Politico: Επιστρέφουν οι «ψίθυροι» για το Grexit

Politico: Επιστρέφουν οι «ψίθυροι» για το Grexit
LONDON, ENGLAND - MARCH 04: A detail of the ten and fifty Euro bank notes, on March 4, 2016 in London, England. (Photo by Jim Dyson/Getty Images)
LONDON, ENGLAND - MARCH 04: A detail of the ten and fifty Euro bank notes, on March 4, 2016 in London, England. (Photo by Jim Dyson/Getty Images)
Jim Dyson via Getty Images

Οι αμφιβολίες για τη σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης και για τη δέσμευσή της όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις εντείνονται ξανά, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Politico με τίτλο «Whispers of “Grexit” start again» (Οι ψίθυροι για το Grexit ξαναρχίζουν).

«Η χώρα είναι σε μια κούρσα με τον χρόνο για να εξασφαλίσει πως μπορεί να βγει στις αγορές κατά τα μέσα του 2018- οπότε και λήγει το νυν πακέτο διάσωσης, ύψους 86 δισ. ευρώ» αναφέρεται σχετικά- ενώ στη συνέχεια σημειώνεται πως, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα του Eurogroup στις Βρυξέλλες, πολλοί Έλληνες είναι ξεκάθαρα απογοητευμένοι από τις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν. Παράλληλα, όπως αναφέρεται, η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ η ηγεσία του Τσίπρα υπονομεύεται εκ των έσω λόγω «απείθαρχων» μελών του κόμματός του που αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις.

Παρόλα αυτά, όπως υπογραμμίζεται, το μεγαλύτερο πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα είναι η ακόμα κακή κατάσταση της οικονομίας. Το όποιο μικρό momentum ανάπτυξης σημειώθηκε το 2016 προέκυψε λόγω μιας πολύ καλής τουριστικής σεζόν από άποψης αφίξεων, σύμφωνα με τον Γενς Μπαστιέν, ανεξάρτητο οικονομικό αναλυτή στην Αθήνα και πρώην μέλος της task force της Κομισιόν για την Ελλάδα. Αλλά, όπως αναφέρει, ο κλάδος αυτός έχει περιορισμένα περιθώρια επιπλέον ανάπτυξης, για μια σειρά λόγων.

«Οι περιορισμοί στον τουριστικό κλάδο δεν αντισταθμίζονται από ανάπτυξη αλλού. Δεν υπάρχει άνοδος στις οικοδομικές άδειες, και στη λιανική τα πράγματα είναι ακόμα στάσιμα. Η καταναλωτική δαπάνη περιορίζεται επίσης από πρόσφατες φορολογικές επιβαρύνσεις τόσο στην περιουσία όσο και στους μισθούς. Επιπλέον, οι πιστωτικές ροές προς τις επιχειρήσεις δεν έχουν ξαναγίνει θετικές μετά από χρόνια υποχώρησης».

Ως αποτέλεσμα, σημειώνεται, τις εκτιμήσεις του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη 2,7% το 2017 δεν συμμερίζονται πολλοί, είτε στην πλευρά της Ελλάδας είτε των δανειστών, καθώς θεωρούνται πολύ αισιόδοξες, αναφέρει ο Μπαστιέν.

Ένας από τους λόγους που οι πιστωτικές ροές δεν έχουν επανέλθει είναι ο μεγάλος αριθμός μη εξυπηρετούμενων δανείων, αξίας που θεωρείται ότι φτάνει τα 100 δισ. ευρώ. Επίσης, οι διαφορές των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ εξακολουθούν να παραμένουν ένα φλέγον ζήτημα, με αποτέλεσμα το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Μια πιθανή έξοδος του ΔΝΤ από το πρόγραμμα θα ήταν επώδυνη, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, καθώς το πρόγραμμα θα έπρεπε να ξαναγραφτεί και να εγκριθεί εκ νέου από τη γερμανική βουλή, κάτι που θα ήταν δύσκολο, καθώς πλησιάζουν εκλογές. «Απλά και μόνο μαι συζήτηση για έξοδο του ΔΝΤ θα βοηθούσε την “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD)», ανέφερε Γερμανός αξιωματούχος.

Εάν το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις συνεχιστεί και το ΔΝΤ αποφασίσει να αποσυρθεί, κάποιοι φοβούνται πως ψίθυροι περί ενός πιθανού “Grexit” θα μπορούσαν να αρχίσουν να επιστρέφουν στις συζητήσεις» αναφέρεται σχετικά στο κείμενο.

Αν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει, «νομίζω πως θα επιστρέψουμε στην πρόταση του Σόιμπλε να κάνουμε ένα “διάλειμμα” από το ευρώ» ανέφερε στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς. «Και αυτό, πιστεύω, θα ήταν πολύ κακό».

Δημοφιλή