Τα μέτρα που συζητούνται για να κλείσει η αξιολόγηση: Ενδεχόμενο μείωσης αφορολόγητου κοντά στις 7.000 ευρώ μετά το 2018

Τα μέτρα που συζητούνται για να κλείσει η αξιολόγηση: Ενδεχόμενο μείωσης αφορολόγητου κοντά στις 7.000 ευρώ μετά το 2018
Sooc

Έτοιμη να αναλάβει τις δεσμεύσεις που ζητούν οι δανειστές εμφανίζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να «ξεπαγώσουν» οι διαπραγματεύσεις. Με δεδομένο ότι ο χρόνος για την ομαλή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τελειώνει στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει λάβει σαφείς εντολές να δώσει στο σημερινό Eurogroup τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές.

Σε αντάλλαγμα θα ζητήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη διάρκεια του δημοσιονομικού «κόφτη», τα πρωτογενή πλεονάσματα και το επόμενο βήμα που αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα διαπιστώσει εάν έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να γίνουν αποδεκτές οι Ελληνικές προτάσεις. Από αυτές τις εξελίξεις η κυβέρνηση θα διαπιστώσει εάν μπορεί να ελπίζει στο θετικό σενάριο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης εντός του Φεβρουαρίου.

Τα νέα μέτρα

Ο υπουργός Οικονομικών ταξίδεψε στις Βρυξέλλες έχοντας στις βαλίτσες του τις κυβερνητικές προτάσεις. Η Ελληνική πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να δώσει στους δανειστές, μεταξύ άλλων, την επέκταση και αυστηροποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη», ως αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει ανοίξει το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου ορίου κοντά στις 7.000 ευρώ, αλλά μετά το 2018, εφόσον αυτό κριθεί τότε απαραίτητο. Στο τραπέζι βρίσκεται και το θέμα της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις υφιστάμενες συντάξεις, απόφαση που θα φέρει νέες μειώσεις μετά το 2018. Υπό εξέταση θα τεθούν και οι φοροαπαλλαγές, προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο, ενώ ως «λύση ανάγκης» υπάρχει και η αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ, από το 13% στο 14%, πρόταση όμως που δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από τους θεσμούς.

Οι απαιτήσεις

Η Ελληνική πλευρά προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση με συγκεκριμένες προσδοκίες, αλλά και προβληματισμούς. Ειδικότερα ελπίζει ότι η πρόθεση της να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μετά το 2018, θα ανοίξει το δρόμο για την άμεση επανέναρξη της αξιολόγησης και την επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με τη διάρκεια διατήρησης μετά το 2018 των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι εάν οι δανειστές επιμείνουν στην απαίτηση για διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων από 5 έως και 10 χρόνια, τότε θα πρέπει να συζητηθεί η πρόταση Τσακαλώτου η οποία προβλέπει το 2,5% του ΑΕΠ να πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους και το 1% του ΑΕΠ να επιστρέφει στην οικονομία για αναπτυξιακές δράσεις.

Ακόμα, η κυβερνητική πρόταση προβλέπει κατάργηση του «κόφτη» εάν επιτευχθούν οι στόχοι του 2019, ενώ στην ίδια λογική δεν προβλέπει νομοθέτηση των μέτρων πριν από την ολοκλήρωση του υφιστάμενου Μνημονίου. Αντ' αυτού προτείνει να υπάρξει μόνο περιγραφή των πεδίων που θα εφαρμοστεί ο κόφτης, προκειμένου να αποφευχθούν οι εντάσεις στην κοινωνία αλλά και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση επί των νέων μέτρων που ζητούν οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ, είναι να υπάρξει σαφής δέσμευση από την πλευρά των δανειστών για την εκταμίευση της δόσης των 6,1δις ευρώ, η οποία συνδέεται με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Το αίνιγμα του ΔΝΤ και η στάση Σόιμπλε

Τα τελευταία 24ώρα είναι όλο και περισσότεροι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι οι οποίοι διαβεβαιώνουν ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο Ελληνικό πρόγραμμα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί προσδοκίες στην πλευρά της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει πρόοδος και στο μέτωπο των μεσοπρόθεσμων μέτρων διευθέτησης του χρέους. Και αυτό γιατί το Ταμείο το θέτει ως προϋπόθεση μαζί με τα νέα δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση της έκθεσης του για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Μια ξεκάθαρη δέσμευση - απόφαση από την πλευρά των Ευρωπαίων, σε συνδυασμό με την κυβερνητική υποχώρηση στο μέτωπο των νέων μέτρων, θα επιτρέψει στο Ταμείο να ξεκινήσει συζητήσεις για το δικό του πρόγραμμα. Το γεγονός βέβαια ότι το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ολοκληρώνεται το 2018, ενώ το ΔΝΤ έχει πάντα τριετή προγράμματα θα είναι το θέμα που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα, εφόσον δεν υπάρξουν νέες εκπλήξεις και εμπλοκές.

Και συνήθως πίσω από τις εμπλοκές υπάρχει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Μετά τις διαδοχικές συνεντεύξεις του την προηγούμενη εβδομάδα, τα τελευταία 24ωρα δεν έχει μιλήσει. Για αυτό στην κυβέρνηση περιμένουν τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου εκεί θα δώσει τη γραμμή αναφορικά με το τι θα πρέπει να προσδοκά η κυβέρνηση.

Δημοφιλή