Οι πρώτες αποφάσεις, πράξεις και δεσμεύσεις του Τραμπ ως 45ου Προέδρου των ΗΠΑ

Οι πρώτες αποφάσεις, πράξεις και δεσμεύσεις του Τραμπ ως 45ου Προέδρου των ΗΠΑ
U.S. President-elect Donald Trump waits to walk out to the platform to be sworn in as the 45th president of the United States on the West front of the U.S. Capitol in Washington, U.S., January 20, 2017. REUTERS/Carlos Barria
U.S. President-elect Donald Trump waits to walk out to the platform to be sworn in as the 45th president of the United States on the West front of the U.S. Capitol in Washington, U.S., January 20, 2017. REUTERS/Carlos Barria
Carlos Barria / Reuters

Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ μετακομίζει στον Λευκό Οίκο ως ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ η κοινή γνώμη εντός και εκτός αλλά και ο πολιτικός κόσμος ανά την υφήλιο, έχει στραμμένο το βλέμμα στην Ουάσινγκτον και παρακολουθεί τις πρώτες πράξεις και αποφάσεις στις οποίες προχωρά ο αμφιλεγόμενος νέος ηγέτης. Εξάλλου, ως είθισται οι επιλογές του πρώτου 24ωρα, που ενέχουν συνήθως έναν υψηλό συμβολισμό, δίνουν και μια πρόγευση της πολιτικής που θα ακολουθήσει ένας αρχηγός κράτους.

Σημειώνεται πως στη λίστα με τις προτεραιότητες του νέου Προέδρου οι οποίες περιγράφονται στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου αναφέρονται συνολικά έξι: ενέργεια, εξωτερική πολιτική, απασχόληση και ανάπτυξη, επιβολή τάξης και εμπορικές συμφωνίες.

Ποιες είναι όμως οι πρώτες κινήσεις και εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ:

  • Υπέγραψε το πρώτο του εκτελεστικό διάταγμα στο Οβάλ Γραφείο λίγο μετά την λήξη της παρέλασης ορκωμοσίας, δίνοντας εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για την μείωση των κανονιστικών επιβαρύνσεων που συνδέονται με το Obamacare, καθώς το Αμερικανικό Κογκρέσο καθορίζει την διαδικασία που θα καταργήσει και θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα ασφαλιστικής κάλυψης και υγειονομικής περίθαλψης του τέως Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
  • Υπέγραψε τους διορισμούς του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις και του επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι, οι διορισμοί των οποίων είχαν επικυρωθεί νωρίτερα από την Γερουσία. Ο διορισμός του 66χρονου στρατηγού ε.α. των Πεζοναυτών Μάτις (γνωστός και ως «mad dog»), έλαβε 98 ψήφους υπέρ έναντι μίας ψήφου κατά στο σώμα της Γερουσίας. Σημειώνται πως ο Μάτις αποστρατεύτηκε πριν από λιγότερο των 7 ετών που ορίζεται ως ελάχιστος χρόνος για ανάληψη τέτοιων καθηκόντων.
  • Υπέγραψε έγγραφο με το οποίο ζητά την ανακήρυξη Εθνικής Ημέρας Πατριωτισμού.
  • Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται πως η εμπορική στρατηγική των ΗΠΑ για την προστασία των θέσεων εργασίας θα ξεκινήσει από την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την διαβόητη συμφωνία ΤΡΡ (Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού) στην οποία μετέχουν 12 χώρες. Στην ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνεται ότι ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί μια άλλη εμπορική συμφωνία, τη NAFTA, που υπέγραψαν το 1994 οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς. Θεωρείται δε σχεδόν βέβαιο πως δεν θα προχωρήσει ούτε η ΤΤΙΠ με την ΕΕ.
  • Στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου εμφανίστηκε και μια «δέσμευση» του Τραμπ, για υποχώρηση του νέου Προέδρου από τις αποφάσεις του προκατόχου του σε θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, αλλά λίγο αργότερα η σχετική ανάρτηση...κατέβηκε, από την ομάδα διαχείρισης όπως αναφέρει το BBC.
  • Μεταξύ των άλλων δεσμεύσεων που ξεχωρίζουν είναι η ανάπτυξη συστήματος πυραυλικής άμυνας «αιχμής» για να προστατευθούν οι ΗΠΑ από επιθέσεις του Ιράν και της Βόρειας Κορέας
  • Επίσης επιμένει στην ανέγερση τείχους στα σύνορα της χώρας με το Μεξικό για να «φρενάρει» την παράνομη μετανάστευση ενώ επίσης σε ανάρτηση του Λευκού Οίκουv καταδίκασε το «κλίμα κατά της αστυνομίας» αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το επικίνδυνο κλίμα κατά τις αστυνομίας στην Αμερική είναι λάθος. Η κυβέρνηση Τραμπ θα το τερματίσει».

(Με πληροφορίες από ΒΒC, Reuters)

Δημοφιλή