Τα «big data» αποκαλύπτουν 7 αλήθειες για τον έρωτα και το σεξ που κανείς δεν θέλει να παραδεχθεί

Τα «big data» αποκαλύπτουν 7 αλήθειες για τον έρωτα και το σεξ που κανείς δεν θέλει να παραδεχθεί
Young man and woman's hands holding smart phones with hearts floating over
PM Images via Getty Images
Young man and woman's hands holding smart phones with hearts floating over

Ίσως να έχετε ακούσει τον όρο «big data» ή αλλιώς «μεγάλα δεδομένα». Πρόκειται για αυτή την τεράστια ροή δεδομένων που παράγονται και αποθηκεύονται για κάθε πλευρά της ζωής μας, με σκοπό να διακρίνουν πρότυπα συμπεριφοράς και να κάνουν συσχετισμούς και προβλέψεις. Είναι εκείνα τα σύνολα δεδομένων που είναι πολύ μεγάλα, πολύ πολύπλοκα, για να αντιμετωπιστούν με παραδοσιακές μεθόδους και λύσεις. Οι επιχειρήσεις τα χρησιμοποιούν κατά κόρον εδώ και μερικά χρόνια για να αντλήσουν πληροφορίες οι οποίες θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τις παροχές και τις υπηρεσίες τους.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά των «big data», όχι εκείνη που βοηθάει την ανθρωπότητα να οργανώσει και συστηματοποιήσει τις ζωές της, αλλά και εκείνη που μας λέει πράγματα δύσκολα που συχνά δεν θέλουμε να παραδεχθούμε ούτε στους ίδιους μας τους εαυτούς. Και όταν αυτά τα πράγματα έχουν να κάνουν με τον έρωτα, το σεξ και τις φυλετικές διακρίσεις, τότε η σημασία τους αποκτά άλλη βαρύτητα. Πώς αλλιώς όμως θα κατανοήσουμε τους εαυτούς μας, εάν πρώτα δεν βουτήξουμε στα σκοτεινά μέρη της ψυχής;

Τη σημασία των «big data» σε αυτούς τους τομείς αναδεικνύει ο Christian Rudder στο νέο του βιβλίο «Dataclysm: Who We Are (When We Think No One's Looking)». O συγγραφέας, συνιδρυτής του site για online ραντεβού OkCupid και ειδικός στην επιστήμη των δεδομένων με σπουδές στο Harvard ανέλυσε εκατομμύρια στοιχεία με στόχο να καταλάβει το πώς ψάχνουμε για την αγάπη.

Τα αποτελέσματα επισημαίνουν σκέψεις και κινήσεις που πολλοί γύρω μας ή και εμείς οι ίδιοι υιοθετούμε, ακόμα και εάν δεν θέλαμε να το παραδεχθούμε.

Ιδού οι πιο ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις σχετικά με το σεξ, τα ραντεβού και τον έρωτα.

1. Οι straight άνδρες πιστεύουν ότι οι γυναίκες έχουν ημερομηνία λήξης.

Αν και οι γυναίκες ψάχνουν άνδρες στην ηλικία τους, οι άνδρες αναζητούν γυναίκες στα 20 τους. Σπάνια μάλιστα επικοινωνούν με μια γυναίκα που έχει ξεπεράσει τα 29.

2. Οι straight γυναίκες σπάνια εκφράζουν σεξουαλική επιθυμία σε σύγκριση με άλλες δημογραφικές ομάδες.

Στο OkCupid το 6,1% των straight ανδρών αναζητούν σεξ. Για τους ομοφυλόφιλους άνδρες το ποσοστό είναι στο 6,9%, για τις ομοφυλόφιλες γυναίκες στο 6,9%, αλλά για τις straight γυναίκες στο 0,8%.

3. Πολλοί άνδρες ζουν ολόκληρη τη ζωή τους χωρίς να αποκαλύπτουν σε κανέναν ότι είναι ομοφυλόφιλοι.

Δυστυχώς, τα ποσοστά των ομοφυλόφιλων ανδρών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού δεν το αποκαλύπτει ποτέ.

4. Οι αναζητήσεις του τύπου «είναι ο άνδρας μου ομοφυλόφιλος;» είναι συχνότερες σε πολιτείες των ΗΠΑ που ο γάμος των ομοφυλόφιλων είναι λιγότερο αποδεκτός.

Τέτοιες αναζητήσεις είναι όπως είναι φυσικό σε πολιτείες όπως η Λουιζιάνα και η Βόρεια Καρολίνα.

5. Η εθνικότητα που φαίνεται να επιθυμούν λιγότερο οι γυναίκες είναι οι Ασιάτες.

Στο OkCupid κάποιος μπορεί να αξιολογήσει τον άλλο από το 1 έως το 5. Αν και οι γυναίκες από Ασία δίνουν υψηλότερες βαθμολογίες σε Ασιάτες, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις γυναίκες άλλων εθνικοτήτων, αφού δίνουν από 1 έως 2 αστέρια σε άνδρες από Ασία.

6. Η εθνικότητα που επιθυμούν λιγότερο οι άνδρες είναι οι μαύρες γυναίκες.

Άνδρες με Λατινική και Ασιατική καταγωγή, όπως και οι λευκοί, βαθμολογούν χαμηλά τις μαύρες γυναίκες, με 1 ή 1,5 αστέρια. Ωστόσο, οι γυναίκες με Ασιατική ή Λατινική καταγωγή έχουν μερικές φορές υψηλότερες βαθμολογίες από τις λευκές γυναίκες.

7. Τα likes σας στο Facebook αποκαλύπτουν το φύλο, τη φυλή, τη σεξουαλικότητα και τις πολιτικές πεποιθήσεις σας.

Σύμφωνα με μία βρετανική έρευνα, αποκαλύπτουν εάν ένας χρήστης είναι γκέι ή όχι με ακρίβεια 88%, εάν είναι λεσβία ή όχι με ακρίβεια 75%, εάν είναι λευκός ή μαύρος με ακρίβεια 95%, εάν είναι γυναίκα ή άνδρας με ακρίβεια 93%.