Το «1984» του George Orwell είναι πάλι #1 στο Amazon, γιατί όλοι θέλουν να δουν τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον

Το «1984» του George Orwell είναι πάλι #1 στο Amazon, γιατί όλοι θέλουν να δουν τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον

Την Κυριακή που μας πέρασε (22/1), η Kellyanne Conway, πρώην διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του Donald Trump και νυν ειδική σύμβουλός του στον Λευκό Οίκο, εμφανίστηκε στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC και μίλησε για τον νέο εκπρόσωπο Τύπου του προέδρου, τον Sean Spicer. Ο Spicer είχε προηγουμένως πει στους δημοσιογράφους πως η ορκωμοσία του Trump είχε σημειώσει ρεκόρ προσέλευσης στην ιστορία του θεσμού, κάτι που όλοι ξέρουμε πως είναι ψέμα. Όταν ο παρουσιαστής της εκπομπής, Chuck Todd, είπε το ίδιο στην Conway, αυτή αντέκρουσε τις κατηγορίες λέγοντας πως δεν πρόκειται για ψέμα αλλά για «εναλλακτικά γεγονότα».

Όπως καταλαβαίνετε, το ίντερνετ έκανε πάρτυ μετά από αυτή τη δήλωση.

Η ξεκαρδιστική και ταυτόχρονα τρομακτική απάντηση της Conway, ωστόσο, έγινε αφορμή και για μια σημαντική ανακατάταξη στη λίστα των best-sellers του Amazon.

Την Τρίτη, το θρυλικό δυστοπικό μυθιστόρημα του George Orwell «1984», σκαρφάλωσε ξαφνικά στην 6η θέση των πιο ευπώλητων βιβλίων του Amazon.

Η ιστορία του «1984», το οποίο έγραψε ο Orwell το 1949, διαδραματίζεται στο μελλοντικό, τότε, 1984, όπου ένα υπέρ-κράτος ασκεί ακραίο έλεγχο στον λαό και διώκει κάθε μορφή ανεξάρτητης σκέψης. Αν σας θυμίζει κάτι περιμένετε, έχει και καλύτερο.

Η ρεπόρτερ της Washington Post, Karen Tumulty, ήταν η πρώτη που έκανε τη σύνδεση. «Ο όρος “εναλλακτικά γεγονότα” είναι φράση του George Orwell», είχε πει αναφορικά με τη δήλωση της Conway.

Και δεν έπεσε πολύ έξω, καθώς στο «1984» υπάρχει ο όρος «newspeak», ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει μια νέα, φανταστική γλώσσα που στόχευε στην εξάλειψη της προσωπικής σκέψης. Επίσης, στο βιβλίο υπάρχει και ο όρος «doublethink», ο οποίος, όπως γράφει ο Orwell «σημαίνει την ισχύ του να έχεις στο μυαλό σου δύο αντιφατικές πεποιθήσεις ταυτόχρονα, και να αποδέχεσαι και τις δύο».

Οπότε, ναι, η επιστροφή του «1984» στην πρώτη θέση των best-sellers του Amazon είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Κι εμείς, αν δεν το είχαμε διαβάσει, θα θέλαμε να μάθουμε τι θα συμβεί στην Αμερική, και στη πορεία στον υπόλοιπο κόσμο, μέσα στην επόμενη 4ετία.