Γιατί νομίζουμε ότι δονείται το κινητό μας, ενώ κανείς δεν μας παίρνει τηλέφωνο;

Γιατί νομίζουμε ότι δονείται το κινητό μας, ενώ κανείς δεν μας παίρνει τηλέφωνο;
Handsome elegant man using smartphone.
KristinaJovanovic via Getty Images
Handsome elegant man using smartphone.

Έχει τύχει σε όλους μας να βρισκόμαστε έξω και ξαφνικά να αρχίσουμε να ψάχνουμε με μανία τις τσέπες μας επειδή νομίζουμε ότι νιώσαμε να χτυπάει, για να συνειδητοποιήσουμε ότι τελικά ήταν η ιδέα μας. Πώς γίνεται, όμως, να νιώθουμε ότι κάτι δονείται στην τσέπη μας, όταν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Την απάντηση δίνει η επιστήμη. Αυτή η ψευδαίσθηση της δόνησης δεν παρατηρήθηκε πρώτη φορά με τα κινητά τηλέφωνα, αλλά ακόμα πιο παλιά με τους βομβητές. Το 1996 είχε εμφανιστεί ήδη το «phantom-pager syndrome», το οποίο μελετήθηκε σε διάφορες ηλικίες, κουλτούρες και επαγγέλματα.

Έρευνα που έγινε το 2012 ανάμεσα σε 290 φοιτητές στην Ιντιάνα διαπίστωσε ότι το 89% των συμμετεχόντων είχε βιώσει κάποιου είδους ψευδο-δόνηση από το κινητό του τηλέφωνο, σε συχνότητα μία φορά κάθε δύο εβδομάδες. Παρ' ολ' αυτά, το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται μόνο σε μαθητές και φοιτητές που έχουν εμμονή με το κινητό τους. Όπως αναφέρει το Mental Floss, έρευνα που έγινε σε υπαλλήλους νοσοκομείου διαπίστωσε ότι 68% των 176 υπαλλήλων βίωναν και εκείνοι ψευδο-δονήσεις.

Το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στην δόνηση, αφού έρευνα που έγινε το 2007 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλοί είναι εκείνοι που νομίζουν ότι ακούν το κινητό τους να χτυπά.

Όπως διαπίστωσε πρόσφατη έρευνα που έγινε το 2016, το ringxiety, όπως έχουν ονομάσει οι επιστήμονες το φαινόμενο αυτό, έχει συνδεθεί με την ανασφάλεια. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι είναι ανασφαλείς στις προσωπικές τους σχέσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν ψευδο-δονήσεις από το κινητό τους και αυτό γιατί αν είσαι σε μία σχέση και δεν νιώθεις αυτοπεποίθηση είναι πιο πιθανό να απασχολείσαι με το αν ο/η σύντροφός σου θα σου στείλει μήνυμα ή θα σε πάρει τηλέφωνο.