Θετικά αποτιμά τα αποτελέσματα του Eurogroup η υπουργός Εργασίας

Θετικά αποτιμά τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup η υπουργός Εργασίας
Nick Paleologos / SOOC

Θετικά αποτιμά τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Η κ. Αχτσιόγλου, από τα Χανιά όπου πραγματοποιεί περιοδεία, κλήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα που προέκυψαν, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το χθεσινό Eurogroup αποτύπωσε πολλά σημεία σύγκλισης και ένα σημείο απόκλισης. Τα σημεία της σύγκλισης που αποτύπωσε είναι τα εξής:

Υπήρξε κοινός τόπος στο ότι η ελληνική οικονομία έχει σοβαρά απτά δείγματα ανάκαμψης.

Δηλαδή έχουμε μια πολύ σημαντική υπέρ απόδοση εσόδων, επίτευξη στόχων και μία υπέρ απόδοση σε σχέση με τους στόχους.

Δηλαδή τα πρωτογενή πλεονάσματα που σημειώθηκαν είναι πολύ υψηλότερα από αυτά τα οποία είχε δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση να πετύχει.

Μιλάμε για πλεονάσματα της τάξης του 2%, ενώ ο στόχος ήταν 0,5% και αυτό είναι ένα γεγονός.

Το δεύτερο γεγονός που υπήρξε κοινή αποτύπωση, ήταν ότι περνάμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η εκτίμηση που υπήρχε για το έτος είναι ότι θα υπάρξει αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης.

Το τρίτο σημείο το οποίο δεν είναι γεγονός αλλά ήταν συνεκτίμηση όλων των εμπλεκόμενων στο γιούρογκρουμπ είναι ότι δεν θα πρέπει να χαθεί χρόνος.

Όλα τα μέρη δηλαδή συμφώνησαν ότι ο χρόνος αυτή τη στιγμή είναι κρίσιμος και ότι θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν.

Επομένως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θέλουν την επίτευξη της συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν».

Αναφερόμενη στην απόκλιση η οποία καταγράφηκε και αφορά τη θέση του ΔΝΤ για λήψη νέων μέτρων, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων.

«Η απόκλιση στην οποία αναφέρθηκα στην αρχή αφορά τη θέση του ΔΝΤ το οποίο, όπως είναι γνωστό, ζητά τη νομοθέτηση επιπλέον μέτρων για μετά το τέλος του προγράμματος για μετά το 2019 δηλαδή και μετά.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στη νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το τέλος του προγράμματος και αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτικής αρχής, είναι και ζήτημα δύο επιπλέον παραμέτρων.

Πρώτον, ότι τα γεγονότα δεν επιβάλουν κάτι τέτοιο.

Δηλαδή όταν έχεις υπέρ απόδοση εσόδων, δεν υπάρχει κανένας λόγος να προχωρείς σε περαιτέρω νομοθέτηση μέτρων λιτότητας. Το δεύτερο όμως και σημαντικότερο είναι ότι είναι ζήτημα δημοκρατίας.

Το κράτος δικαίου, οι δημοκρατικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύουν, ο νομικός πολιτισμός που υπάρχει στην ΕΕ δεν επιτρέπει την προληπτική νομοθέτηση μέτρων με αυτόν τον τρόπο για διάστημα πολύ μεταγενέστερο του παρόντος πολιτικού πλαισίου».

Δημοφιλή