Επιμένουν σε νέα μέτρα και παραμονή του ΔΝΤ οι θεσμοί

Επιμένουν σε νέα μέτρα και παραμονή του ΔΝΤ οι θεσμοί
Eurogroup President and Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem (L) and Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos speak together ahead of a Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, on December 5, 2016. / AFP / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
Eurogroup President and Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem (L) and Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos speak together ahead of a Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, on December 5, 2016. / AFP / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
EMMANUEL DUNAND via Getty Images

Επιμένουν στη λήψη μέτρων «εδώ και τώρα» οι θεσμοί, δίνοντας ως αντάλλαγμα στην κυβέρνηση την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης, την επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων και την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ειδικά για το τελευταίο όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισήμαναν το πόσο σημαντικό είναι το Ταμείο να παραμείνει, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί να το χαρακτηρίζει «απαραίτητο εταίρο». Ως εκ τούτου στο χθεσινό Eurogroup η κυβέρνηση δεν κατάφερε να επιτύχει ούτε ένα από τους στόχους που είχε θέσει.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είδε τους Ευρωπαίους ομολόγους του να του ζητούν η κυβέρνηση να λάβει τώρα επιπλέον μέτρα, προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι ακόμα υπάρχουν εκκρεμότητες που θα πρέπει να ολοκληρωθούν.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος επί των ανοιχτών θεμάτων αλλά μόλις το 1/3 αυτών έχει ολοκληρωθεί, τονίζοντας ότι «Υπάρχει ένα τρίτο ακόμα το οποίο προωθείται και ένα τρίτο επιπλέον, το πιο δύσκολο, που απομένει να γίνει». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ παραμένει πλήρως δεσμευμένο πως όταν προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις θα ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αναφορικά με τα μέτρα που απαιτούνται από την Ελλάδα, οι θεσμοί διατήρησαν την ανυποχώρητη στάση τους απορρίπτοντας την πρόταση της κυβέρνησης, την οποία όπως είχε γράψει απο την Τετάρτη η HuffPost Greece, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε αποστείλει προς επεξεργασία στους θεσμούς μερικά 24ωρα πριν το χθεσινό Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνική πρόταση προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 στο 3,5% του ΑΕΠ επί μια τριετία ή στο 3% επί μια πενταετία. Πρότεινε να επεκταθεί ο αυτόματος δημοσιονομικός «κόφτης» μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και να περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων. Βάσει της πρότασης αυτής, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2019, μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα ενεργοποιηθεί ο νέος «κόφτης», ενώ συνόψιζε και τα ανοιχτά μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι διαφωνίες

Παρόλα αυτά το κλίμα σύμπνοιας και κοινής στάσης απέναντι στο Ελληνικό ζήτημα το οποίο επιχείρησαν να αναδείξουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δεν προκύπτει από τις πληροφορίες που έρχονται από την πλευρά του Ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ στις εκθέσεις που προγραμματίζει να δώσει στη δημοσιότητα το επόμενο διάστημα φαίνεται πως εμμένει στην άποψη του ότι το Ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, γεγονός που δεν του επιτρέπει να συμμετέχει στο Πρόγραμμα.

Με αυτό τον τρόπο ασκεί πιέσεις προς την Ελληνική πλευρά για τη λήψη νέων μέτρων με έμφαση στη μείωση του ορίου στο αφορολόγητο, αλλά και μεγαλύτερες περικοπές στις συνταξιοδοτικές δαπάνες. Αντίστοιχα όμως πιέζει και τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν γρηγορότερα τα βήματα που χρειάζονται για τη διευθέτηση του χρέους.

Ωστόσο, οι απαντήσεις και από τις δύο πλευρές ήταν σαφείς. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αμέσως μετά τη χθεσινή συνεδρίαση δήλωσε ότι «Παραμένει ένα ακόμα σημαντικό θέμα, το ΔΝΤ, το οποίο επιθυμεί να νομοθετήσουμε τώρα μέτρα για την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Κατά τη γνώμη μας αυτό χρήζει επανεξέτασης εκ μέρους του - ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαία η επανεξέταση είναι η πολύ καλή δημοσιονομική απόδοση, καθώς κάθε φορά που σημειώνεται υπεραπόδοση, οι πιθανότητες να χρειαστούν μέτρα μειώνονται».

Αντίστοιχα από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι «Το ΔΝΤ είναι πολύ καθαρό στις θέσεις του. Θέλουν καθαρές μεταρρυθμίσεις, βιώσιμο δημοσιονομικό μονοπάτι και βιώσιμο χρέος. Βάλαμε στο τραπέζι κάποια μέτρα (βραχυπρόθεσμα) για το χρέος και κάποια που θα τα δούμε στο τέλος του προγράμματος και τότε θα δούμε σε ποιο εύρος πρέπει να χρησιμοποιηθούν».

Τα επόμενα βήματα

Το τοπίο που δημιουργείται μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών «μυρίζει» και πάλι εμπλοκή, καθώς όλες οι πλευρές απέχουν αρκετά από το να βρουν κοινό τόπο. Αυτό σημαίνει ότι η τύχη της δεύτερης αξιολόγησης και οι πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου θα κριθούν στο νέο κύκλο διαβουλεύσεων που θα ξεκινήσει από σήμερα.

Δεδομένο είναι ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ όλων των πρωταγωνιστών, για τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνη την Ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο παράγοντες που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης επισημαίνουν ότι παρά τις προσπάθειες της Ελληνικής πλευράς και κάποιων ακόμα Ευρωπαίων να επισπεύσουν τις διαδικασίες, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ δεν βιάζονται καθόλου να υπάρξει τελική συμφωνία και οριστική λύση του «δράματος».

Δημοφιλή