιβίωσης του ευρώ, ο κεντρικός τραπεζίτης χαμογέλασε και πρότεινε να περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι πολιτικές του και όχι οι δηλώσεις του.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Στα ιστορικά χαμηλά του 0% διατήρησε, όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια του ευρώ.

Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.

Στην ανακοίνωση, το εκτελεστικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας επαναλαμβάνει πως συνεχίζει να περιμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για μεγάλη χρονική περίοδο, «πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα των αγορών ομολόγων».

Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι το πρόγραμμα αγορών ομολόγων θα διαμορφωθεί στα 80 δισ. ευρώ μηνιαίως ως τα τέλη Μαρτίου και μετά οι αγορές θα μειωθούν στα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως ως τα τέλη του 2017.

Δημοφιλή