20 ενδείξεις ότι το αφεντικό σου σε μισεί

20 ενδείξεις ότι το αφεντικό σου σε μισεί
Female boss about to kill employee
Female boss about to kill employee
grinvalds via Getty Images

Όλοι επιδιώκουμε κατά κάποιον τρόπο να είμαστε συμπαθείς στη δουλειά και ιδιαίτερα στο αφεντικό μας. Είτε μας αρέσει, είτε όχι αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν τις αποφάσεις που αφορούν την προαγωγή μας σε κάποια θέση, την αύξηση του μισθού μας και σε γενικές γραμμές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ευτυχία και την επιτυχία μας στο εργασιακό μας περιβάλλον.

Οπότε, αν το αφεντικό σας δεν σας συμπαθεί θα πρέπει σε πρώτη φάση να το γνωρίζετε ούτως ώστε να προσπαθήσετε να αλλάξετε τα πράγματα προς το καλύτερο. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά κάθε προσπάθεια αξίζει!

«Εάν το αφεντικό σας δεν σας συμπαθεί τότε προφανώς θα αποστασιοποιείται από εσάς, θα κρατάει τις συζητήσεις σας μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο και δεν θα είναι μεροληπτικός απέναντί σας», λέει ο Michael Kerr, ένας σύμβουλος επιχειρήσεων και ο συγγραφέας του βιβλίου «The Humor Advantage» (Το όφελος του χιούμορ).

Παρακάτω ακολουθούν 20 από τις πιο σαφείς ενδείξεις ότι το αφεντικό σας σας μισεί, έστω και στα κρυφά. Σύμφωνα με τον Lynn Taylor, ειδικό σε θέματα καριέρας, αυτές είναι οι εξής:

1. Έχετε ένα κακό προαίσθημα

Αν αισθάνεστε ότι το αφεντικό σας, δεν σας συμπαθεί, αυτό μπορεί απλά να είναι στο μυαλό σας! Μπορεί όμως και να ισχύει. Αν σας συμπεριφέρεται διαφορετικά από όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους σας, τότε μάλλον δεν είστε και το αγαπημένο του πρόσωπο. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και ψάξτε και για άλλες ενδείξεις που να ενισχύουν αυτό σας το προαίσθημα.

2. Σας αποκλείει από συζητήσεις

Αν δεν επιθυμεί να μετέχετε σε σημαντικές συζητήσεις, αυτό ίσως αποδεικνύει ότι το αφεντικό σας δεν εμπιστεύεται τη γνώμη σας. Αν πάλι εσείς ζητήσετε να συμμετάσχετε σε μία από αυτές και εκείνος σας απαντήσει: «Δεν με αφορά η δική σου γνώμη», τότε τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, δυστυχώς γι΄εσάς.

3. Δεν μπορεί να σας κοιτάξει στα μάτια

Αν όταν το αφεντικό σας είναι εξαγριωμένο δυσκολεύεται να σας κοιτάξει στα μάτια, αυτό ίσως αποδεικνύει ότι το αποφεύγει για να μην αντιληφθείτε την εχθρότητα που μπορεί να τρέφει γι΄εσάς.

4. Δεν χαμογελάει όταν βρίσκεστε κοντά

Δεν αναφερόμαστε απλά σε μία κακή μέρα - που μπορεί να τύχει στον καθένα από εμάς, αλλά αν το αφεντικό σας συνειδητά επιλέγει να μην χαμογελάει ποτέ όταν εσείς βρίσκεστε στον ίδιο χώρο με αυτόν, κάτι δεν πηγαίνει καλά.

5. Σας κάνει συνεχώς υποδείξεις

Αυτό σημαίνει ότι δεν σας εμπιστεύεται. Σε κάποιες περιπτώσεις η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί ακόμα και να μετατραπεί σε bullying, με το αφεντικό να αναλώνεται στον έλεγχο και της παραμικρής σας κίνηση στον εργασιακό σας χώρο.

6. Σας αποφεύγει σαν την πανούκλα

Αν έχετε παρατηρήσει ότι το αφεντικό σας προτιμάει να περπατήσει στις σκάλες αντί να πάρει το ασανσέρ, μόνο όταν εσείς βρίσκεστε μέσα στο τελευταίο ή προγραμματίζει κατά τέτοιο τρόπο τις βάρδιες και τις σχετικές εργασίες ώστε να περνάει όσο το δυνατό λιγότερο χρόνο μαζί σας τότε είναι ολοφάνερο ότι σας αποφεύγει.

7. Αγνοεί την ύπαρξή σας

Είναι απλό. Μπαίνετε στη δουλειά λέτε «καλημέρα» και δεν έχετε καμία ανταπόκριση από πλευράς του. Το ίδιο ισχύει και με το «καληνύχτα».

8. Είναι λακωνικός μαζί σας

Τον ρωτάτε: «πώς είστε;» και απαντάει «καλά». Επιπλέον δεν είναι ποτέ φιλικός μαζί σας όταν ανταλλάσσετε emails.

9. H γλώσσα του σώματος δείχνει την αρνητική του στάση

Αν κρατάει τα χέρια του σταυρωμένα πάνω από το στήθος του, ή δεν ξεκολλάει το πρόσωπό του από την οθόνη του ηλεκτρονικού του υπολογιστή όταν μπαίνετε στο γραφείο ή αν ακόμη τα μάτια του σας αποδεικνύουν κάθε φορά πόσο δύσπιστος είναι απέναντί σας τότε δεν χρειάζεται να το σκέφτεστε πολύ. Δεν σας πηγαίνει καθόλου!

10. Η πόρτα του είναι πάντα κλειστή

Αν το αφεντικό σας έχει πάντα κλειστή την πόρτα του όταν φτάνετε εσείς στη δουλειά, ίσως προσπαθεί να σας πει κάτι.

11. Διαφωνεί συνεχώς μαζί σας

Αν απορρίπτει κάθε σας ιδέα η διαφωνεί με οτιδήποτε κι αν πείτε αυτό είναι μία καλή ένδειξη ότι σας μισεί.

12. Μόνο δουλειά...

Αν έχετε παρατηρήσει ότι με τους υπόλοιπους συναδέλφους σας μοιράζεται τα χόμπι του αλλά μαζί σας μιλάει αποκλειστικά και μόνο για δουλειά, μάλλον δεν ενδιαφέρεται να μάθει πράγματα για την προσωπική σας ζωή.

13. Σας αναθέτει μόνο χαμαλοδουλειές

Αν σας λέει συνεχώς να του ψήσετε καφέ ή να ασχοληθείτε μόνο με μικροδουλειές και δεν σας αναθέτει τίποτα σημαντικό μάλλον δεν αναγνωρίζει τις ικανότητές σας.

14. Δεν έχετε ποτέ κάποιο feedback από εκείνον

Ούτε θετικά, ούτε αρνητικά σχόλια. Απλή αδιαφορία. Αουτς!

15. Σας κάνει ρεζίλι μπροστά σε άλλους

Σας ασκεί αυστηρή κριτική μπροστά σε άλλους και δεν σας σέβεται μπροστά σε συναδέλφους σας. Σας ντροπιάζει με άλλα λόγια.

16. Σας βγάζει εκτός από τις χαλαρές συζητήσεις

Οι χαζοσυζητήσεις ή τα αστεία μεταξύ των συναδέλφων στο γραφείο συνηθίζονται δεδομένου ότι όλοι περνούμε πολύ χρόνο μαζί τους καθημερινά. Το αφεντικό σας ωστόσο δεν σας συμπεριλαμβάνει ποτέ σε αυτές.

17. Δεν σας επιβραβεύει

Έστω ότι κάποια στιγμή μία ιδέα σας άρεσε και εγκρίθηκε. Μην περιμένετε ποτέ εύσημα από αυτόν.

18. Σας αναθέτει ξανά και ξανά την ίδια δουλειά

Αν το αφεντικό σας σας υποχρεώνει να κάνετε ξανά και ξανά κάποιο πρότζεκτ και δεν συμβαίνει το ίδιο με τους υπόλοιπους συναδέλφους σας τότε δεν είναι τελειομανής. Απλά του αρέσει να σας κουράζει.

19. Αδιαφορεί για οτιδήποτε λέτε

Αν το αφεντικό σας «σας συνδέει με Κάιρο» κάθε φορά που ανοίγετε το στόμα σας ή χάνει την υπομονή του στο άψε - σβήσε μαζί σας τότε δεν σας συμπαθεί.

20. Αποφεύγει τις face to face συζητήσεις

Αυτό σημαίνει ότι προτιμά να μιλάει μαζί σας τυπικά και δια αλληλογραφίας.

Δημοφιλή