Διονύσης Σιμόπουλος: Γιατί τόση φαιδρότητα για το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών; Θα φέρει χρήματα στη χώρα

Δ. Σιμόπουλος: Γιατί τόση φαιδρότητα για το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών; Θα φέρει χρήματα στη χώρα
Earth viewing from space at night to Europe continent.
Earth viewing from space at night to Europe continent.
imaginima via Getty Images

Την άποψή του για την ανακοίνωση της δημιουργίας Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ) εξέφρασε με ανάρτησή του στο Facebook ο επίτιμος διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύσης Σιμόπουλος, ασκώντας κριτική σε όσους αντιδρούν με «φαιδρότητα» και «ενδοιασμούς» όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο κ. Σιμόπουλος διευκρινίζει πως η Ελλάδα είναι μέλος του ΕΟΔ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος- ESA) και συμβάλλει εδώ και χρόνια με συνδρομή εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχει συμμετάσχει εδώ και μια δεκαετία σε διάφορα διαστημικά προγράμματα, ευρωπαϊκά, αμερικανικά και ρωσικά, με επιτυχία. Επίσης, όπως τονίζει, τα τελευταία χρόνια έχει δραστηριοποιηθεί και ο Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster).

«Γι’ αυτό ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχουν τόσοι ενδοιασμοί και τόση φαιδρότητα για την δημιουργία μιας Ανώνυμης Εταιρείας, με την επωνυμία Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ). Όπως αναφέρω και πιο πάνω στην Ελλάδα υπάρχουν και πολλοί και ικανοί επιστήμονες για να επανδρώσουν μία τέτοια εταιρεία. Διαφορετικά ας καταργήσουμε κι όλους τους άλλους φορείς και ερευνητικούς οργανισμούς, από τον Δημόκριτο (Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών) μέχρι το ΕΚΚΕ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών) και από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) μέχρι το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.) κλπ, κλπ.» προσθέτει.

Όσον αφορά στην άποψη πως το ΕΚΔΕ είναι κάτι περιττό, γράφει τα εξής: «Υπάρχει φυσικά κι ο αντίλογος, ότι δηλαδή “όλα τάχει η Μαριορή…”. Ε, λοιπόν καιρός είναι να πάψουμε να μεμψιμοιρούμε και να αρχίσουμε (όπως γράφει κάποιος φίλος) “να πιστεύουμε στους εαυτούς μας, στις δυνάμεις μας, στην ευφυΐα των νέων ανθρώπων που εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τη χώρα επειδή δεν μπορούν να βρουν νόημα στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που δεν πιστεύει σε τίποτα πια, που έχει παραιτηθεί ηττημένη χωρίς να το παλεύει καν,” οποιοσδήποτε κι αν φταίει γι’ αυτή την κατάντια. Κι αν κάποιος μου αναφέρει το θέμα των προτεραιοτήτων φυσικά θα τον ακούσω με προσοχή και θα συμφωνήσω μαζί του. Όχι, όμως, στη δεδομένη περίπτωση, γιατί απλούστατα η δημιουργία ενός τέτοιου φορέα θα φέρει χρήματα στη χώρα μας κι όχι το αντίθετο. Ας δούμε, τέλος πάντων, και μια χαραμάδα ελπίδας σε ορισμένες πρωτοβουλίες απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχονται, έστω κι αν σε πολλά άλλα θέματα διαφωνούμε κάθετα με την σημερινή κυβέρνηση».

Ακολουθεί η πλήρης ανάρτηση:

Δημοφιλή