Μυστήριο στην Ισλανδία γύρω από τον θάνατο 20χρονης

Μυστήριο στην Ισλανδία γύρω από τον θάνατο 20χρονης
A general view shows the city of Reykjavik, Iceland seen from Hallgrimskirkja church February 13, 2013. REUTERS/Stoyan Nenov/File Photo
A general view shows the city of Reykjavik, Iceland seen from Hallgrimskirkja church February 13, 2013. REUTERS/Stoyan Nenov/File Photo
Stoyan Nenov / Reuters

Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη της Ισλανδίας η υπόθεση του θανάτου μιας 20χρονης, η οποία αγνοούνταν επί οκτώ ημέρες και τελικά βρέθηκε νεκρή σε μια παραλία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, η αστυνομία ανακοίνωσε την Κυριακή πως η υπόθεση διερευνάται ως υπόθεση δολοφονίας, αν και μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατόν να εξακριβωθεί το αίτιο του θανάτου.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει αίσθηση σε όλη τη χώρα, η οποία έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες εγκληματικότητας στον κόσμο, με τους φόνους να είναι εξαιρετικά σπάνιοι και τους αστυνομικούς να περιπολούν άοπλοι.

Η Μπίρνα Μπργιανσντότιρ, 20 ετών, βρέθηκε νεκρή σε παραλία νότια του Ρέικιαβικ, μετά από τη μεγαλύτερη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην ιστορία της Ισλανδίας, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.

Δύο Γροιλανδοί ψαράδες, 25 και 30 ετών, κρατούνταν σε σχέση με την υπόθεση. Σημειώνεται πως η εξαφάνιση έλαβε χώρα στις 14 Ιανουαρίου, μετά από μια νύχτα κατανάλωσης αλκοόλ στα μπαρ του Ρέικιαβικ.

Βίντεο από κάμερες τη δείχνουν να κινείται στους χιονισμένους και ομιχλώδεις δρόμους του Ρέικιαβικ κατά τις 5 τα ξημερώματα και να αγοράζει ένα κεμπάπ. Τα παπούτσια της βρέθηκαν στο Χαφναρφγιόντουρ, νότια του Ρέικιαβικ, όχι μακριά από την προκυμαία όπου ήταν δεμένο το Polar Nanoq, ένα γροιλανδικό αλιευτικό.

Κάμερες επίσης έδειξαν ένα μικρό κόκκινο αυτοκίνητο, ένα Kia Rio, παρκαρισμένο κοντά στο σκάφος κατά τις 6.30- ίδιο με ένα όχημα που βρισκόταν κοντά στο σημείο όπου είχε θεαθεί τελευταία φορά η Μπργιανσντότιρ.

Τo Polar Naqoq απέπλευσε λίγες ώρες μετά την εξαφάνιση της 20χρονης, αλλά μέλη της επίλεκτης μονάδας της ισλανδικής αστυνομίας, που είναι γνωστή ως «Viking Squad», πέταξαν στο σκάφος με ελικόπτερο για να ανακρίνουν το πλήρωμα. Το σκάφος επέστρεψε στο Ρέικιαβικ και συνελήφθησαν δύο ναύτες.

Ίχνη του αίματος της 20χρονης βρέθηκαν αργότερα στο κόκκινο αυτοκίνητο, το οποίο είχαν νοικιάσει οι ναύτες, σύμφωνα με τις αρχές.

Η Ισλανδία, με πληθυσμό 330.000 κατοίκων, έχει μέσο όρο 1,8 δολοφονιών ανά έτος από το 2001, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας, με τους δράστες συνήθως να είναι υπό την επήρεια αλκοόλ ή να είναι άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Δημοφιλή