Οι επτά πιο θανατηφόρες φυσικές καταστροφές της ιστορίας

Οι επτά πιο θανατηφόρες φυσικές καταστροφές της ιστορίας
incredibly big wave breaking onto shallow reef in tropical Fiji
incredibly big wave breaking onto shallow reef in tropical Fiji
Reniw-Imagery via Getty Images

Μπορεί, ως είδος, να αρεσκόμαστε να θεωρούμε ότι είμαστε κυρίαρχοι του πλανήτη, ωστόσο εάν η «Μητέρα Φύση» εξοργιστεί, τότε, όπως ξέρουμε τα πράγματα είναι πάρα πολύ επικίνδυνα, όπως έχει αποδειχθεί επανειλημμένα (και όπως συνεχίζει να αποδεικνύεται).

Το κανάλι Hybrid Librarian του YouTube δημιούργησε βίντεο όπου παρατίθενται επτά από τις μεγαλύτερες και πιο θανατηφόρες φυσικές καταστροφές που έχουν καταγραφεί στην ιστορία.

-Ο τυφώνας Νταουλατπούρ- Σατούρια, που στις 26 Απριλίου έπληξε το κεντρικό Μπαγκλαντές, αφήνοντας πίσω του 1.300 νεκρούς (πρόκειται ίσως για τον πιο θανατηφόρο τυφώνα της σύγχρονης ιστορίας) και 80.000 άστεγους. Στο αποκορύφωμά του είχε εύρος 2,4 χλμ και ανέμους ταχύτητας 350 χλμ/ ώρα. Ωστόσο, δεν ήταν ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί: Αυτός ήταν ο τυφώνας που χτύπησε το 2013 το Ελ Ρένο στην Οκλαχόμα, ωστόσο άφησε πίσω του μόλις 18 νεκρούς.

-Το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη το 2003. Ήταν το θερμότερο από το 1540, με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου σε τακτική βάση από τον Ιούλιο ως τον Αύγουστο. Οι θερμοκρασίες επέφεραν ξηρασία, δασικές πυρκαγιές και τουλάχιστον 35.000 θανάτους. Πολλά από τα θύματα ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνιες παθήσεις. Και μόνο η Γαλλία θεωρείται πως είχε 14.000 θανάτους. Σημειώνεται πως τέτοια φαινόμενα ενδεχομένως να γίνουν πιο συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγής.

-Έκρηξη του ηφαιστείου Ταμπόρα το 1815. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εκρήξεις που έχουν καταγραφεί ποτέ. Η στάχτη κάλυψε τον Ήλιο για δύο ημέρες σε απόσταση 600 χλμ., ενώ προκάλεσε πτώση θερμοκρασίας σε όλο τον κόσμο, κάτι που με τη σειρά του είχε κακές επιπτώσεις σε σπαρτά. Το 1815 χαρακτηρίστηκε «έτος χωρίς καλοκαίρι», λόγω των επιπτώσεων. Εκτιμάται ότι άμεσα ή έμμεσα (έκρηξη, ελλείψεις τροφίμων εξαιτίας της κ.α) οι νεκροί έφτασαν τις 92.000

-Το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό το 2004. στις 26 Δεκεμβρίου σεισμός 9,1 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Σουμάτρα προκάλεσε παλιρροϊκό κύμα (τσουνάμι), με κύματα 30 μέτρων, που έφτασαν σε ακτές από την Ινδονησία μέχρι τις ακτές της Αφρικής. Οι νεκροί εκτιμάται πως ήταν μεταξύ 230.000 και 280.000.

-Ο σεισμός στην Κρήτη τον Ιούλιο του 365 μ.Χ. Το επίκεντρο ήταν κοντά στις ακτές της δυτικής Κρήτης, και το μέγεθός του εκτιμάται πως ήταν μεταξύ 8,3 και 8,7 Ρίχτερ, κάτι που τον καθιστά τον ισχυρότερο της Μεσογείο. Κατέστρεψε σχεδόν όλες τις πόλεις της Κρήτης και προκάλεσε καταστροφές σε κεντρική και νότια Ελλάδα, Λιβύη, Μικρά Ασία και Αίγυπτο. Ακολούθησε τρομερό τσουνάμι που έσπειρε την καταστροφή σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, με κύματα μέχρι και 12 μέτρων, σκοτώνοντας χιλιάδες. Αναφορές υπάρχουν σε πολλούς συγγραφείς του τέλους της Αρχαιότητας. Όσον αφορά στους νεκρούς, ο Αμμιανός Μαρκελλίνος εκτίμησε πως, στην Αλεξάνδρεια και μόνο, έχασαν τη ζωή τους 10.000. Η ημέρα του σεισμού ήταν γνωστή επί 200 χρόνια ως «ημέρα του τρόμου». Οι περιοχές που επλήγησαν ήταν πυκνοκατοικημένες, οπότε οι νεκροί θεωρείται βέβαιο πως ήταν εκατοντάδες χιλιάδες.

-Ο σεισμός του Σάανξι (Κίνα) το 1556. Θεωρείται ο πιο θανατηφόρος σεισμός της ιστορίας, με 830.000 νεκρούς. Το μέγεθός του υπολογίζεται στα 8,3 Ρίχτερ. Οι αναφορές της περιόδου είναι συγκλονιστικές, καθώς γίνεται λόγος για άνοιγμα φαραγγιών και χασμάτων, αλλαγή της θέσης βουνών, δημιουργία λόφων κ.α.

-Οι πλημμύρες της Κίνας το 1931: Συγκλόνισαν τη χώρα, με «αυτουργούς» τους ποταμούς Γιανγκτσέ και Χουάι, μετά από μια περίοδο μακράς ξηρασίας που ακολουθήθηκε από χιόνια και μεγάλες βροχές, με τα νερά να φτάνουν στη Ναντσίνγκ, τότε πρωτεύουσα. Οι εκτιμήσεις των νεκρών κυμαίνονται από 145.000 από την πλημμύρα του Γιανγκτσέ και μόνο, μέχρι 3,7-4 εκατομμύρια ανθρώπους. Πέρα από τους αμέτρητους πνιγμένους, πάρα πολλοί ήταν αυτοί που πέθαναν από πείνα, χολέρα, τύφο και άλλες ασθένειες (αναφέρθηκαν ακόμα και περιστατικά κανιβαλισμών).

Δημοφιλή