Οι επιστήμονες ψάχνουν για ζωή στην «υπερ- Γη»

Οι επιστήμονες ψάχνουν για ζωή στην «υπερ- Γη»
Elenarts

Oι επιστήμονες έχουν στρέψει πρόσφατα το ενδιαφέρον τους σε έναν κοντινό εξωπλανήτη που βρίσκεται εντός της «ζώνης Goldilocks», εκείνου δηλαδή του σημείου στο διάστημα όπου οι συνθήκες είναι κατάλληλες ώστε να υπάρχει νερό.

Η «υπερ- Γη», που ονομάστηκε «Wolf 1061c» είναι ένας από τους κοντινότερους πλανήτες και βρίσκεται σε ένα αστρικό σύστημα περίπου 14 έτη φωτός μακριά από τη δική μας Γη, σύμφωνα με το Sci News.

Μία ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο διερευνά τον πλανήτη και την ατμόσφαιρά του, ελπίζοντας να αποδείξει ότι μπορεί να κατοικηθεί. Παρόλο που δεν έχουν βρει κάποιο στοιχείο ακόμα, η ομάδα ανακάλυψε ότι ο «Wolf 1061c» βρίσκεται ακριβώς εντός της «ζώνης Goldilocks» ή της «ζώνης της ζωής» - όπως αποκαλείται συχνά- γεγονός που ενισχύει τις ελπίδες τους ότι στον συγκεκριμένο πλανήτη θα μπορούσε να υπάρξει ζωή.

«Ο "Wolf 1061c" είναι ιδιαίτερα σημαντικός γιατί βρίσκεται πολύ κοντά μας και μας δίνει ευκαιρίες ώστε να γίνουν περισσότερες μελέτες ώστε να ανακαλύψουμε αν υπάρχει όντως ζωή» εξήγησε ο Δρ. Stephen Kane, επικεφαλής των σχετικών ερευνών.

Κι ενώ οι επιστήμονες γνωρίζουν για την ύπαρξη του συγκεκριμένου υπερπλανήτη από το 2015, το γεγονός ότι αυτός βρίσκεται σε μία κατοικήσιμη περιοχή - που μοιάζει πολύ με τη Γη - δεν ήταν γνωστό μέχρι πρότινος.

«Όταν οι επιστήμονες ψάχνουν για πλανήτες στους οποίους θα μπορούσε να υπάρξει ζωή, στην πραγματικότητα ψάχνουν για κάποιον πλανήτη που να φέρει τα ίδια χαρακτηριστικά με τη Γη», εξήγησε ο Kane.

O Δρ. Kane και οι συνεργάτες του θα δημοσιεύσουν τα ευρήματά τους στο επόμενο τεύχος του Astrophysical Journal.

Πηγή: New York Post

Δημοφιλή