Ενώ η Μυρτώ αγωνίζεται να μιλήσει και να σταθεί στα πόδια της μετά την επίθεση στην Πάρο, μια δικαστική μάχη ξεκινά

Ενώ η Μυρτώ αγωνίζεται να μιλήσει και να σταθεί στα πόδια της, μια δικαστική μάχη ξεκινά

Ενώ η Μυρτώ αγωνίζεται να μιλήσει και να σταθεί στα πόδια της, μια δικαστική μάχη ξεκινά για την μητέρα της Μαρία Κοτρώτσου και την ίδια.

Η ιστορία είναι παλιά, ωστόσο τώρα αποφάσισε να καταθέσει αγωγή για να επιληφθεί η δικαιοσύνη της υπόθεσης.

Όπως μας ενημέρωσε η ίδια η Μαρία Κοτρώτσου, μιλώντας στην HuffPost Greece, η δικαστική μάχη που ξεκινά αφορά στον έρανο που είχε γίνει στο όνομα της Μυρτούς στην Βοστώνη από την Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, τον Νοέμβριο του 2013. Τότε, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει η κ. Κοτρώτσου, τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί ήταν 129.919 δολάρια. «Αρχικά ο έρανος είχε γίνει για ένα μηχάνημα που θα βοηθούσε τη Μυρτώ στην ομιλία της και αργότερα, επειδή μαζεύτηκαν πολύ περισσότερα χρήματα, έλεγαν ότι θα δοθούν για τις γενικότερες ανάγκες της Μυρτούς. Μάλιστα έχει γίνει και μια χοροεσπερίδα τον Δεκέμβριο γι' αυτό τον σκοπό» μας λέει.

«Εμείς επιστρέψαμε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο και το Μάρτιο έμαθα ότι πήραν απόφαση, όχι πως θα αποδώσουν τα χρήματα, αλλά τι θα γίνει αν πεθάνει η Μυρτώ. Αυτό σκεφτόντουσαν… Όχι αν ζήσει. Πως θα τα μοιράσουν αν πεθάνει». Έκτοτε, όπως καταγγέλλει, άλλαζαν συνεχώς τα δεδομένα για την απόδοση των χρημάτων. «Αρχικά έλεγαν ότι θα ήταν για τις ανάγκες της Μυρτούς, μετά ότι θα δινόντουσαν εάν κάνει εγχείρηση. Αλλά δεν ετίθετο ποτέ θέμα να κάνει άλλη εγχείρηση στη Βοστώνη». «Έπειτα», συνεχίζει, «προέκυψε και ένα άλλο θέμα. Τις δαπάνες της στα νοσοκομεία τις είχε αναλάβει το ελληνικό κράτος. Στο αρχικό ποσό της προκαταβολής στο Spaulding (σ.σ. Rehabilitation Hospital in Boston) είχαμε συνεισφέρει και εμείς με το ένα τέταρτο του ποσού επειδή έτσι όριζε ο νόμος. Όμως όταν επιστρέψαμε ο νόμος είχε αλλάξει οπότε για το επόμενο ποσό ήταν καθαρά του ελληνικού κράτους». Όταν μας λέει, παρά τη θέλησή της (αφού καλυπτόταν από το ελληνικό κράτος) πλήρωσαν ένα ποσό 50.000 δολαρίων για μια από της επεμβάσεις που είχε κάνει η Μυρτώ και ως εκ τούτου στο λογαριασμό έμειναν 80.000. «Έγιναν παρατυπίες φυσικά γιατί έσπασαν το ιατρικό μου απόρρητο και όταν σπάει στην Αμερική το ιατρικό απόρρητο είναι πάρα πολύ σοβαρό». Τότε ήταν που ενεπλάκη δικηγόρος, ζητώντας μέσω επιστολών να απαντήσουν για τα χρήματα. Μια ακόμη εξέλιξη της υπόθεσης έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο όταν το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ζήτησε από την κ. Κοτρώτσου βεβαίωση ότι τα χρήματα θα δοθούν μόνο για τα ιατρικά έξοδα της Μυρτώς. «Το έστειλα αλλά μετά άλλαξαν ξανά γνώμη και ζητούσαν άλλα πράγματα», μας λέει. «Όλο αυτό έχει τραβήξει πάρα πολύ και πλέον με την αγωγή που κατατέθηκε χθες, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να δώσουν κάποιες εξηγήσεις, για το τι έχουν κάνει και γιατί το έχουμε κάνει. Ο μόνος τρόπος πλέον είναι μέσω της αμερικανικής δικαιοσύνης». Η αγωγή, που έχει στη διάθεσή της η HuffPost Greece, κατατέθηκε την Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017. Η HuffPost Greece έχει ζητήσει από την Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας ένα σχόλιο για την υπόθεση και αναμένει απάντηση.

Πως είναι σήμερα η Μυρτώ;

«Η Μυρτώ αυτή τη στιγμή αναρρώνει από ένα ακόμη σοβαρό χειρουργείο που έγινε πριν ενάμιση μήνα στα χέρια της».

Η εγχείρηση έγινε στις αρχές Δεκεμβρίου από τον καθηγητή κ. Μαλίζο με σκοπό να διορθώσει τις στρεβλώσεις στα χέρια της για να μην πονάει τόσο πολύ, κάτι που συμβαίνει σε καθημερινή βάση.

«Τα χέρια της είχαν στραβώσει εξαιτίας των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων. Ήταν μια πολύ δύσκολη επέμβαση. Ο γιατρός, ο κύριος Μαλίζος, ήταν πάρα πολύ καλός, μπορώ να πω ο καλύτερος. Έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Δεν μπορεί να γίνει πλήρης αποκατάσταση βέβαια γιατί οι βλάβες ήταν εκτεταμένες, αλλά τουλάχιστον να μην είναι τόσο στραβά τα χέρια της και να μην πονάει τόσο πολύ. Αυτή τη στιγμή βέβαια που μιλάμε πονάει αφάνταστα, αλλά είναι το μετεγχειρητικό στάδιο.

Η Μυρτώ, με τη μητέρα της και τη γιαγιά της, που είναι πάντα δίπλα της, μένουν ακόμη στο Animus, το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας στη Λάρισα, που φιλοξενείται η Μυρτώ από τότε που επέστρεψε από την Βοστώνη. Εκεί που την είχα συναντήσει και εγώ τον Νοέμβριο του 2014.

«Αυτό που προσπαθώ τώρα είναι να καταφέρουμε να πάμε σε ένα σπίτι, στην Αθήνα. Εκεί είναι το σπίτι μας, οι άνθρωποι μας. Αυτή τη στιγμή το σπίτι μας δεν έχει τις προδιαγραφές να φιλοξενήσει ένα άτομο με βαριά αναπηρία και θέλει αρκετά χρήματα για να διαμορφωθεί ώστε να φιλοξενήσει τη Μυρτώ. Έχουν περάσει σχεδόν 5 χρόνια, πόσο ακόμη θα είμαστε στα νοσοκομεία; Ούτε στη Μυρτώ κάνει καλό, ούτε και σε εμάς που είμαστε δίπλα της, εγώ δηλαδή και η μητέρα μου. Μην παρεξηγηθώ, το περιβάλλον είναι πάρα πολύ ωραίο, για κέντρο αποκατάστασης, αλλά γενικά για οποιονδήποτε άνθρωπο, καλό είναι να μένει σε ένα άλλο χώρο και να συνεχίζει τις προσπάθειες για την αποκατάσταση».

Έχετε δει βελτίωση στην αποκατάστασή της;

«Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, όχι. Μπορεί να καταλαβαίνει αλλά δεν μιλάει και δεν κινείται. Τώρα, δεν ξέρω αν θα δούμε κάτι μετά την εγχείρηση. Ελπίζω, περιμένω, τι να σας πω...».

Δημοφιλή