Πάπας κατά λαϊκιστών ηγετών: Ο Χίτλερ δεν υφάρπαξε την εξουσία. Εξελέγη απ' τον λαό και μετά τον κατέστρεψε

Πάπας κατά λαϊκιστών ηγετών: Ο Χίτλερ δεν υφάρπαξε την εξουσία. Εξελέγη απ' τον λαό και μετά τον κατέστρεψε
Vatican City, Rome, Italy - November 13, 2013: Pope Francis blesses the faithful in St. Peter's Square.
Vatican City, Rome, Italy - November 13, 2013: Pope Francis blesses the faithful in St. Peter's Square.
neneos via Getty Images

Ο πάπας Φραγκίσκος προειδοποίησε κατά του «λαϊκισμού» που προκαλεί η κρίση και ωθεί τους λαούς να εκλέγουν «σωτήρες» και να περιστοιχίζονται από «συρματοπλέγματα», σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

«Φυσικά οι κρίσεις προκαλούν φόβους, ανησυχίες», δήλωσε ο πάπας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι για περισσότερο από μία ώρα στη Ρώμη την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ορκιζόταν πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Για εμένα το τυπικό παράδειγμα του ευρωπαϊκού λαϊκισμού είναι το 1933 στη Γερμανία», πρόσθεσε. «Η Γερμανία (…) αναζήτησε έναν ηγέτη, κάποιον που να της δώσει πίσω την ταυτότητά της και υπήρχε ένας τύπος που λεγόταν Αδόλφος Χίτλερ και ο οποίος είπε “εγώ μπορώ, εγώ μπορώ”».

«Ο Χίτλερ δεν υφάρπαξε την εξουσία», υπογράμμισε ο πάπας. «Εξελέγη από τον λαό του και στη συνέχεια κατέστρεψε τον λαό του».

Οι άνθρωποι λένε ότι «αναζητάμε έναν σωτήρα που θα μας δώσει πίσω την ταυτότητά μας και θα μας προστατεύσει με τοίχους, με συρματοπλέγματα, με οτιδήποτε ώστε οι άλλοι να μην μπορούν να μας κλέψουν την ταυτότητά μας», πρόσθεσε ο ποντίφικας. «Και αυτό είναι πολύ σοβαρό», εκτίμησε.

«Η περίπτωση της Γερμανίας είναι τυπική», εξήγησε ο Αργεντίνος πάπας. «Υπήρχε ένας λαός σε κρίση που αναζητούσε την ταυτότητά του και εμφανίστηκε αυτός ο χαρισματικός ηγέτης». «Έδωσε (στους Γερμανούς) μια διατρεβλωμένη ταυτότητα και γνωρίζουμε πού οδήγησε αυτό».

Ο πάπας πάντως συνέστησε να αποφεύγονται οι βιαστικές εκτιμήσεις για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Θα δούμε. Θα δούμε τι θα κάνει, και μετά θα το εκτιμήσουμε», είπε.

Την Παρασκευή ο πάπας Φραγκίσκος ευχήθηκε καλή τύχη στον Τραμπ και προσευχήθηκε ώστε οι αποφάσεις του να «οδηγούνται από τις βαθιές πνευματικές και ηθικές αξίες» του αμερικανικού λαού, αλλά και για να «φροντίσει τους φτωχούς».

Καθώς όμως, όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος ο πάπας, έχει κάνει τάμα από τις 19 Ιουλίου 1990 και δεν παρακολουθεί τηλεόραση , δεν είδε την τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή