Αυτά είναι τα «φονικά» όπλα κρότου-αερίου που μετατρέπονται σε πολυβόλα και εκτοξεύουν βλήματα

Αυτά είναι τα «φονικά» όπλα κρότου-αερίου που μετατρέπονται σε πολυβόλα και εκτοξεύουν βλήματα
Astynomia

Σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Bosphorus» συμμετείχε η Ελληνική Αστυνομία για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης όπλων κρότου-αερίου.

Πρόκειται για μία νέα «μάστιγα» που αφορά σε εξαιρετικά επικίνδυνα όπλα που έχουν κατακλύσει διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο. Συνολικά συνελήφθησαν 196 άτομα για κατοχή και διακίνηση όπλων κρότου-αερίου.

Στην Ελλάδα ραγματοποιήθηκαν 275 έρευνες, όπου κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 219 όπλα κρότου, 60 πυροβόλα όπλα, 8.481 φυσίγγια, 4 χειροβομβίδες, 58 μαχαίρια-σουγιάδες, εξαρτήματα όπλων, πλήθος πυροτεχνημάτων φωτοβολίδων-κροτίδων, πλήθος αρχαίων αντικειμένων καθώς και ποσότητες ναρκωτικών

Αναλυτικότερα, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης της προτεραιότητας EMPACT-Firearms της Europol, για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης όπλων κρότου και αερίου, που κατασκευάζονται στην Τουρκία και διακινούνται στην Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας.

Τα όπλα αυτά αξιοποιούνται σε εγκληματικές δραστηριότητες, λόγω της δυνατότητας μετατροπής τους σε λειτουργικά πυροβόλα όπλα εκτόξευσης βλημάτων, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις, του χαμηλού κόστους αγοράς τους και της δυνατότητας χρησιμοποίησής τους για λόγους εκφοβισμού.

Επισημαίνεται ότι η κατοχή και εμπορία όπλων κρότου, στη χώρα μας εμπίπτει στις απαγορευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί όπλων (Ν. 2168/1993) ενώ δεν απαγορεύεται στη Βουλγαρία.

Στο πλαίσιο των οργανωμένων και συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, διακριβώθηκαν τα πλήρη στοιχεία 374 Ελλήνων αγοραστών όπλων κρότου, οι οποίοι διαμένουν σε διάφορες περιοχές της χώρας μας και συγκεκριμένα σε περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Θεσσαλίας, του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και της Κρήτης.

Από το Μάιο του 2016 μέχρι και σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί (275) έρευνες σε κατοικίες, και συνελήφθησαν (196) συνολικά άτομα, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(219) συνολικά όπλα κρότου, από τα οποία τα (5) είχαν υποστεί μετατροπή σε κανονικά πυροβόλα όπλα,

(60) πυροβόλα όπλα διαφόρων τύπων,

(8.481) φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,

(4) χειροβομβίδες,

(58) μαχαίρια – σουγιάδες-στιλέτα και (2) σπαθιά,

(3) σιγαστήρες πυροβόλων όπλων,

(23) γεμιστήρες πυροβόλων όπλων,

(11) φλογοκρύπτες πυροβόλων όπλων,

τμήμα κλείστρου πιστολιού, (2) πλαστικές χειρολαβές πιστολιών, κύλινδρος περιστρόφου,

(6) πτυσσόμενες ράβδοι,

(5) διόπτρες πυροβόλων όπλων,

(5) συσκευές εκκένωσης ηλεκτρισμού (taser),

(7) σπρέι εκτόξευσης χημικών ουσιών,

(3) συσκευές αναγόμωσης φυσιγγίων,

(3) σιδερογροθιές,

(250) φωτοβολίδες, (556) κροτίδες, (54) πυροτεχνήματα, (44) εξαρτήματα όπλων κρότου για εκτόξευση φωτοβολίδων,

(2) συσκευές λέιζερ,

βαλλίστρα,

ποσότητα πυρίτιδας,

μεταλλικά σφαιρίδια,

(234) αρχαία νομίσματα,

διάφορα αρχαία αντικείμενα (τμήμα μυροδοχείου, 1 πήλινη αγνίθα, αγγείο, 2 χάλκινα δαχτυλίδια, 3 αιχμές βελών, 10 χάλκινα θραύσματα, 2 τμήματα επιχρυσωμένων μπρούτζινων ελασμάτων, μολύβδινο έλασμα, μολύβδινο σφαιρίδιο, χάλκινο σφαιρίδιο, ημισφαιρικό κοίλο έλασμα, τμήμα χάνδρας από ήλεκτρο),

7 γρ. ηρωίνης, μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και (5) καραμέλες κάνναβης.

Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για τη διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των συλληφθέντων.

Guns

Δημοφιλή