Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε.

1. Η εγκύκλιος με τα «δώρα»

Στη δημοσιότητα δόθηκε το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης με την απόφαση που αφορά στο πλαστικό χρήμα και στο πώς θα κτίζεται το αφορολόγητο. Ποιες δαπάνες ισχύουν, τι ισχύει για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ποιοι εξαιρούνται, πώς δηλώνεται το ποσό των δαπανών και τι ισχύει για την προσκόμιση αποδείξεων.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με ηλεκτρονική συναλλαγή των οποίων προσδιορίζεται ως ποσοστό του φορολογητέου εισοδήματος του, σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα: α) εισόδημα (σε ευρώ), β)ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με ηλεκτρονική συναλλαγή και γ) μέσα πληρωμής με κάρτα.

2. Συνεδριάζει σήμερα το Εurogroup

Σε αγώνα δρόμου το οικονομικό επιτελείο εν όψει της νέας συνεδρίασης του Εurogroup σήμερα, στο οποίο οι υπουργοί Οικονομικών θα ασχοληθούν με το ελληνικό ζήτημα. Να σημειωθεί πως στο σημερινό Ευrogroup δεν αναμένεται τίποτα άλλο από μία εφ' όλης της ύλης εκτίμηση της μέχρι τώρα πορείας της αξιολόγησης.

Την ίδια στιγμή, σαφή προθεσμία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τον Φεβρουάριο έθεσε Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον τύπο χθες, την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες. Αυτό που ξεκαθάρισε ο ίδιος αξιωματούχος είναι ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα. «Μία σειρά από υποθέσεις ότι το Ταμείο δεν θα είναι μέρος του προγράμματος έδειξαν πολύ καθαρά ότι θα δημιουργήσει τεράστια τεχνικά προβλήματα και καθυστερήσεις».

3. Το 'πε και το 'κανε

Την εντολή για το χτίσιμο του περιβόητου «μεγάλου τείχους» στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, έδωσε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. «Αυτό το λέγαμε από την αρχή», δήλωσε ενώ έβαζε την υπογραφή του, χθες, την Τετάρτη.

Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί από τα πρώτα στάδια της προεκλογικής του εκστρατείας το χτίσιμο ενός τείχους 2.000 μιλίων, τα κόστος του οποίου θα κάλυπτε μάλιστα το Μεξικό. Στόχος του νέου προέδρου είναι να ανακόψει την πορεία των παράτυπων μεταναστών από χώρες της κεντρικής και λατινικής Αμερικής που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στις ΗΠΑ.

4. Εμφυλιοπολεμικό κλίμα στη Δικαιοσύνη

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου,ενημέρωσε τους αρεοπαγίτες ότι θα αναβληθεί επ’ αόριστον η αυριανή Διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία θα συνεδρίαζε προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μετά την επίσκεψή του στον Άρειο Πάγο το απόγευμα της Τετάρτης, επανέλαβε, ως προς την παράταση του χρόνου συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών, ότι η αλλαγή της συγκεκριμένης συνταγματικής διάταξης μπορεί να γίνει μόνο μέσω της Συνταγματικής αναθεώρησης. «Έχω πει ήδη προς όλους τους εμπλεκόμενους ότι οι ανακοινώσεις (σ.σ. των δικαστικών Ενώσεων) δίνουν μία εικόνα εμφυλίου πολέμου εντός της Δικαιοσύνης στην κοινωνία», δήλωσε.

5. Πρώτο τετ- α -τετ μετά τη Γενεύη

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί θα έχουν σήμερα στη Λευκωσία την πρώτη συνάντησή τους, μετά τη Γενεύη, στην οποία θα συζητήσουν θέματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού και θα δουν σε ποια παραμένουν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις.

Δημοφιλή