«Hidden Figures»: Η πρώτη ταινία με πολλές γυναίκες πρωταγωνίστριες που σημειώνει τεράστια επιτυχία, από το 2011

«Hidden Figures»: Η πρώτη ταινία με πολλές γυναίκες πρωταγωνίστριες που σημειώνει τεράστια επιτυχία, από το 2011

Το «Hidden Figures», η ταινία για την αληθινή ιστορία τριών Αφροαμερικανών γυναικών επιστημόνων που συντέλεσαν καθοριστικά στη δημιουργία του προγράμματος της NASA για τις πρώτες διαστημικές αποστολές, μπορεί να φτάσει στις ελληνικές αίθουσες στις 23 Φεβρουαρίου, στην Αμερική όμως έχει γράψει ήδη ιστορία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της The Huffington Post, το «Hidden Figures» είναι η πρώτη ταινία -που δεν είναι κινουμένων σχεδίων και δεν ανήκει σε κάποιο franchise- στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από μία γυναίκες στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και η οποία κατάφερε να παραμείνει στο Νο.1 του αμερικανικού box office για δύο συνεχόμενα Σαββατοκύριακα.

Αυτό σημαίνει πως κατάφερε να εκτοπίσει το «Rogue One: A Star Wars Story» από την κορυφή και, ταυτόχρονα, να στρέψει πάλι την προσοχή στο ζήτημα της εκπροσώπησης των γυναικών στις μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, αν κρίνουμε από μια πρόσφατη μελέτη του San Diego State University, η οποία έδειξε πως μόλις το 22% των πρωταγωνιστών στις μεγάλες ταινίες του 2015 ήταν γυναίκες.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει και πως δεν έχουμε δει μερικούς υποδειγματικούς γυναικείους χαρακτήρες σε πρόσφατες ταινίες που σάρωσαν στο box office. Τόσο το «Rogue One» όσο και το περσινό «The Force Awakens», έβαλαν μια γυναίκα στον πρωταγωνιστικό ρόλο, μια καθόλα αξιέπαινη κίνηση για ένα κινηματογραφικό σύμπαν που μέχρι σήμερα συνήθιζε να βάζει τις γυναίκες σε δεύτερη μοίρα. Η Jennifer Lawrence ήταν πρωταγωνίστρια σε τέσσερις ταινίες «Hunger Games», παρά το γεγονός πως όλοι οι βασικοί συμπρωταγωνιστές της ήταν άντρες. Στο «Gone Girl», η Rosamund Pike ήταν ίση του Ben Affleck. Το «Gravity» ήταν ουσιαστικά ένα one-woman-show της Sandra Bullock.

The Help

Πρέπει όμως να γυρίσουμε πίσω στο «The Help» του 2011 για να βρούμε μια πρωτότυπη ταινία στην οποία οι γυναίκες κατέχουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους χωρίς κανέναν άντρα να συμπληρώνει ή να ισοφαρίζει τις ερμηνείες τους, και η οποία κατάφερε να παραμείνει στο box office για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι προφανές πως ο κόσμος θέλει να βλέπει τέτοιες ταινίες. Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι τα σενάρια που παίρνουν το πράσινο φως από τα κινηματογραφικά στούντιο (εκτός από το χώρο του ανεξάρτητου σινεμά όπου η κατάσταση είναι σαφώς πολύ καλύτερη), καθώς για μία ταινία με γυναίκα στον κεντρικό χαρακτήρα, υπάρχουν άλλες δέκα με άντρα πρωταγωνιστή.

Για την ακρίβεια, το «The Help» ήταν μια τρομερά κερδοφόρα ταινία για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες, φτάνοντας σε εγχώρια κέρδη το ποσό των $170εκ. Στην πορεία κέρδισε και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, μια υποψηφιότητα που το «Hidden Figures» λέγεται πως την έχει στο τσεπάκι του για φέτος. Η Octavia Spencer κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο του Β' Γυναικείου Ρόλου και, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα είναι υποψήφια και φέτος. Το Deadline υπολογίζει πως το «Hidden Figures» θα ξεπεράσει σε έσοδα το όριο των $100εκ. Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε από την Spencer να δείχνει το δρόμο κάθε φορά, μαζί με άλλες γυναίκες ηθοποιούς, και σίγουρα δεν πρέπει να περιμένουμε άλλα τόσα χρόνια για να δούμε αυτά τα στατιστικά να επαναλαμβάνονται.

Στην έρευνα του San Diego State University, βλέπουμε πως οι γυναίκες κρατούν ένα μικροσκοπικό 7% στις 250 πιο κερδοφόρες ταινίες του 2016, 2% λιγότερο από το 2015.

Όπως λέει ο χαρακτήρας της Janelle Monae στο «Hidden Figures»: «Κάθε φορά που έχουμε την ευκαιρία να πάμε μπροστά, μετακινούν τη γραμμή τερματισμού. Κάθε φορά».