Γιατί τα ζευγάρια τσακώνονται κάθε φορά που συναρμολογούν κάποιο έπιπλο της IKEA;

Γιατί τα ζευγάρια τσακώνονται κάθε φορά που συναρμολογούν κάποιο έπιπλο της IKEA;
Woman, constructing self-assembly furniture, starting with reading instructions in the backgroundure husband working
Woman, constructing self-assembly furniture, starting with reading instructions in the backgroundure husband working
SilviaJansen via Getty Images

Αν έχετε επιχειρήσει να συναρμολογήσετε ένα έπιπλο της IKEA με τον/την σύντροφό σας ενδεχομένως θα έχετε καταλήξει τσακωμένοι. Οι καυγάδες γύρω από την συναρμολόγηση των συγκεκριμένων επίπλων αποτελούν πλέον ένα σύνηθες φαινόμενο, με τον κωμικό Amy Poehler να αναφέρει χαριτολογώντας ότι η σουηδική εταιρεία εξειδικεύεται στους οικογενειακούς καυγάδες.

Αλλά τι κρύβεται πίσω από αυτούς; Ποιος είναι ο λόγος που ολοένα και περισσότερα ζευγάρια «πλακώνονται» στην προσπάθειά τους να συναρμολογήσουν κάποιο από τα έπιπλα της IKEA;

Το Quarz συνομίλησε με εξειδικευμένους ψυχολόγους προκειμένου να διαπιστώσει για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό και κατά ποιον τρόπο οι κουβέντες για καναπέδες καταλήγει σε... μάχη.

«Μικροπράγματα όπως η απλή τοποθέτηση ραφιών στον τοίχο μπορεί να φέρουν στο προσκήνιο ιστορίες από το παρελθόν», λέει ο συγγραφέας του βιβλίο «Ερπετά της Αγάπης: Bάζοντας Τέλος στις Καταστροφικές Διαμάχες μέσω περισσότερης Αγάπης στις Σχέσεις», Don Ferguson. Τέτοιου είδους δραστηριότητες καταλήγουν συχνά σε συζητήσεις όπως: «Με εμπιστεύεσαι; Θεωρείς ότι είμαι ηλίθος-α; Πιστεύεις ότι δεν έχω δεξιότητες; Mήπως εύχεσαι ο/η πρώην σου να ήταν στη θέση μου;».

Η αγορά

Πολλά ζευγάρια προτού ξεκινήσουν να στήνουν τα έπιπλα έχουν επισκεφτεί κάποιο από τα καταστήματα της IKEA, γεγονός που αποτελεί από μόνο του μία έντονα συναισθηματικά φορτισμένη εμπειρία.

Το καθαρό, όμορφα διακοσμημένο περιβάλλον φτιάχνει την εικόνα και τη φαντασίωση ενός ιδανικού σπιτικού αλλά «στην πραγματικότητα γίνεται ο χάρτης για τους εφιάλτες μίας σχέσης» είπε στην Wall Street Journal η καθηγήτρια Ψυχολογίας, Ramani Durvasula.

H Δρ. Durvasula ανέφερε ότι κατά τις θεραπευτικές συνεδρίες της τα ζευγάρια έκαναν συχνά λόγο για τσακωμούς που σχετίζονταν κατά κάποιον τρόπο με την IKEA, γεγονός που την έκανε να διερευνήσει διεξοδικά τους λόγους που συμβαίνει αυτό.

«Τα ζευγάρια τείνουν να δίνουν προέκταση σε μικροκαυγάδες που σημειώνονται κατά την αγορά των προϊόντων και να τους κορυφώνουν κατά τη συναρμολόγησή τους, καταλήγοντας να πιστεύουν ότι τελικά ίσως δεν ταίριαζαν ποτέ μεταξύ τους», λέει ο κλινικός ψυχολόγος Maisie Chou Chaffin.

To ξετύλιγμα

Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές είναι αυτή λίγο πριν πιάσουν στα χέρια τους το κατσαβίδι. Μόλις το ζευγάρι ξετυλίξει επιμέρους κομμάτια του εκάστοτε επίπλου από τη συσκευασία τους αρχίζουν οι συζητήσεις σχετικά με τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων. Με άλλα λόγια ποιος θα κάνει τι. Μια πάλη εξουσίας ακολουθεί και τέτοιου είδους πάλες συνήθως δημιουργούν γόνιμο έδαφος για συγκρούσεις. «Αν κάποιος από το ζευγάρι αναλάβει τον ρόλο του ηγέτη λίγο πριν από την συναρμολόγηση, στη συνέχεια το ερώτημα είναι ποιος θα θεωρηθεί υπεύθυνος για την όποια αποτυχία», λέει ο Scott Stanley καθηγητής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιου του Ντέβνερ και συγγραφέας του «Παλεύοντας για τον γάμο σας».

Το διάβασμα των οδηγιών

Κάθε έπιπλο της ΙΚΕΑ περιλαμβάνει έναν οδηγό συναρμολόγησης, ο οποίος δίνει συχνά την εντύπωση ότι πρόκειται για μία απλή, εύκολη και σχετικά γρήγορη διαδικασία. Αυτό από μόνο του δημιουργεί προσδοκίες και οι προσδοκίες δημιουργούν άγχος. «Το άγχος κυριεύει τα ζευγάρια κατά τη διαδικασία συναρμολόγησης και υπονομεύει τις θετικές συμπεριφορές που υπάρχουν σε μία σχέση», είπε ο Gary Lewandowski, καθηγητής του πανεπιστημίου Μόνμαουθ.

Η συναρμολόγηση

«Το ερώτημα είναι αν οι άνθρωποι έχουν την τάση να κατηγορούν τους άλλους ή απλά να κατανοούν τα πράγματα που συμβαίνουν σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή», είπε ο καθηγητής Ψυχολογίας Ariely του πανεπιστημίου Duke. Και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει κατά την συναρμολόγηση επίπλων της ΙΚΕΑ. Υπάρχουν κομμάτια που λείπουν. Οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν κάτι από κοινού και συνειδητοποιούν ότι κάτι πάει στραβά. Η ερώτηση είναι κατά πόσο έχουμε την τάση να κατηγορήσουμε τον άλλον για κάποια αποτυχία». Επίσης τείνουν να αποδίδουμε τα λάθη μας σε εξωτερικούς παράγοντες («έβαλα αυτό το κομμάτι λάθος γιατί οι οδηγίες δεν ήταν σωστές ή «έβαλες αυτό το κομμάτι λάθος γιατί είσαι πάντα απρόσεκτος/η»).

Συμπέρασμα: Την επόμενη φορά που θα πρέπει να συναρμολογήσετε ένα έπιπλο της ΙΚΕΑ ή οποιασδήποτε άλλης εταιρείας απλά μην κατηγορείτε ο ένας τον άλλον, πάρτε μία ανάσα. Στην τελική αν δείτε ότι όλα πηγαίνουν τόσο στραβά απλά ΜΗΝ το κάνετε!

Δημοφιλή