ΗΠΑ: Είμαστε στα πρώτα στάδια των συνομιλιών για τη μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ

Λευκός Οίκος: Είμαστε στα πρώτα στάδια των συνομιλιών για τη μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ
U.S. President Donald Trump attends a swearing in ceremony for senior staff at the White House in Washington, DC January 22, 2017. REUTERS/Carlos Barria
U.S. President Donald Trump attends a swearing in ceremony for senior staff at the White House in Washington, DC January 22, 2017. REUTERS/Carlos Barria
Carlos Barria / Reuters

O Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι συζητήσεις, με επίκεντρο τη δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, μια υπόσχεση που εάν υλοποιηθεί ενδεχομένως θα προκαλέσει την οργή των αραβικών χωρών.

«Βρισκόμαστε στα πολύ πρώιμα στάδια ακόμα και στο να ξεκινήσουμε να συζητάμε το θέμα» επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ σε μια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με συνεργάτες του δεν θα υπάρξει επικείμενη ανακοίνωση σχετικά με τη μεταφορά της πρεσβείας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, σε αντίθεση με την πολιτική που ακολουθούν οι περισσότερες χώρες της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να διευθετηθεί έπειτα από διαπραγματεύσεις.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ επρόκειτο να συνομιλήσει τηλεφωνικά σήμερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου, στην πρώτη τους τηλεφωνική συνδιάλεξη αφού ο Ρεπουμπλικάνος ανέλαβε επίσημα καθήκοντα.

Τι σημαίνει αυτή η απόφαση

Οποιαδήποτε απόφαση αλλαγής του ισχύοντος status quo είναι πιθανό να πυροδοτήσει διαμαρτυρίες από τους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή όπως τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και την Αίγυπτο. Η Ουάσιγκτον βασίζεται στην βοήθεια αυτών των χωρών στον πόλεμο κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, μια εκ των προτεραιοτήτων του Τραμπ, όπως ο ίδιος δήλωσε.

Η τηλεφωνική επικοινωνία και η πρόσκληση

Ο Ντόναλντ Τραμπ προσκάλεσε τον Νετανιάχου να τον επισκεφθεί στην Ουάσιγκτον τον Φεβρουάριο, έγινε σήμερα γνωστό από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού μετά την πρώτη τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ των δύο ηγετών, έπειτα από την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

«Η τελική ημερομηνία θα οριστεί τις ημέρες πριν από την επίσκεψη», διευκρίνισε το γραφείο του Νετανιάχου προσθέτοντας ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας «τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστινίους και άλλα θέματα».

Όπως επισημαίνεται, «ο πρωθυπουργός (του Ισραήλ) εξέφρασε τη βούλησή του να εργαστεί στενά με τον πρόεδρο Τραμπ προκειμένου να σφυρηλατήσουν το κοινό όραμα για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, χωρίς κενά μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ».

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχαν μια «πολύ θερμή» τηλεφωνική συνομιλία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στην Ουάσιγκτον, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε νωρίτερα ότι η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Νετανιάχου ήταν «πολύ καλή».

Δημοφιλή