Αναστασιάδης: Λύση με δικαίωμα μονομερούς επέμβασης ή εγγυητικά δικαιώματα δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή

Αναστασιάδης: Λύση με δικαίωμα μονομερούς επέμβασης ή εγγυητικά δικαιώματα δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή
Cypriot President Nicos Anastasiades speaks during a news conference in Geneva, Switzerland January 13, 2017. REUTERS/Pierre Albouy
Cypriot President Nicos Anastasiades speaks during a news conference in Geneva, Switzerland January 13, 2017. REUTERS/Pierre Albouy
Pierre Albouy / Reuters

«Αυτή την ώρα στο μυαλό μου δεν είναι οι εκλογές, ούτε και το πολιτικό κόστος όταν παίρνω πολιτικές αποφάσεις» τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Megaone», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ασχολείται με τις προεδρικές εκλογές του 2018.

Αναφερόμενος στο διαπραγματεύσεις τόνισε ότι «οριστικά και αμετάκλητα λύση με δικαίωμα μονομερούς επέμβασης ή εγγυητικά δικαιώματα δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή», ενώ επανέλαβε ότι η «η συνεργασία με την Ελλάδα είναι αρραγής».

Για την ανταλλαγή χαρτών ο πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι, όταν ξεκινάς τον διάλογο στα αρχικά στάδια θα υπάρχουν διαφορές, αλλά γίνεται ο διάλογος για να καταλήξουμε, για να προσθέσει πως υπάρχουν ευαίσθητες περιοχές και πάνω σε αυτές θα γίνει διάλογος.

Για το θέμα του εδαφικού σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορές και όσο μένει ο ζωντανός ο διάλογος, το εδαφικό θα συζητιέται για να λυθούν οι διαφορές. Υποστήριξε ότι με την πολιτική του πέτυχε να καθίσει η Τουρκία να συζητήσει την ασφάλεια και ότι δεν συζητήθηκε η εκ περιτροπής προεδρία. Υπογράμμισε ότι υπάρχουν προβλήματα, τα οποία πρέπει πρώτα να λυθούν για να λυθεί το Κυπριακό και κακώς, σημείωσε, κάποιοι δημιουργούν κλίμα υπεραισιοδοξίας.

Εν τω μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε χθες από τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους να «διατηρήσουν την ορμή» στις διαπραγματεύσεις τους για να καταλήξουν σε μια «ιστορική συμφωνία» για την επανένωση της νήσου.

Στο τέλος των διαβουλεύσεων που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτόν τον μήνα, ο Σουηδός πρεσβευτής Όλοφ Σκογκ, «χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αυτούς τους τελευταίους μήνες». «Καλούμε όλες τις πλευρές να διατηρήσουν την ορμή και να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που έχουν πλέον για να καταλήξουν σε μια ιστορική συμφωνία», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος ενημέρωσε τους πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που είναι δύσκολο να επιλυθούν». Ιδιαίτερα «τα ζητήματα που είναι σχετικά με τις εγγυήσεις για την ασφάλεια απέχουν πολύ από μια ρύθμιση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «η μία από τις κοινότητες θεωρεί την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων ως μέρος της λύσης ενώ η άλλη ως μέρος του προβλήματος».

Ο Άιντε άφησε να εννοηθεί ότι οι διαπραγματευτές κάνουν προσπάθειες για να υπάρξει μια νέα προσέγγιση πιο συνολική, αλλά αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Η ασφάλεια στην Κύπρο», υπογράμμισε, θα πρέπει να «περιληφθεί σε διάφορα επίπεδα», τα οποία εκτείνονται από το «συνταγματικό επίπεδο» ως την «εξωτερική ασφάλεια», μέσω της «εσωτερικής ασφάλειας» και τους μηχανισμούς που θα εξασφαλίζουν τον σεβασμό μιας ενδεχόμενης συμφωνίας. «Αναζητούμε ενδεχόμενες νέες απαντήσεις» στον τομέα αυτόν, δήλωσε. «Υπάρχει βούληση για την εξεύρεση μιας λύσης», πρόσθεσε.

Ο Άιντε εξέφρασε τέλος την ελπίδα να καταστεί δυνατό να συγκληθεί «τις προσεχείς εβδομάδες» μια νέα πολυμερής διάσκεψη για το μέλλον της Κύπρου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή