Κωνσταντίνος Φίλης: Η Τουρκία δεν θα πάει σε ρήξη με την Ευρώπη για τα ελληνοτουρκικά

Κωνσταντίνος Φίλης: Η Τουρκία δεν θα πάει σε ρήξη με την Ευρώπη για τα ελληνοτουρκικά
WARSAW, POLAND - JULY 9: President of Turkey Recep Tayyip Erdogan speaks with Prime Minister of Greece Alexis Tsipras (R) in Warsaw, Poland on July 9, 2016. (Photo by Kayhan Ozer/Anadolu Agency/Getty Images)
WARSAW, POLAND - JULY 9: President of Turkey Recep Tayyip Erdogan speaks with Prime Minister of Greece Alexis Tsipras (R) in Warsaw, Poland on July 9, 2016. (Photo by Kayhan Ozer/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

«Δεν πιστεύω ότι η Άγκυρα επιθυμεί να πάει σε μία ρήξη με την Ευρώπη για χάρη των σχέσεών της με την Ελλάδα» στο προσφυγικό ζήτημα, εκτιμά ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης,ο οποίος μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο οποίος, ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Άγκυρα να ανοίξει λίγο την «κάνουλα» των προσφυγικών ροών για να δημιουργήσει ζητήματα σε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

«Πιστεύω πως όχι», απάντησε ο κ. Φίλης στο ερώτημα αν όλη αυτή η κατάσταση στις σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα με το προσφυγικό και πρόσθεσε: «Αυτό που με ανησυχεί είναι αν θα δούμε ενέργειες από πλευράς Τουρκίας σε διμερές επίπεδο, αλλά επειδή το θέμα του προσφυγικού είναι μία συμφωνία, μία δήλωση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας δεν πιστεύω ότι η Άγκυρα επιθυμεί να πάει σε μία ρήξη με την Ευρώπη για χάρη των σχέσεών της με την Ελλάδα».

Για το ενδεχόμενο μικρής αύξησης των προσφυγικών ροών, ο κ. Φίλης, επισήμανε ότι «αυτό ενδέχεται να γίνει αλλά ακόμα και αυτό πιστεύω ότι θα γίνει με τρόπο προσεκτικό και όχι με ας τον πούμε άτσαλο τρόπο που προσπαθεί η Τουρκία δήθεν να προτάξει τα συμφέροντά της έναντι ημών το τελευταίο διάστημα».

Για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, ανέφερε ότι ένας από τους λόγους που η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση έχει να κάνει με τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, πρόσθεσε ότι για τον κ. Ερντογάν, πέρα από λόγους πρεστίζ και κύρους αποτελεί και ζήτημα ουσίας. Ο κ. Φίλης υπενθύμισε ότι εκτός από την Ελλάδα ο κ. Ερντογάν, παρά τους εκβιασμούς, δεν κατάφερε να επιτύχει την έκδοση αντικαθεστωτικών και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και υπογράμμισε ότι επειδή στη γειτονική χώρα δεν υπάρχει κράτος δικαίου και διάκριση των εξουσιών η τουρκική ηγεσία θαρρεί ότι πιέζοντας την Ελλάδα στο πολιτικό πεδίο μπορεί να αλλάξει την απόφαση.

Στο ερώτημα τι πρέπει να περιμένουμε από την τουρκική ηγεσία, ο κ. Φίλης τόνισε ότι πέρα από τους επικοινωνιακούς λόγους ο κ. Ερντογάν εντείνει τις πιέσεις στην Ελλάδα εξαιτίας και του δημοψηφίσματος, το οποίο δεν μπορεί να γίνει αργότερα από τις 4 Απριλίου. «Η κατάσταση η εσωτερική είναι εξόχως προβληματική και η καθοδική πορεία της τουρκικής οικονομίας και τα ζητήματα με την τρομοκρατία και πόσο ευάλωτη είναι η γειτονική μας χώρα και το ανοιχτό μέτωπο του κουρδικού αλλά και στο εγγύς εξωτερικό ειδικά στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής τα πράγματα δεν είναι καλύτερα η Τουρκία έχει υποχρεωθεί σε αναδίπλωση έναντι του συριακού καθεστώτος», υπογράμμισε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε ενώ πηγαίνουμε προς το δημοψήφισμα, από το οποίο θα κριθεί η μακροημέρευση του Ερντογάν στην εξουσία με τους δικούς του όρους και ενώ οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι δεν πηγαίνουν τα πράγματα καλά (απέχει περίπου επτά με οκτώ μονάδες από το πολυπόθητο 50+ %) η προβολή ισχύος και η επίδειξη δύναμης απέναντι σε μία χώρα όπως είναι η Ελλάδα είναι μάλλον μία εύκολη επιλογή.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή