Ο «κανιβαλισμός» σε βάρος του 10χρονου Μπάρον Τραμπ και η κατάλληλη απάντηση που (ευτυχώς) έγινε viral

Μπάρον Τραμπ, 10 ετών, από τα τελευταία θύματα διαδικτυακού κανιβαλισμού και η απάντηση που έγινε viral
Barron Trump arrives on the West Front of the U.S. Capitol in Washington, D.C., U.S., January 20, 2017. REUTERS/Win McNamee/Pool
Barron Trump arrives on the West Front of the U.S. Capitol in Washington, D.C., U.S., January 20, 2017. REUTERS/Win McNamee/Pool
POOL New / Reuters

Ένα από τα διαρκώς επαναλαμβανόμενα ερωτήματα σε ό,τι αφορά την κριτική σε πολιτικά πρόσωπα είναι το ποια είναι τα ανεκτά, τα επιτρεπτά όρια και πότε οι δημόσιο επικριτές - που παλαιότερα ήταν μόνο τα ΜΜΕ- τα παραβιάζουν. Στην εποχή που διανύουμε έχουν βέβαια προστεθεί και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης τα οποία φαίνεται να ενισχύουν τις τάσεις «κανιβαλισμού». Έτσι ένα tweet, άκριτα και άλογα μπορεί να εμφανίζεται μέσα σε λίγες ώρες παντού, σε αυτόν τον υπέροχο όσο και τρομακτικό κόσμο του διαδικτύου.

Η περίπτωση της κριτικής προς τον Donald Trump, είναι σίγουρα από εκείνες που επαναφέρει αυτό το ερώτημα. Και το θέμα βέβαια δεν είναι η κριτική προς τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ αλλά η κριτική προς μέλη της οικογένειάς του που δεν κατέχουν αξίωμα, δεν διατηρούν το ρόλο του συνεργάτη ή του συμβούλου και δεν αρθρώνουν καν δημόσιο λόγο. Η σύζυγός του Melania έχει ήδη πέσει θύμα αυτής της άνευ ορίων και ηθικών φραγμών κριτική, με αρκετά ΜΜΕ και σχολιαστές του Twitter και του Facebook να αναφέρονται σε αυτή με το ίδιο...σεξιστικό «πνεύμα» που έχει κάνει τόσο μισητό, σε τόσους πολλούς τον σύζυγό της. Η δε κριτική δεν αφορά κάποια δήλωσή της ή πράξη της ως Πρώτη Κυρία, αλλά απλά το γεγονός πως είναι σύζυγός του.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση κάποιος θα έλεγε, πως «πληρώνει» την επιλογή της, πως έτσι είναι όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο κλπ κλπ με τα οποία βέβαια πολλοί δεν θα συμφωνήσουμε.

Ποια όμως μπορεί να είναι η «υπερασπιστική γραμμή» για τον δημόσιο κανιβαλισμό σε βάρος του μικρότερου γιου του Trump, Barron; Μήπως θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε πως τα παιδιά δεν μπορούν να μπαίνουν στο στόχαστρο κανενός και για κανέναν λόγο; Κι όμως ο 10χρονος, από τη στιγμή που ο πατέρας του εξελέγη Πρόεδρος, έχει πέσει θύμα αρκετών σποραδικών, κακόβουλων σχολίων τα οποία μέχρι και πριν λίγα 24ωρα δεν είχαν τύχει της απαραίτητης προσοχής.

Ένα σχόλιο όμως από την Katie Rich, συγγραφέα και γνωστή από το Saturday Night Live του NBC, φαίνεται πως τάραξε επαρκώς τα νερά για να δοθεί μια απάντηση που ευτυχώς έγινε viral με 800.000 κοινοποιήσεις σε μία ημέρα!

H Rich λοιπόν, μετά τη ορκωμοσία του Trump έκανε ένα πολύ κακεντρεχές tweet: «Barron will be this country's first home-school shooter». Εν ολίγοις η Rich υποστήριζε πως ο Barron θα εξελιχθεί ως σε έναν έφηβο-δολοφόνο όπως μαθητές και φοιτητές που σε πολλές περιπτώσεις στις ΗΠΑ έχουν εισβάλλει στα σχολεία ή στα πανεπιστήμια όπου φοιτούν και πυροβολούν όποιον βρουν μπροστά τους. Επειδή όμως ο Barron δεν θα πηγαίνει σχολείο αλλά θα παρακολουθεί τα μαθήματά του στο σπίτι θα δολοφονήσει όσους βρίσκονται σε αυτό- εν προκειμένω τον Λευκό Οίκο- και θα σκοτώσει τους γονείς του.

Την υπεράσπιση του Barron ανέλαβε μια υποστηρίκτρια του Trump, η Melissa Earnest η οποία έδωσε στην Rich μια υπέροχη «απάντηση» μέσω Facebook που άγγιξε πολλούς και έγινε viral: «Είτε αντιπαθείτε είτε όχι τους Trump- αυτός είναι ο 10χρονος γιος τους. Δεν έχει μεγαλώσει αρκετά και τα λόγια πληγώνουν». Και σημειώνει:«Βλέπετε αυτό το παιδί; Η ζωή αυτού του παιδιού άλλαξε για πάντα όταν ο πατέρας του ορκίστηκε ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Πριν όμως ακόμη ο πατέρας, Donald Trump, ορκιστεί- αυτό το παιδί είχε γίνει το επίκεντρο online εχθρικών σχολίων. Από μια διάσημη, που προσπαθούσε να διαγνώσει (στον Barron) κάποια νευρολογική διαταραχή με το πτυχίο της από το Πανεπιστήμιο της Google έως τη συγγραφέα του Saturday Night Live η οποία αποφάσισε να ανεβάσει αυτό το tweet...Εδώ έχουμε ένα παιδί. Πρέπει να το σεβαστούμε. Δεν το αγγίζουμε!...».

Στην υπεράσπιση του Barron έσπευσε και η Chelsea Clinton, κόρη του πρώην προέδρου Bill και της Hillary που έχασε την προεδρία από τον Trump.

H Chelsea που έχει φιλικές σχέσεις με την κόρη του Trump Ιvanca – όπως άλλωστε και οι γονείς των δύο κοριτσιών για πολλά χρόνια- έκανε με τη σειρά της μια ανάρτηση στο Twitter. «Στον Barron Trump αξίζει να δοθεί η δυνατότητα που έχουν όλα τα παιδιά. Να είναι παιδί. Το να υπερασπιζόμαστε κάθε παιδί σημαίνει επίσης πως πρέπει να αντιστεκόμαστε σε πολιτικές του Προέδρου που βλάπτουν τα παιδιά» ανέφερε στην ανάρτηση καταφέρνοντας τρία σε ένα: να υπερασπιστεί τον Barron, να επικρίνει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ αλλά και να αναδείξει την υποκριτική συμπεριφορά πολλών που λειτουργούν σαν...μικροί Trump. Σημειώνεται πως και η ίδια, ως κόρη του Bill Clinton όπως και οι κόρες των Obama έχουν πέσει συχνά θύματα κακόβουλων κριτικών για την εμφάνισή τους, στις ευαίσθητες μάλιστα ηλικίες της εφηβείας.

Για την ιστορία, η Rich αρχικά μετέτρεψε τον λογαριασμό της σε προσωπικό και κατά κάποιους «κατέβασε» το επίμαχο Tweet.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες που μετέδωσε το BBC έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα επ' αόριστον αν και δεν έχει γίνει κάποιο επίσημο σχόλιο από το NBC.

Δημοφιλή