Το παρασκήνιο πίσω από τη μεγάλη «έξοδο» του «Πουαρό» του διαδικτύου Μανώλη Σφακιανάκη

Το παρασκήνιο πίσω από τη μεγάλη «έξοδο» του «Πουαρό» του διαδικτύου Μανώλη Σφακιανάκη
eurokinissi

Η αποστρατεία του πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλη Σφακιανάκη, ήταν στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη μία "προαναγγελθείσα" απόφαση.

Ακόμα και για τον ίδιο τον κ. Σφακιανάκη μάλλον δεν ήταν κάτι απρόσμενο, καθώς στο μυαλό του είχε ήδη σχεδιάσει το επόμενό του βήμα, μακριά από την αγαπημένη του –όπως την χαρακτηρίζει- Αστυνομία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σήμερα (Δευτέρα) το απόγευμα παρουσιάζει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Ινστιτούτο που ιδρύει κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Οι σχέσεις του με την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είχαν ψυχρανθεί από καιρό. Από τότε –Φεβρουάριος 2016- που ελήφθη η απόφαση για την απομάκρυνσή του από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Για πρώτη φορά η μετακίνηση ενός αξιωματικού της Αστυνομίας μονοπώλησε για ημέρες τα ΜΜΕ και τα social media. Ενδεικτικό είναι ότι για το θέμα του υπολογίζεται ότι γράφτηκαν στα social media τουλάχιστον 940.000 μηνύματα συμπαράστασης μέσα σε διάστημα 24 ωρών. Όπως χαρακτηριστικά λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του, θα μπορούσε κάποιος να γράψει βιβλίο με όλα αυτά τα μηνύματα.

Την ίδια ώρα, η περίπτωση του Κρητικού υποστρατήγου προκάλεσε και «φαρμακερά» δημοσιεύματα σε βάρος του για υποθέσεις που είχε χειριστεί.

«Θέλουμε στρατιώτες, όχι… ντίβες»

Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχε εμφανιστεί τότε ενοχλημένη από το γεγονός ότι ένας ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποδέχθηκε «νηφάλια» την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Κρίσεων, όπως οι άλλοι συνάδελφοί του.

«Η αντίληψη της ηγεσίας του Υπουργείου αλλά και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. έχει να κάνει με τις πραγματικές αστυνομικές ικανότητες των στελεχών της ΕΛΑΣ και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο και όχι με τις ικανότητές που έχουν κάποιοι στις δημόσιες σχέσεις και στο χρόνο που διαθέτουν στα ΜΜΕ», είχε δηλώσει ο κ. Νίκος Τόσκας.

Άνθρωποι του υπουργού προσέθεταν ότι «δεν μπορεί εν έτει 2016 κάποιος να έχει ιδιοκτησιακή αντίληψη για μία υπηρεσία, ούτε να κάνει καπρίτσια παίζοντας με τις αποφάσεις του Ανώτατου Συμβουλίου Κρίσεων. Δεν μπορεί δηλαδή μετά από τόσα χρόνια να μπει νέο αίμα στην υπηρεσία;».

«Ήθελαν να με αποστρατεύσουν»

«Αν δεν είχα την εμπιστοσύνη, τη στήριξη του Πρωθυπουργού και την αγάπη του κόσμου θα με είχαν αποστρατεύσει. Είμαι ‘στρατιώτης’, όχι όμως φαντάρος. Είμαι υποστράτηγος, και όπως έκαναν με άλλους συναδέλφους, θα έπρεπε να με έχουν καλέσει και να μου πουν για την μετακίνησή μου. Αν το έκαναν, θα δεχόμουν άμεσα την μετάθεσή μου στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρωπίνου Δυναμικού. Τώρα γιατί με κάλεσαν; Μου είπαν θα γίνεις βοηθός Επιτελάρχη, και δέχθηκα αγόγγυστα», έλεγε ο κ. Σφακιανάκης πριν από περίπου ένα χρόνο σε ανθρώπους του στενού περιβάλλοντός του, λίγο μετά την απομάκρυνσή του από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την τοποθέτησή του στη θέση του βοηθού Προϊσταμένης Επιτελείου στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Αρχικά του είχε ανακοινωθεί ότι μετακινείται στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης. Κατόπιν, μετά τη θύελλα αντιδράσεων, του ανακοινώθηκε ότι θα παραμείνει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ακολούθησε οργασμός παρασκηνίου και διαβουλεύσεων με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα να θεωρεί «άδειασμα» του την επιστροφή του στην πρότερη θέση του. Έτσι, η χρυσή τομή ήταν να αναλάβει βοηθός Επιτελάρχη.

«Δεν μιλάει με τον υπουργό»

Στενοί συνεργάτες του κ. Σφακιανάκη ανέφεραν τότε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον κ. Νίκο Τόσκα με τον οποίο δεν έχει έρθει σε διαπροσωπική επαφή, σε αντίθεση με ότι γινόταν με τους προηγούμενους υπουργούς: «Δεν έχει μιλήσει ποτέ με τον υπουργό. Δεν τον έχει δει από κοντά. Είναι ο πρώτος υπουργός που δεν τον έχει πάρει ένα τηλέφωνο ποτέ. Λόγω της νευραλγικής θέσης του και τις παρουσιάσεις που κάνει συνήθιζε με τους προκατόχους του κ. Τόσκα να είχε μία επικοινωνία».

Στην ερώτηση τι ήταν αυτό που ενόχλησε τον κ. Νίκο Τόσκα και εξαπέλυσε τους σε βάρος του χαρακτηρισμούς, άνθρωποι του περιβάλλοντος Σφακιανάκη απαντούσαν: «Ο υποστράτηγος είναι ένας άνθρωπος εξωστρεφής. Θέλει να βγαίνει προς τα έξω το έργο της Αστυνομίας. Να μαθαίνει ο κόσμος ότι υπάρχει ένα Σώμα που υπηρετεί πραγματικά το κοινωνικό σύνολο. Αυτό δεν το δέχεται ο κ. Τόσκας. Εάν δεν παρενέβαινε το πρωθυπουργικό γραφείο τώρα θα ήταν ακόμα ανενεργός στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού. Τον υπουργό τον ενοχλεί η εξωστρέφεια του Σφακιανάκη. Και αυτό είναι ένα από τα βασικά ζητήματα της σύγκρουσής τους».

«Είχε υπερβεί τα όρια όσον αφορά τη χρησιμοποίηση των ΜΜΕ και τα ΜΜΕ είχαν υπερβεί τα όρια για την προβολή του συγκεκριμένου ατόμου. Μεγάλη η πρόσφορα του αλλά πρέπει να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους να αναδειχθούν», δήλωνε στον αντίποδα ο κ. Τόσκας.

Ποιος είναι

Ο Μανώλης Σφακιανάκης ξεκίνησε την καριέρα του στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από τότε που η υπηρεσία στεγαζόταν σε ένα μικρό δωμάτιο στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ.

Όπως συνηθίζουν να λένε οι συνάδελφοί του πήρε από το… χέρι το 1995 τη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού, την αναβάθμισε σε Τμήμα, κατόπιν σε Υποδιεύθυνση και το 2014 κατάφερε να την κάνει μία σύγχρονη Διεύθυνση που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις αντίστοιχες σύγχρονες υπηρεσίες των ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του η ΕΛ.ΑΣ. έχει εξιχνιάσει ένα τεράστιο αριθμό αυτοκτονιών σώζοντας συνολικά τουλάχιστον 1076 ανθρώπινες ζωές σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ έχει οδηγήσει ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης τουλάχιστον 940 παιδόφιλους.

Με δική του πρωτοβουλία δημιουργήθηκε η δημοφιλής εφαρμογή Cyberκid με σκοπό να προστατέψει τα παιδιά από απειλές του διαδικτύου και να παρέχει μέσω ειδικού πλήκτρου τη δυνατότητα πραγματοποίησης κλήσης έκτακτης ανάγκης στο τηλεφωνικό κέντρο CyberAlert της ΕΛ.ΑΣ. που λειτουργεί όλο το 24ώρο.

Η ευαισθησία του «Πουαρό του διαδικτύου» -όπως είναι το προσωνύμιο του- στο θέμα της προστασίας των παιδιών φαίνεται και από τις δεκάδες διαλέξεις που δίνει σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα επιλέγοντας να κοιμάται τέσσερις ώρες την ημέρα.

Για την βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών το μόνο που λέει στο περιβάλλον του είναι ότι «το βραβείο είναι αφιερωμένο στους συνεργάτες μου».

Δημοφιλή