Game Changer Women of Influence: Ένα συνέδριο αφιερωμένο στην ισότητα των φύλων στον εργασιακό χώρο

Game Changer Women of Influence: Ένα συνέδριο αφιερωμένο στην ισότητα των φύλων στον εργασιακό χώρο

Το νέο Συνέδριο της σειράς Game Changer, με θέμα «Women of Influence», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, στo Ωνάσειο πολιτιστικό κέντρο, σε συνεργασία της 24MEDIA, του μεγαλύτερου δικτύου ψηφιακών μέσων στην Ελλάδα και της εταιρείας στρατηγικής επικοινωνίας Γ. Τσομώκος ΑΕ.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που φέρνουν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας; Έχει η εξουσία φύλο; Πώς μπορούν να ισορροπήσουν οι γυναίκες ανάμεσα στη θηλυκότητα τους και στο ανδροκρατούμενο περιβάλλον που τις περιβάλλει; Και τελικά, μπορεί μια γυναίκα να τα έχει όλα; Αυτά ήταν μόλις μερικά από τα ζητήματα που απασχόλησαν τους ομιλητές που συμμετείχαν στα πάνελ του συνεδρίου.

Και όπως ήταν φυσικό, οι γυναίκες, αλλά και οι άνδρες που αποφάσισαν να μιλήσουν για αυτό το τόσο επίκαιρο και ευαίσθητο θέμα μοιράστηκαν μαζί μας λόγια που μπορούν να λειτουργήσουν ως ένας οδηγός ζωής.

Ανάμεσα σε όλα τα ενδιαφέροντα που ειπώθηκαν, αυτές είναι μόλις μερικές από τις ατάκες που ξεχωρίσαμε:

Φραντζέσκα Σιδερή, Διευθύντρια Επικοινωνίας, ICAP Group: «Οι γυναίκες υπερτερούν σε κατανόηση, υστερούν σε αποφασιστικότητα έναντι των ανδρών. Καταξίωση,αναγνώριση και ικανοποίηση είναι αυτά που κερδίζουν οι γυναίκες από την εργασία».

Camille Egloff, The Boston Consulting Group: «Τα μεγαλύτερα κλισέ είναι μεταξύ των ίδιων των γυναικών, εκείνες θα αποκαλέσουν πολλές φορές μια γυναίκα “σκύλα”. Δεν θα έπρεπε να φοβόμαστε το συναίσθημα ως γυναίκες, αλλά να επενδύουμε σε αυτό. Θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι είμαστε διαφορετικές και έχουμε άλλη οπτική. Μην υποκύψετε στο γκρι και στα κοστούμια, μείνετε αυτό που είστε, μην το κρύβετε».

Από αριστέρα: Βίκυ Σαμαρά, Camille Egloff, Σωτήρης Σταματίου, Δημήτρης Καραγιάννης

Δημήτρης Καραγιάννης, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής: «Η θηλυκότητα είναι παρεξηγημένη, μιλάω με γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη δουλειά τους και δεν το δείχνουν για να μην τις πουν ευάλωτες. Υπάρχει το εργασιακό bullying που τους γίνεται με γλυκιές εκφράσεις, του στυλ “να τις βοηθήσουν”, αλλά δεν το έχουν ανάγκη. Είναι επώδυνο όταν ζητείται από τις γυναίκες να έχουν "διακοσμητικό" ρόλο. Οι γυναίκες θα πρέπει να επιζητούν την αυτοπροσδιοριζόμενη θηλυκότητα, να είναι ο εαυτός τους όπως όλοι».

Από αριστερά: Παύλος Τσίμας, Νίκη Κεραμέως, Αναστασία Σιδέρη, Ανδρέας Λιάκος

Νίκη Κεραμέως, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας: «Οι ημέρες που προβλέπονται για άδεια λοχείας στην ελληνική Βουλή είναι... μηδέν. Δεν υπάρχουν οι δομές για να δελεάσουν τις γυναίκες να ασχοληθούν με τα κοινά».

Αναστασία Σιδέρη, πρόεδρος της Επιτροπής Women in Business του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου & διευθύντρια Επικοινωνίας της Coca Cola Company CSE : «Ενσυναίσθηση, διαίσθηση, πολυπραγμοσύνη είναι οι δεξιότητες που κατέχουν οι γυναίκες. Αυτό που φταίει είναι οι πεποιθήσεις, τα στερεότυπα και οι δομές. Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η ανατροφή, η υποστήριξη και τα πρότυπα».

Βίβιαν Μπουζάλη, διευθύντρια επικοινωνίας του Ομίλου Μυτιληναίος: «Και εμείς οι ίδιες πρέπει να κάνουμε προσπάθεια, ο δρόμος προς την κορυφή είναι για όλους, όχι μόνο για τις γυναίκες, δεν θα μας στρώσουν ροδοπέταλα. Χρωστάω πολλά στον άνδρα μου, με αφήνει να κάνω αυτό που θέλω και να είμαι αυτό που είμαι. Επίσης, χρωστάω πολλά στην ανατροφή μου. Παλιά ετοιμάζαμε νύφες, τώρα πρέπει όχι μόνο να λέμε στις κόρες μας τι μπορούν να κάνουν, αλλά και να τις καθοδηγούμε για να το πετύχουν».

Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Greece: «Η κοινωνία χρειάζεται λύσεις. Γι' αυτό χρειάζονται διαφορετικά στοιχεία για τη λύση. Πέρα από το ρομαντικό του πράγματος για την ισότητα, υπάρχουν έρευνες, που αποδεικνύουν ότι η διαφορετικότητα είναι σημαντική».

Πέγκυ Αντωνάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας: «Στα 10 και στα 11 τους τα κορίτσια ενδιαφέρονται για την τεχνολογία, αλλά μέχρι τα 16 τους το ενδιαφέρον αυτό χάνεται. Αυτό σημαίνει ότι στην πορεία τα αποθαρρύνουμε. Το μήνυμα είναι: “Αν είστε νέα γυναίκα στον χώρο της τεχνολογίας, κρατήστε τη θέση σας στο κεντρικό τραπέζι”».

Φώφη Γεννηματά

Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος ΠΑΣΟΚ: «Το θέμα της ισότητας κρίθηκε, αλλά δεν λύθηκε, παρά τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Δεν λύνεται όμως το θέμα ούτε μόνο με τους αγώνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα ούτε μόνο με νομοθετικές παρεμβάσεις. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπίες στην πράξη».

Μαρίκα Λάμπρου, διευθύνουσα σύμβουλος της Intersys: «Οι γυναίκες "κολλάνε" κάπου στη μέση, πολύ λίγες αυτές που πάνε προς τα πάνω. Ανεβαίνουν τη σκάλα, αλλά μένουν στη μέση, από επιλογή. Οι λόγοι συχνά είναι προσωπικοί, εγώ νιώθω ότι κανείς δεν μου έβαλε φρένο επειδή είμαι γυναίκα».

Αντώνης Μονοκρούσος, Country Leader Oracle Ελλάς και Cluster Leader Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, Αλβανίας, Κοσόβου και πΓΔΜ: «Η γυναίκα κάνει πράγματα που δεν κάνει ένας άνδρας, όπως τα παιδιά, και έτσι μένει πίσω χρονικά. Είναι κρίμα να πάει χαμένο το ταλέντο μιας γυναίκας επειδή απέχει για κάποιους μήνες».

Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ιδρύτρια και αντιπρόεδρος της Endeavor Greece: «Οι γυναίκες φοβούνται περισσότερο από τους άνδρες την αποτυχία. Μας έχουν μεγαλώσει έτσι ώστε να βλέπουμε την αποτυχία ως αρρώστια. Δεν υπάρχει όμως επιχειρηματικότητα χωρίς αποτυχία και ρίσκο και αυτό το λέω από προσωπική πείρα».

Από αριστερά: Στέλλα Κάσδαγλη, Αντιγόνη Λυμπεράκη, Νάνσυ Μαλλέρου, Τατιάνα Σταματελοπούλου

Δρ., Νάνσυ Μαλλέρου, CEO Life Clinic Group: «Πιστεύω στην επιλογή καθενός να διεκδικήσει αυτό που θέλει και στη δυνατότητα να διαμορφώσει την αγορά, σεβόμενος φυσικά τους νόμους της αγοράς. Η εξάντληση δεν είναι γυναικείο θέμα, μαστίζει τους άνδρες και εκδηλώνεται με αποστασιοποίηση. Εγώ λέω πως ναι, μπορείς ως γυναίκα να τα έχεις όλα».

Και τέλος, η δήλωση της τελευταίας ομιλήτριας της βραδιάς που έκανε το κοινό να ξεσπάσει σε χειροκροτήματα.

Τατιάνα Σταματελοπούλου, κυβερνήτης A320 Aegean Airlines: «Οι γυναίκες χειριστές αεροσκαφών παγκοσμίως είναι στο 3%!».

Δημοφιλή